Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Bryndzové halušky so slaninou sú azda najtradičnejším slovenským jedlom, ktoré aj v minulosti patrilo medzi najobľúbenejšie pokrmy

Hamburgery, pizze, japonské, čínske či iné reštaurácie – s tým všetkým sa stretávame denne. Ako sa však stravovali naši predkovia v minulosti? Aké jedlá boli ich každodenným osudom? V minulosti jedlá z núdze, dnes mimoriadne chutné špeciality domácej kuchyne.


Spoločné stolovanie? Len zlý pokus o žart

Poznáte to. Nedeľný obed, pri stole sa zíde celá rodina, všetci ponorení do družného rozhovoru. V minulosti to tak nebolo. Najlepšie miesto mal gazda, naopak gazdiná nemohla jesť spoločne s ostatnými. Rovnako aj mladé nevesty v dome museli jesť postojačky, pretože ak by si sadli, utrpeli by v budúcnosti núdzu.

Spočiatku sa v slovenských domácnostiach jedávalo len trikrát denne a hlavnými jedlami boli raňajky a večera. Na raňajky sa podávali napríklad husté polievky, cestoviny či kaše. Pred ťažkým dňom na poli to bola nevyhnutnosť. Štyri až päť jedál denne sa u nás udomácnilo až v 19. storočí.


Mohlo by vás zujímať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby


Ako sa varilo?

Spočiatku sa všetky jedlá pripravovali na otvorenom ohni. Napáchli ale dymom a preto sa neskôr vynašiel predchodca sporáku, na ohnisko sa dala železná platňa. Najchudobnejšie rodiny piekli v zemnej peci. Šlo o jednoducho vyhrabanú jamu, mäso sa obložilo ohriatymi kameňmi a prikrylo sa zeminou. Kuchynský kút bol vždy výsostným územím gazdinej.

Veľa slovenských jedál malo pre mnoho cudzincov netradičnú kyslastú príchuť. Či už ide o smotanu, kyslé mlieko či kapustu. K jedlám sa pridávalo aj mnoho prírodných korenín, ku ktorým patrili rasca, kôpor, cibuľa, cesnak, rozmarín a iné. Klinčeky, paprika či zázvor, boli až postupom času dovezené zo zahraničia.

Základnými zložkami stravy boli mlieko, zemiaky, strukoviny, kapusta a múka. Mlieko bolo obľúbené nie len sladké, ale aj kyslé, či to v podobe žinčice. Pre ľudí bolo výhodnejšie mať z dobytku dlhodobo príjem mliečnych výrobkov ako jednorazovo mäsovú hostinu.

Kaše aj halušky zasýtili

Mnoho jedál bolo založených na obilninovom základe z pšenice, raže a prosa. Približne v 18. storočí k nám dorazila ryža a kukurica. Aj z nich sa vyrábali rozšírené kaše. Šlo o lacné a jednoduché jedlo, preto ju mnoho rodín malo na stole každý deň. Jačmenná, krúpová, kukuričná a tak stále dookola.

Najznámejším a najpopulárnejším slovenským jedlom sú halušky. Pred príchodom zemiakov sa vyrábali z ražnej, prosnej a pohánkovej múky. Mali mnoho druhov: od bryndzových, cez strapačky (s kapustou) až po vtedy menej obvyklé halušky s tvarohom. Okrem nich sa na stole výnimočne objavovali aj knedle plnené ovocím, mäsom alebo bryndzou. Mäso však bývalo na jedálničku naozaj zriedkavo.


Mohlo by vás zujímať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


A čo chlieb?

Chlieb sa začal na našom území piecť približne v 14. storočí. Bol pečený z viacerých druhov múky (a neskôr zemiakov). Ak jej bol nedostatok, do cesta sa pridávala kôra stromov, mach či dokonca korene rastlín. Napriek tomu bol pre ľudí darom od Boha a pri jeho príprave sa ľudia 7x prežehnávali. Na dlhé stáročia sa stal neodmysliteľnou súčasťou stravovania mnohých ľudí.

Polievky nám chutia dodnes

V minulosti boli v centre pozornosti husté a výdatné polievky. Najznámejšími sú kapustová, šošovicová a fazuľová polievka. Mimoriadnej obľube sa aj dodnes teší cesnačka. Do polievok sa dávalo všetko, čo bolo po ruke. Od zeleniny, cez mäso, ryby až po hríby. Z polievok sa neskôr vyvinuli prívarky, akési zahustené polievky. V každej domácnosti bol raz za čas na programe tekvicový, fazuľový či hrachový prívarok.

Obľúbené sladkosti

Aj v neutešenej dobe sa aspoň párkrát do roka naskytla príležitosť pripraviť čosi lepšie, fajnovejšie, na čo sa tešili hlavne deti - obľúbené koláče. Neraz sa piekli najmä na Vianoce a Veľkú noc, nešlo teda o bežný pokrm. Postupom času sa stali bežnou súčasťou jedálnička, šlo hlavne o rôzne záviny a štrúdle. Ku slávnostnejším koláčom patrí štedrák, mačacie oči, medvedie labky, medovníky, pagáče. Šúľance sa stali obľúbené pre svoju rýchlu prípravu. Obľúbené boli rovnako aj rezance s makom či tvarohom.

Mnoho z našich typických jedál sa dostáva na tanier aj deťom v školských jedálňach. Kto by nepoznal ryžový nákyp, parené buchty či žemľovku? Dnes trochu podceňované jedlá, no treba podotknúť, že napríklad parené buchty boli kedysi pochúťkou mešťanov a sú obľúbené nielen u nás, ale napríklad aj v Rakúsku.


Mohlo by vás zujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti


To najlepšie priamo pod nosom

Ani zďaleka sme nevymenovali všetky tradičné špeciality slovenskej kuchyne. Na to je príliš bohatá a rôznorodá. Lokše, zemiakové placky, granadír, huspeninu, praženicu či zabíjačkové jedlá miluje mnoho ľudí. Naše jedlá síce nie sú celosvetovo preslávené ako japonské suši či talianska pizza, no sú mimoriadne chutné a zaujímavé. Neobvyklé arómy a chute, s ktorými sa pri ich konzumácii stretnete, sú niečím, čo možno na prvýkrát cudzinca neohúri, no aspoň my by sme mali byť verní tradíciám aj v kuchyni.


Ktoré jedlá z tradičnej slovenskej kuchyne najčastejšie jedávate vy? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Július 23.07.2019, 08:13

    Opičíme sa po celom svete a zabúdame na vlastné. Tak isto nám bola cudzia horko-slaná chuť a dnes sa niektorí tvária, že aká je super. Kyslé si telo aj samo vyžiada, podobne ako niečo sladké. dnes je v stánkoch s rýchlym občerstvením a smrdiacim tukom či olejom na ktorom to robia, viac ľudí ako inde pri normálnom a zdravom jedle. Pizzu už mnohí to považujú za "úžasné" jedlo... No škoda slov. Kto s vás si doma urobí aspoň tvaroch z mlieka alebo neje celý týždeň mäso?

  • fero 07.06.2019, 04:59

    Napr. môj nemecký švagor už 50 rokov odmieta naše bryndzáky, lebo to ,,vyzerá ako už raz použité". No v 68-mom mne zase nechutila tá ich ,,biela klobása", sáčková zemiaková kaša, a noky so slivkovým lekvárom. Tie ich eintopfy tiež vyzerali ako už raz použité. T.č. sa nemecká kuchyňa už polepšila a to isté vraví on o našej slovenskej ( zvykol si ). ....voľačo sa jesť musí...

1

Pridať komentár