Plynový, elektrický či klasický: Ktorý gril je najlepší práve pre vás?

Gril

sxc.hu

Úmorné čakanie na koniec zimy sa skončilo a cez bleskovú jar sme prehupli takmer rovno do leta. Máme síce štyri ročné obdobia, no keď je pol roka zima, radosť z prvých teplých slnečných lúčov je ešte väčšia. A čo neodmysliteľne patrí k záhradným posedeniam? Jednoznačne grilovačka.

Gril je skutočne pre každého

Že je gril len pre kutilov, veľké rodiny a vy na nič z toho nemáte nervy? Nezmysel. Dnešný trh ponúka najrôznejšie druhy grilov, ktoré zvládne obsluhovať aj úplný začiatočník. Na každú príležitosť je vhodný iný gril. Všetky by však mali spĺňať nasledovné:

  • Pevná konštrukcia – tá je základom dobrého grilu. Musí byť pevný a stabilný, aby sa vám nerozpadol po dvoch použitiach.
  • Kvalitná povrchová úprava – Najlepším je žiaruvzdorný smalt. Lacné plechové grily sú v porovnaní s tými kvalitnými poriadne pozadu.
  • Užitočné doplnky – Medzi ne patrí hlavne ochrana pred vetrom. Samozrejmosťou je výškovo nastaviteľný rošt, pri niektorých griloch sa stretnete s bezpečnostným systémom, kedy použité uhlíky padnú do nádržky s vodou.

A nakoniec to najhlavnejšie, o aký typ grilu pôjde. Na trhu sa stretnete s klasickými, na drevené uhlie, plynovými a elektrickými.


Mohlo by vás zaujať: Grilovacia sezóna je tu: Pripravte si šťavnaté pochúťky na tom správnom grile!


Gril na drevené uhlie: Klasika s tou správnou atmosférou

Gril na drevené uhlie či brikety je tým najrozšírenejším typom grilu. Za svoj úspech vďačí jedinečnej atmosfére, ktorú dokáže vytvoriť. Veď kto by si vedel grilovačku predstaviť bez charakteristickej vône a chuti grilovaného jedla? Tieto grily boli najpopulárnejšie po roku 1989, vtedy si ich kupovala takmer každá rodina. Stretnete sa s nimi dodnes, ide o tie najlacnejšie grily. Môžete sa stretnúť už aj s cenami okolo 12 eur. Pripočítajte si ale investíciu do uhlia či brikiet.

Výhody:

  • veľmi nízka cena
  • atmosféra pravej grilovačky
  • jedlo má charakteristickú vôňu a chuť
  • sú ľahké a dobre prenosné

Nevýhody:

  • často sú menej stabilné
  • nutnosť kupovať palivo
  • príprava jedla je časovo náročnejšia, rovnako aj obsluha
  • hrozí riziko pripálenia
  • spaľovaný tuk uvoľňuje škodlivé látky

Všetko o bývaní, záhrade, stavbe a rekonštrukcii nájdete na www.mojdom.sk


Plynový gril: Netradičný a úsporný

Ak hľadáte gril, ktorého prevádzka vás bude stáť najmenej, určite vyhrá plynový gril. Hlavne v poslednej dobe sa teší veľkej obľube, nakoľko jeho používanie má mnoho výhod. Nemáte nervy na prípravu uhlia pri klasickom grile? Tu stačí stlačiť gombík. Je na klasickom grile príliš nízka alebo vysoká teplota? Tu si ju zregulujete podľa svojich predstáv. Je grilovanie na klasickom grile pridlhé? Plynový to zvládne za pár minút. Pre mnohých je najväčšou nevýhodou vysoká nadobúdacia cena, tá sa začína pri 90 eurách a končí až pri niekoľkých stovkách.

Výhody:

  • pohodlná obsluha, takmer žiadna údržba a ošetrovanie
  • žiaden nepríjemný zápach
  • regulovanie teploty
  • úspora peňazí na palivo
  • možnosť dochutiť jedlá (niektorá grily obsahujú aromaplatňu, do ktorej sa dajú náplne s príchuťou byliniek, piva atď. a táto chuť sa prenesie na grilovanú potravinu)

Nevýhody:

  • vysoká cena
  • masívnejšia a menej obratná konštrukcia
  • nutnosť výmeny plynovej bomby

Mohlo by vás zaujať: Letná grilovačka trochu inak: Oživte záhradu štýlovým krbom!


Elektrický gril: Zmestí sa aj do kuchyne

Elektrické je spolu s tým plynovým najekologickejším spôsobom grilovania. Zabudnite na dym, smrad a náročnú prípravu. Elektrický gril stačí zapnúť a o pár okamihov môžete stolovať. Jedinou podmienkou je prístup k elektrickej energii. Najväčšou výhodou je ich neuveriteľná mobilita. Narazíte aj na miniatúrne grily, ktoré si dáte hoc aj do kuchyne a v pohodlí domova si pripravíte obľúbené pokrmy. Aj ich cena sa v porovnaní s minulosťou dostala na prijateľnú úroveň, nájdete ich už aj za 20 eur.

Výhody:

  • nenáročné použitie
  • mimoriadna mobilita, môžete grilovať na balkóne, v kuchyni, všade
  • regulácia teploty

Nevýhody:

  • vysoké náklady na odber elektrickej energie
  • prídete o tradičnú vôňu a chuť jedla
  • nutnosť využitia elektrickej zásuvky (resp. predlžovačky)

Ktorý pre koho?

Aký gril si teda máte vybrať? Obecne by sa dal elektrický gril odporučiť tým, ktorí príliš negrilujú. Napríklad menšie rodiny, ktoré si príležitostne radi pochutia na ugrilovanom mäsku. Rovnako v prípade, že nemáte dostatok priestoru, je elektrický gril dobrou voľbou. Klasický na drevené uhlie je rovnako vhodný pre nenáročných používateľov, ktorí nemajú v pláne často grilovať, no majú na to priestor. No a plynový by sme odporučili pre vyššiu počiatočnú investíciu tým, ktorí radi, často a veľa grilujú. Bude to rýchlejšie, pohodlnejšie a nebudete tak stáť celú gril party pri grile, ale ostane vám viac času na priateľov.


Ktorý gril zvyknete najčastejšie používať vy a prečo? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, David
Odporúčame