Tri kulinárske dobroty z paradajok: Osviežia váš stôl a nezaťažia žalúdok

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi paradajkovú polievku?

Paradajky s bazalkovým krémom

Paradajky sú ideálnym doplnkom v gastronómii nielen u nás, ale v celom svete. Dajú sa konzumovať v surovom stave samostatne alebo v šalátoch s rôznymi prísadami a ďalšími zeleninami, možno variť, dusiť, nakladať, smažiť. Na rozdiel od mnohých iných druhov zeleniny, paradajky prospievajú telu aj po tepelnej úprave – pretože práve po telo z nich môže získať statočného bojovníka proti rakovine – látku lykopén. Prinášame tri zaujímavé recepty, ktoré získala Silvia Pilková pri príprave knihy Poklady mojej kuchyne: Dunajské recepty – nechajte sa nimi inšpirovať aj vy!


Paradajková polievka

Paradajková polievka

 Potrebujeme:

  • olivový olej
  • cibuľu
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 2 veľké mrkvy
  • kaleráb
  • 4 olúpané paradajky
  • kurací vývar
  • paradajkový pretlak
  • 1 PL lyžica cukru
  • cesnak
  • muškátový oriešok
  • bazalku
  • cestoviny spirale
  • petržlenovú vňať

V hrnci si dáme speniť nadrobno nakrájanú cibuľku, posolíme, pokoreníme, pridáme ostatnú zeleninu – nakrájanú mrkvu, kaleráb, lúpané paradajky. Podusíme asi 5 minút a zalejeme kuracím vývarom. Varíme približne 40 minút. Asi 15 minút pred dovarením pridáme paradajkový pretlak, cukor, roztlačený cesnak, štipku muškátového orieška, bazalku. Na záver pridáme cestoviny a necháme ich prejsť varom asi 10 minút. Keď je polievka hotová, ozdobíme ju petržlenovou vňaťou a bazalkou.


Mohlo by vás zaujať: Statoční bojovníci proti rakovine: Naservírujte si tieto potraviny ešte dnes


Paradajky s bazalkovým krémom

Paradajky s bazalkovým krémom

Potrebujeme:

  • 120 g tvarohu
  • 120 g Gervais
  • cesnak
  • 1/2 citróna
  • soľ, čierne korenie
  • 200 g mäsité paradajky (menšie)
  • 60 g šunky
  • bazalka
  • čerstvé bylinky

Postup: Tvaroh zmiešame so syrom Gervais a pridáme roztlačený cesnak. Vytlačíme šťavu z citróna, pridáme do tvarohu, osolíme okoreníme a zamiešame. Paradajky umyjeme a vyberieme vnútro. Naplníme ich pripraveným krémom a vrch obložíme šunkou. Čerstvú bazalku nakrájame najemno, zmiešame s ostatnými bylinkami a posypeme paradajky.


Mohlo by vás zaujať: Tip na raňajky či studenú večeru: Nátierky sú jednoduché a chutia každému


Pikant pomazánka

Pikant pomazánka

Potrebujeme:

  • 2 kg paradajok
  • 0,5 kg očistenej cibule
  • 1,5 kg papriky kápie
  • 1 PL čierneho mletého korenia
  • 2 PL soli
  • 1 dcl octu
  • 100 g cukru
  • 0,5 l olivového oleja
  • 10 strúčikov ošúpaného cesnaku
  • 10 feferónov

Postup: Paradajky a cibuľu nakrájame nadrobno, kápie si nastrúhame na tenké rezance. Všetko dáme do veľkého hrnca a varíme asi 1 hodinu, kým sa nám pustená šťava nezredukuje. Hrniec odstavíme z platne. Pridáme korenie, soľ, ocot, cukor a olej. Cesnak si pretlačíme, feferónky nakrájame nadrobno a spolu to vložíme do hrnca. Zmes dobre premiešame a ochutnáme. V prípade potreby dochutíme. Pomazánku ponalievame naberačkou do umytých pohárikov a dobre ich viečkami uzavrieme. Otočíme ich hore dnom na 1 hodinu. Potom otočíme naspäť a necháme vychladnúť. Podávame s hriankami, vajcovým chlebom, alebo použijeme na ochutenie mäska.


Poznáte nejaké ďalšie chutné jedlá z paradajok? Napíšte recepty do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • enss 07.08.2013, 06:59

    Paradajky s bazalkovým krémom.... 250 g bazalky na 200 g aradajok (odhadujem, že súto asi 4 menšie)?

1

Pridať komentár