Slané koláče: Idálne občerstvenie aj počas teplých letných dní

Brokolicový koláč

flickr.com/you can count on me

V týchto horúčavách niektorým z vás ani nechutí jesť. Avšak jesť sa musí. No pri súčasných teplotách je predstava horúcej polievky či hlavného jedla skôr nevábna, ako lákavá. Poradíme vám preto, ako si aj v lete chutne zajesť. Možno vám zachutia osviežujúce studené slané koláče.

Brokolicový koláč

Potrebujeme:

  • 125 g tvarohu
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g brokolice
  • 250 g paradajok
  • 250 ml smotany na varenie
  • 100 g šampiňónov
  • 100 g strúhaného syra
  • 3 vajcia
  • 5 lyžíc oleja
  • ½ prášku do pečiva
  • soľ
  • korenie

Postup: Pripravíme si cesto. Zmiešame tvaroh s múkou, práškom do pečiva, olejom, soľou a 1 vajcom. Dáme na 30 minút do chladničky. Následne cestom vyložíme okrúhlu tortovú formu. Umytú  a na ružičky rozobratú brokolicu asi 5 minút povaríme vo vode, paradajky zbavíme kože a nakrájame, šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. V smotane rozšľaháme zvyšné 2 vajcia a pridáme do nej syr. V miske zmiešame zeleninu a smotanovú zmes, rovnomerne vylejeme na cesto a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 35 – 40 minút.Podávame teplé, aj za studena.


Mohlo by vás zaujať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov


Zemiakový s tuniakom

Potrebujeme:

  • 450 g zemiakov
  • 20 g masla
  • 50 g nastrúhaného syra
  • 150 g tuniaka z konzervy
  • 150 ml mlieka
  • 50 g kukurice
  • 6 lyžíc hladkej múky
  • 1 lyžicu oleja
  • 1 cibuľu
  • 3 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 papriku
  • kôpor
  • soľ
  • korenie

Postup: Uvarené zemiaky pretlačíme, pridáme ku nim maslo a múku a vytvoríme z nich cesto. To natlačíme do okrúhlej formy na pečenie a dáme piecť do rúry pri teplote 200°C na 20 minút. Medzi tým si opražíme nakrájanú cibuľu s cesnakom, pridáme ku nim papriku nakrájanú na kúsky, 5 minút popražíme a nanesieme na hotové cesto. Ďalej pridáme na cesto aj tuniaka, kukuricu a zmes mlieka, v ktorom sme rozmiešali vajcia, nasekaný kôpor a koreniny. Posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť do rúry na 20 minút pri teplote 180°C.Podávame teplé, aj za studena.


Mohlo by vás zaujať: Skvelé sladké variácie: Tieto koláče si vaša návšteva bude pamätať poriadne dlho


Cuketový koláč

Potrebujeme:

  • 700 g cukiet
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g mrkvy
  • 200 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia
  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra
  • ¼ prášku do pečiva
  • soľ
  • korenie

Postup: Umyté a ošúpané cukety a mrkvu nastrúhame. V smotane rozšľaháme vajcia s múkou a práškom do pečiva. Pridáme do nej  nastrúhanú zeleninu, syr, prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Okrúhlu zapekaciu nádobu vysypeme strúhankou a vylejeme do nej zmes. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 45 minút. Podávame teplé, aj za studena.


Ochutnali ste už niektorý zo spomínaných koláčov? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: flickr.com/you can count on me, flickr.com/you can count on me, Oliver
Odporúčame