Osviežujúce citrónové koláče: Zamaškrtíte si na nich aj vy?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi citrónové koláče?

Ilustračné foto

Nie všetky koláče musia byť pripravené len zo sladkého ovocia. Aj šťavnatý a vitamínmi nabitý citrón poslúži ako fantastická súčasť všelijakých zákuskov, či tort. Okrem skvelej a netradičnej chuti ponúkne aj osvieženie a vďaka svojmu zloženiu aj istú dávku vitamínov. Je škoda používať citróny len do čaju, keď sa z nich dajú pripraviť také skvelé dobroty. Nechajte sa inšpirovať...


Keďže v receptoch sa neraz pridáva aj citrónová kôra, je vhodné zaobstarať si chemicky neošetrované citróny z bio-obchodu. Ak nemáte túto možnosť, aspoň kôru poriadne vydrhnite, resp. pouvažujte nad jej výmenou za citrónovú šťavu.   

Osviežujúci citrónovník

Potrebujeme:

  • 200 g masla
  • 4 vajcia
  • 200 g cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 1 citrón
  • ½ prášku do pečiva

Postup: Vajcia a cukor vyšľaháme a pridáme do nich nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z 1 citróna. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a následne vmiešame aj maslo. Cesto nalejeme do vymastenej formy a dáme upiecť do rúry na asi 25 – 30 minút pri teplote 180°C.


Mohlo by vás zujímať: Čokoládové koláčiky: Sú pochúťkou pre všetky ročníky


Americký citrónový koláč

Potrebujeme:

Cesto:

  • 200 g sušienok
  • 80 g masla
  • 1 lyžicu cukru
  • 1 lyžičku mletého kardamonu

Plnka:

  • 4 vajcia
  • 5 kopcovitých lyžíc cukru
  • 1 citrón
  • 1 sladkú šľahačku

Postup: Sušienky rozdrobíme a vmiešame do nich roztopené maslo, cukor a kardamon. Zmes vymiešame a vtlačíme na dno a okolo bočných strán okrúhlej odnímateľnej formy na pečenie a dáme piecť do rúry na 10 minút pri teplote 180°C. Po upečení necháme korpus vychladnúť. V miske vyšľaháme žĺtky zo 4 vajec spoločne s cukrom a pridáme ku nim citrónovú šťavu a dáme variť nad paru až kým za stáleho miešania nevyšľaháme hustú zmes. Do plnky následne vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru a sneh, ktorý sme vyšľahali z bielkov, spolu s lyžicou cukru. Plnku nalejeme na vychladnutý korpus a dáme upiecť do rúry pri teplote 180°C asi na 15 minút. Potom ho necháme vychladnúť a vložíme do chladničky. Pred podávaním ho môžeme ozdobiť vyšľahanou šľahačkou a nastrúhanou citrónovou kôrou.


Mohlo by vás zujímať: Nechajte sa zvábiť karamelovými koláčmi: Raz za čas je to dovolené


Citrónový cheesecake na slovenský spôsob

Potrebujeme:

Cesto:

  • 250 g sušienok
  • 120 g masla

Plnka:

  • 750 g mäkkého tvarohu (alebo mascarpone)
  • 120 g cukru
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 3 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 210 g nesladeného kondenzovaného mlieka
  • kôra z 1 citróna

Postup: Rozmrvené sušienky zmiešame s roztopeným maslom. Zmes natlačíme na dno a ku okrajom formy. Vložíme na 30 minút do chladničky. V miske vymiešame cukor s tvarohom, postupne pridáme citrónovú šťavu a vajcia a všetko spolu poriadne vyšľaháme. Tvarohovú plnku nanesieme na korpus a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 1 hodinu. Po upečení ho necháme vychladnúť a potom vložíme do chladničky. Počas chladnutia koláča si pripravíme citrónovú polevu. Do misky dáme cukor, prilejeme kondenzované mlieko a šľaháme. Následne pridáme citrónovú kôru a šťavu z 1 citróna a zmiešame, nalejeme na koláč a dáme ešte na chvíľu stuhnúť do chladničky.


Poznáte nejaké ďalšie recepty na prípravu citrónových zákuskov? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Petra 28.04.2013, 14:24

    Robila som ten prvý citronovnik. Je úplne mastny, je tam priveľa masla :-(

  • cincabalka 27.04.2013, 11:29

    citron z bioobchodu hahah ,ako tie nemecke sliepky z biochovu

1

Pridať komentár