Ryža je viac ako len príloha: Pripravte si nákyp či ryžovú polievku

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi ryžu?

Ryžový nákyp patrí medzi klasické a veľmi obľúbené pokrmy z ryže

Ryža je na našom území známa najmä ako príloha ku hlavným jedlám. Nie vždy však musí zostať len na druhom mieste. Z chutných bielych zrniečok sa dajú pripraviť aj skvelé samostatné jedlá, ktoré za svojou konkurenciou nijako nezaostávajú. Bielu dobrotu si môžete pripraviť aj ako polievku, nákyp, či jednoduchú „rýchlovku“ so šunkou. Ako na to?


Ryžová polievka

Potrebujeme:

1 dcl ryže

1 strednú mrkvu

1 stredný petržlen

hrsť mrazeného hrášku

1 malú cibuľu

2 zemiaky

trochu masla

pažítku

petržlenovú vňať

soľ

koreniny (prípadne bujón) podľa chuti

Postup: Na masle opražíme cibuľku, pridáme premytú ryžu a chvíľu miešame. Následne pridáme vodu, koreniny, soľ, nastrúhanú, alebo na kocky nakrájanú zeleninu, zemiaky a varíme do mäkka. Nakoniec pridáme posekanú pažítku a petržlenovú vňať.


Mohlo by vás zaujímať: Ryža je chutná a zdravá: Vyčarte z nej niektoré z týchto jedál


Ryžový nákyp

Potrebujeme:

½ kg uvarenej ryže

5 nastrúhaných jabĺk

100 g práškového cukru

4 vajcia

50 g masla

vanilkový cukor

4 dcl mlieka

soľ

škoricový cukor

Postup: Umytú ryžu dáme do hrnca, zalejeme ju vodou a dáme variť. V miske rozbijeme vajíčka. Z bielkov vyšľaháme sneh a žĺtky zmiešame s maslom, do ktorých potom pridáme cukor a vymiešame. Ryžu posolíme a pridáme do nej mlieko, zamiešame ju a dovaríme. Ryžu necháme vychladnúť a zmiešame ju s vyšľahaným snehom. Do zapekacej misy dáme polovicu ryžovej zmesi, ktorú sme pred tým zmiešali so žĺtkovou zmesou a bielkami. Na ňu dáme nastrúhané jablká, zmiešané s vanilkovým a škoricovým cukrom. Na to dáme zvyšnú polovicu ryže a nákyp dáme piecť do rúry na 30 - 40 minút pri teplote 180°C.


Mohlo by vás zaujímať: Tajomstvo dobre uvarenej ryže: Ako sypká príloha aj s lahodnou príchuťou!


Ryžová bleskovka

Potrebujeme:

1 kg uvarenej ryže

100 g šunky

50 g masla

malú konzervu hrášku

sójovú omáčku

čerstvú petržlenovú vňať

postrúhaný syr (eidam, parmezán – podľa chuti)

Postup: Šunku pokrájame na malé kocky a opražíme na masle. Pridáme hrášok a o chvíľu ešte horúcu uvarenú ryžu, posekanú petržlenovú vňať, dochutíme sójovou omáčkou a premiešame. Posypeme syrom. Môžeme jesť samostatne, alebo podávať aj bez syru ku prírodne pripravenému mäsu.


Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé recepty, v ktorých je ryža hlavnou zložkou? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár