Arónia rastie možno aj pri vašom dome: Objavte čierne bobuľky plné zdravia!

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Poznáte aróniu?

Bobuľky arónie alebo jarabiny čiernej sú bombou pre vaše zdravie

Na Slovensku bežne rastúci krík, obsypaný čiernymi bobuľkami pôsobí skôr okrasne, ako úžitkovo. A pritom sa jedná o bombu pre zdravie. Možno vám rastie aj pod oknami, alebo v blízkom parku a vy ani neviete, aká je to zdravá pochúťka. Je nabitá množstvom vitamínov, minerálnych látok a obsahuje aj farbivo, ktoré pôsobí ako prevencia pred rakovinou.


Pestuje sa hlavne v Rusku

Aj keď domovom arónie sú hlavne severnejšie položené krajiny a Rusko, jej pôvod siaha do Severnej Ameriky. Bežne ju však môžeme nájsť aj v našich zemepisných šírkach. Je to krík, ktorý dorastá až do výšky dvoch metrov a má čierne bobuľovité plody, ktoré sú zoskupené v strapcoch podobne ako plody bazy čiernej. Niektorí, najmä tí skôr narodení, ju poznajú aj pod názvom jarabina čierna.

Obsahuje aj bielkoviny a vlákninu

Plody arónie sú bohaté na mnohé výživné látky. Obsahujú:

  • bielkoviny – 1,4 g./100g.,
  • vlákninu – 5,3 g./100g.,
  • minerálne látky: draslík, horčík, vápnik, zinok, jód, železo, sodík, či mangán,
  • vitamíny: A, C, E, K,
  • foláty – zlúčeniny kyseliny listovej,
  • farbivo anthocyanín – bojuje proti rakovine.

Mohlo by vás zaujať: Nezabudnite si nazbierať šípky: Túto vitamínovú bombu máte vlastne zadarmo!


Čo s ňou?

Plody arónie dozrievajú v druhej polovici augusta. Dajú sa pozbierať a konzumovať čerstvé, majú však pomerne trpkú až kyslastú chuť a preto je vhodné kombinovať ich s inými, sladšími plodmi, napríklad hruškami či jahodami. Okrem toho si z arónie môžete pripraviť čaj, zavárať ju či použiť ako farbivo pri zaváraní iných druhov ovocia, napríklad jabĺk, alebo hrušiek. Táto kombinácia je u mnohých veľmi obľúbená. Dajú sa z nej taktiež vyrobiť chutné džemy, likéry a môžete si ju aj usušiť.

Užitočná je pri:

  • poruchách štítnej žľazy,
  • znižovaní vysokého krvného tlaku,
  • znižovaní očného tlaku,
  • zlepšuje pružnosť ciev,
  • vhodná pri kŕčových žilách,
  • zlepšuje vylučovanie žlče,
  • pomáha pri reume,
  • detoxikuje organizmus,
  • podporuje funkcie pečene a obličiek.

Keď je dozretá, ľahko sa trhá

Jarabina dozrieva až koncom leta, no sama neopadáva. V zime slúži ako potrava pre vtáctvo. To, že je dozretá spoznáte podľa toho, že po potiahnutí bobuliek sa ľahko oddelia a nie je problém pri ich trhaní. Už po slabom ťahu sa sami uvoľnia. Plody, ktoré sú nabité flavonoidmi a antioxidantami, majú čiernu farbu, čo je spôsobené práve spomínaným farbivom, anthocyanínom. Toto farbivo zabezpečuje nielen farbu plodu, čím chráni jeho obsah pred slnečným žiarením, ale bolo dokonca zistené, že má schopnosť pôsobiť preventívne proti rakovine.


Mohlo by vás zaujať: Bobuľky goji pre dobrý zrak aj imunitu: Objavte tento poklad plný zdravia aj vy


Víno z arónie je úžasné

Ak patríte ku vinárom, ktorý majú radi ovocné chute vín, vyskúšajte víno z arónie. Robí sa v rôznych kombináciách, skvelo chutí napríklad vo variácii s čiernym ríbezlím, pretože sa chuťovo bravúrne dopĺňajú. A takéto víno je navyše nie len chutné, ale aj nesmierne zdravé. Okrem toho sa v potravinárstve využíva napríklad aj na farbenie ochutených jogurtov, pretože jej farbivo je naozaj silné. Recept na víno z arónie:

•          450 g cukru

•          asi 2 kg arónie

•          kvasinkovú kultúru

•          trošku živnej soli

Postup: Plody pomelieme, vylisujeme a necháme odkaliť. Pridáme cukor (450 g na liter), zákvas čistej kvasinkovej kultúry a 0,16 živnej soli. Necháme kvasiť pri teplote 20 stupňov. Ak treba, podľa chuti dosladíme.


Pestujete vo svojej záhrade aróniu? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (5)

  • Zuza 22.02.2017, 03:03

    Dodatok: do tej šťavy treba pridať ja kyselinu citrónovú. Je možné pridať i viacej cukru a urobiť z toho sirup a riediť väčším množstvom vody, teda používať ako klasický sirup. My práve pre zachovanie čo najviac vitamínov a možnosť priamej konzumácie tejto šťavy z arónie dávame cukru málo, len toľko, aby nebola trpká.

  • Zuza 22.02.2017, 02:51

    Mám aróniu štepenú na podpník, stromček krásne vyzerá a vždy obdarí bohatou úrodou. Robíme z nej kompót (k mäsu), lekvár, no najradšej máme z nej šťavu. Na 1 liter bobúl pridám 3 dcl vody a zmixujem ich na kašu, ktorú precedíme cez plátno, na liter čistej šťavy dávam 40 dkg cukru a zohrejem na 75 st, nevarím kvôli zachovaniu vitamínov, nalejem horúci sirup do fliaš, dám do deky a celú zimu máme prídel vitamínov. Dá sa piť priamo alebo riediť trochou vody. Nemala by byť voda tvrdá a chlórovaná, vtedy sa krásna farba sirupu zmení na modrú.

  • laco 22.02.2015, 11:34

    začal som pestovať aróniu vysadil som 1500 koreňov na rok by mala byť prvá úroda záujemcom môžem dodať ,

  • Estera Kriskova 19.08.2014, 21:07

    zacala som pestovat aroniu v tomto roku mam prve ovocie, okrem toho pestujem c ernice a cierne ribezle aronia ma zvlastnu chut ale s horkou cokoladou je vynikajuca

  • Gloin 23.08.2013, 18:31

    Skôr čierne papuľky nám tu rastú. To je iná bomba.

1

Pridať komentár