Hubárska sezóna volá: Ktoré hríby ako prospievajú vášmu zdraviu?

Huba

sxc.hu

Hubárska vášeň je rovnako silná ako ktorákoľvek iná. Srdcia hubárov plesajú, ak narazia na bohaté nálezisko húb. Už to nie je vidina lacnej obživy ako kedysi. Dnes je to predovšetkým lakota, ktorá prebudí a roztancuje všetky chuťové poháriky. Samozrejme, ak ste do košíka nevložili jedovaté druhy.

Výživná hodnota húb

Konzumácia húb sa odporúča pre ich nízku energetickú, ale vysokú výživnú hodnotu. Sú vhodné pre každú redukčnú diétu. Okrem vysokého podielu vody obsahujú najmä:

  • vysoký obsah stráviteľných bielkovín
  • aminokyseliny (kyselina linolová a pod.)
  • cukry
  • minerálne látky (draslík, sodík, zinok, chróm, fosfor,  jód, meď, bór…)
  • vitamíny (najmä C, D, B, K…)
  • antioxidanty

Huby s liečivými účinkami

  • hliva ustricová – upravuje hladinu tukov v krvi, má protinádorové účinky, zvyšuje imunitu, zlepšuje metabolizmus, pomáha regenerácii buniek, znižuje vysoký krvný tlak, kompenzuje cukrovku
  • rýdzik korenitý – má močopudné účinky
  • pečiarky (šampiňóny) – znižujú hladinu cukru v krvi, majú antibiotické a protinádorové účinky, priaznivo pôsobia proti vypádavaniu vlasov, podporujú hojenie rán
  • húževnatec jedlý – má protinádorové a protivírusové účinky, zvyšuje imunitu, znižuje hladinu cholesterolu, znižuje toxické  účinky  chemoterapie
  • brezovník obyčajný – má protinádorové a antibakteriálne účinky
  • sliznačka obyčajná – má protiplesňové účinky
  • nehovec bazo(známy pod menom Judášovo ucho) – účinný pri očných, krčných a hrtanových ochoreniach
  • hnojník obyčajný – znižuje hladinu cukru a krvného tlaku, účinný pri liečbe hemoroidov, podporuje trávenie
  • koralovec ježovitýmá pozitívne účinky na nervový systém, pri problémoch  so žalúdočnými  a dvanástnikovými vredmi, priaznivo ovplyvňuje trávenie
  • práchnovec kopytovitý – plátky z dužiny zastavujú krvácanie rán
  • čírovnica májová – znižuje hladinu cukru
  • lesklokôrovka obyčajná – pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém a zvýšenie vitality, pomáha pri chronickej bronchitíde, reume, dne, hepatitíde typu B, má protinádorové, protivírusové a protibakteriálne účinky

Mohlo by vás zaujať: Obdobie chorôb sa blíži: Podporte svoju imunitu týmito prírodnými zázrakmi


Ako rozoznať jedlé huby od jedovatých?

Žiaľ, doposiaľ nejestvuje a ani nemôže jestvovať návod, ako rozoznať jedlé huby od jedovatých.U nás rastú stovky druhov jedovatých húb a aj odborníci môžu na základe vonkajších znakov rozlíšiť len časť z nich. Pri ostatných je potrebná analýza mikroskopických znakov alebo chemická analýza. Popravde, pri väčšine druhov húb zatiaľ ešte nie sú známe ich obsahové látky, a teda ani ich prípadná škodlivosť, alebo liečivé účinky. Laici by sa pri zbere a konzume húb mali pridŕžať slovenského príslovia Huby jedz, ale meno im vedz!,“ zdôraznil popredný európsky mykológ PhDr. Ladislav Hagara, PhD. Dodal, že sa môžu opierať len o kvalitné opisy a ich vyobrazenia v atlasoch. V niektorých mestách fungujú hubárske poradne, kde možno využiť konzultácie.

Každý, kto konzumuje alebo iným darúva nazbierané huby z takých rodov, kde sú zastúpené jedlé aj jedovaté druhy, ako je napríklad rod muchotrávka, by mal dôkladne naštudovať a veľmi zodpovedne (kriticky) posudzovať ich diferenčné znaky. Tu skutočne nie je iný spôsob, ako sa vyhnúť otrave. Našťastie, väčšina hubárov zbiera len úzky sortiment dobre známych jedlých húb – dubáky a kuriatka, prípadne huby z tých ľahko poznateľných rodov, kde sú všetky druhy jedlé (také sú napríklad kozáky a masliaky). Úplní laici by sa mali vyhýbať najmä zberu húb s lupeňmi, lebo medzi nimi sú skoro všetky nebezpečne jedovaté druhy húb,“ podčiarkol Ladislav Hagara.

Ako postupovať pri otrave hubami?

Určite je vhodné najprv zvážiť, či nejde len o preťaženie žalúdka z nadmernej konzumácie húb. Príznaky sa obvykle prejavia do dvoch hodín.

V prípade, že nie ste si istí, tak pri ťažkostiach po konzumácii húb radšej vyhľadajte lekársku pomoc. Pri otrave jedovatými hubami vám z tela musia za pomoci prístrojov odstrániť toxíny. Situáciu nikdy nepodceňujte. Nech sú pre vás varovné úmrtia z otráv, ktoré z času na čas zaznamenávame.


Mohlo by vás zaujať: Milujete hríby? Vyskúšajte niektorý z týchto troch receptov!


Užitočné zdroje

  • Bruno Tessaro. Huby do vrecka. Ikar 2013 (sprievodca pri určovaní a zbere húb)
  • Jan Holec, Antonín Bielich, Miroslav Beran: Přehled hub střední Evropy. Praha 2012.
  • Ladislav Hagara. Huby. Martin 2006
  • Kolektívne dielo Ladislav Hagara, Vladimír Antonín, Jiří Baier: Veľký atlas húb. Praha 2006 (je to najväčší atlas húb na svete)
  • www.nahuby.sk  (všetky info vrátane  húb rastúcich v príslušnom mesiaci, mapka SR s výskytom hubárskych lokalít,  online mykologická poradňa a pod.)
  • www.fungi.sav.sk – Slovenská mykologická spoločnosť

http://www.houbareni.cz/houby.php

http://www.liecivehuby.sk/e-book – bezplatný ebook. (okrem všeobecných informácií sa dočítate aj, ako vám pomôžu liečivé huby pomôcť prinavrátiť stratenú vitalitu z pohľadu západnej ale aj tradičnej východnej medicíny)


Chodíte na hríby? Aký najkrajší „úlovok“ sa vám podarilo nájsť? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu
Odporúčame