Slané koláče: Idálne občerstvenie aj počas teplých letných dní

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi studené slané koláče?

Ilustračné foto

V týchto horúčavách niektorým z vás ani nechutí jesť. Avšak jesť sa musí. No pri súčasných teplotách je predstava horúcej polievky či hlavného jedla skôr nevábna, ako lákavá. Poradíme vám preto, ako si aj v lete chutne zajesť. Možno vám zachutia osviežujúce studené slané koláče.


Brokolicový koláč

Potrebujeme:

  • 125 g tvarohu
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g brokolice
  • 250 g paradajok
  • 250 ml smotany na varenie
  • 100 g šampiňónov
  • 100 g strúhaného syra
  • 3 vajcia
  • 5 lyžíc oleja
  • ½ prášku do pečiva
  • soľ
  • korenie

Postup: Pripravíme si cesto. Zmiešame tvaroh s múkou, práškom do pečiva, olejom, soľou a 1 vajcom. Dáme na 30 minút do chladničky. Následne cestom vyložíme okrúhlu tortovú formu. Umytú  a na ružičky rozobratú brokolicu asi 5 minút povaríme vo vode, paradajky zbavíme kože a nakrájame, šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. V smotane rozšľaháme zvyšné 2 vajcia a pridáme do nej syr. V miske zmiešame zeleninu a smotanovú zmes, rovnomerne vylejeme na cesto a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 35 - 40 minút.Podávame teplé, aj za studena.


Mohlo by vás zaujať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov


Zemiakový s tuniakom

Potrebujeme:

  • 450 g zemiakov
  • 20 g masla
  • 50 g nastrúhaného syra
  • 150 g tuniaka z konzervy
  • 150 ml mlieka
  • 50 g kukurice
  • 6 lyžíc hladkej múky
  • 1 lyžicu oleja
  • 1 cibuľu
  • 3 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 papriku
  • kôpor
  • soľ
  • korenie

Postup: Uvarené zemiaky pretlačíme, pridáme ku nim maslo a múku a vytvoríme z nich cesto. To natlačíme do okrúhlej formy na pečenie a dáme piecť do rúry pri teplote 200°C na 20 minút. Medzi tým si opražíme nakrájanú cibuľu s cesnakom, pridáme ku nim papriku nakrájanú na kúsky, 5 minút popražíme a nanesieme na hotové cesto. Ďalej pridáme na cesto aj tuniaka, kukuricu a zmes mlieka, v ktorom sme rozmiešali vajcia, nasekaný kôpor a koreniny. Posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť do rúry na 20 minút pri teplote 180°C.Podávame teplé, aj za studena.


Mohlo by vás zaujať: Skvelé sladké variácie: Tieto koláče si vaša návšteva bude pamätať poriadne dlho


Cuketový koláč

Potrebujeme:

  • 700 g cukiet
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g mrkvy
  • 200 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia
  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra
  • ¼ prášku do pečiva
  • soľ
  • korenie

Postup: Umyté a ošúpané cukety a mrkvu nastrúhame. V smotane rozšľaháme vajcia s múkou a práškom do pečiva. Pridáme do nej  nastrúhanú zeleninu, syr, prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Okrúhlu zapekaciu nádobu vysypeme strúhankou a vylejeme do nej zmes. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 45 minút. Podávame teplé, aj za studena.


Ochutnali ste už niektorý zo spomínaných koláčov? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár