Výborné ovocné buchty: Pochúťka pre všetkých milovníkov sladkých jedál

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi ovocím plnené buchty?

Ilustračné foto

Kto by nemiloval parené, či pečené buchty plnené všakovakými dobrotami? Aj v tomto období si môžete pripraviť ovocím plnené buchtičky. Stačí použiť domáce zásoby kompótu, ovocný lekvár alebo mrazené ovocie. Vyskúšajte buchtičky plnené malinami, marhuľami, alebo čučoriedkami. Pripravujte tak postupne svoje chuťové bunky a žalúdok na blížiace sa obdobie plné čerstvých zdravých dobrôt, ktoré už stojí za dverami.


Buchty plnené malinami

Potrebujeme:

  • 750 g hladkej múky
  • 350 ml vlažného mlieka
  • 30 g droždia
  • 2 dcl oleja
  • 4 lyžice cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • soľ
  • 1 balenie mrazených malín (alebo malinový džem)

Postup: Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Chvíľu ho necháme kysnúť a potom do neho pridáme múku s troškou soli a ostatnými surovinami. Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Poprášime ho ešte trochu múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na viacero menších dielov. Každý z nich vyvaľkáme a vykrajujeme z neho pohárom kruhy, ktoré naplníme mrazenými malinami. Zabalíme a dáme na plech, kde buchtičky naukladáme tesne vedľa seba. Dáme piecť do rúry pri teplote 200°C asi na 20 minút.


Mohlo by vás zujímať: Parené alebo pečené: Kto by odolal domácim buchtám?


Marhuľové buchty

Potrebujeme:

  • 700 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 2 lyžice cukru
  • 30 g droždia
  • 20 g masla
  • 3 žĺtka
  • štipku soli
  • marhuľový kompót

Postup: Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme klasický kvások. Do nádoby nasypeme múku a primiešame do nej štipku soli, rozšľahané žĺtky, roztopené maslo a vykysnutý kvások. Vypracujeme z toho cesto a dáme ho vykysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, naplníme polovicami zavarených marhúľ a zlepíme do tvaru buchtičky. Dáme ich pariť nad vriacu vodu asi na 8 – 10 minút.


Mohlo by vás zujímať: Parená, viedenská alebo žemľová: Vyberte si knedľu podľa svojej chuti


Čučoriedkové buchty

Potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1,5 dcl oleja
  • 30 g droždia
  • 2 lyžičky cukru
  • 1,5 dcl mlieka
  • štipku soli
  • mrazené čučoriedky

Postup: Do vlažného mlieka prisypeme droždie a cukor a necháme vykysnúť kvások. V mise zmiešame múku s vykysnutým kváskom, soľou, vajíčkom, žĺtkom a olejom. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho rovnaké štvorce, ktoré naplníme čučoriedkami. Každý naplnený štvorček spojíme do tvaru buchtičky a necháme ho ešte chvíľu kysnúť. Dáme ich pariť nad vriacu vodu asi na 8 – 10 minút.


Ktoré parené buchty máte najradšej? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku
  • Autor: Nela
  • Foto: facebook.com/Buchty-na-pare-mňaam

Diskusia (2)

  • Olina 22.01.2019, 12:02

    k tymto buchtam džem patri. Bez nich to nie je ono. Najlepší je jahodovy a marhulovy.

  • Zuzana 21.11.2018, 10:41

    namiesto marhulového kompotu skuste dat relax 100% trebárs s broskynovou príchutou a chutí to uplne perfektne

1

Pridať komentár