Domáci tvaroh, syr či maslo: Vyrobte si ich rýchlo a jednoducho!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Domáci tvaroh možno zachutí i vám

Ak ste fanúšikom domácich mliečnych „BIO“ výrobkov, nemusíte za ne utrácať veľa peňazí v predajniach zdravej výživy, na salašoch, či biofarmách. Domáci tvaroh, maslo, či syr si vyrobíte bez problémovaj v paneláku. Vyjde vás to jednak oveľa menej a navyše budete presne vedieť, čo jete. V prípade, že vám mlieko len náhodou skyslo, dokonca ešte aj ušetríte. Nemusíte ho totiž vyliať, ale využijete ho na výrobu zdravých domácich mliečnych výrobkov.


Domáci tvaroh

Potrebujeme:

1 – 2 l mlieka (aj viac, či menej, podľa toho, koľko skysnutého mlieka máte, alebo koľko tvarohu chcete, najlepšie je domáce kravské mlieko)

Postup: Mlieko nalejeme do hrnca a necháme pri izbovej teplote skysnúť asi 2 – 3 dni na hustú „kyšku“. Potom hrniec s hustou zmesou preložíme a na miernom ohni prihrievame asi na teplotu 60 – 70 °C. Nemiešame! Keď sa po krajoch začne vytvárať biela tekutina, hustá hmota sa zrazí do stredu a na povrchu  sa vytvorí bohatá pena, odstavíme a prelejeme cez sitko. Tvaroh v ňom necháme asi pol hodinu nad hrncom stiecť. Následne je tvaroh hotový a vy si môžete takto rýchlo  pochutiť na jednoducho a vlastnoručne vyrobenom „BIO“ tvarohu. Z jedného litra mlieka získate asi 120 gr. čerstvého tvarohu.


Mohlo by vás zaujať: Mýty verzus fakty: Je lepšie maslo alebo margarín?


Domáce maslo

Potrebujeme:

250 ml smotany na šľahanie

Postup: Smotanu nalejeme do pohára s viečkom (najlepšie klasického zaváraninového pollitrového pohára) a trasieme, kým sa nám smotana nerozdelí na maslo a cmar. Budeme počuť, že hrudka masla už búcha na steny pohára. Vtedy cmar vylejeme do pohára (kto má rád, môže ho vypiť, alebo ho môžete použiť aj na pitie pre psa, pretože je výživný). Maslo zalejeme vodou a ešte poriadne vytrasieme, aby z neho vyšiel aj posledný cmar. Ešte raz vytrasieme s vodou a môžeme natrieť na chlieb, alebo použiť do varenia.


Mohlo by vás zaujať: Zákerné mlieko: Spôsobuje rakovinu prostaty?


Domáci syr

Potrebujeme:

5 l domáceho kravského, alebo kozieho mlieka

syridlo

Postup:Mlieko zohrejeme na teplotu asi 40 – 45 °C. Následne pridáme syridlo (množstvo podľa druhu syridla – návod je vždy uvedený na obale, je potrebné sa pri výrobe syra riadiť predovšetkým podľa neho). Mlieko sa zrazí, čo trvá asi trištvrte hodinu. Zrazené mlieko pokrájajte zvrchu nožom a potom rukami prevzdušňujte, aby sa zo syra uvoľnila tekutina zvaná srvátka. Následne prelejeme celú zmes cez plienku a necháme na chladnom mieste nad hrncom do ďalšieho dňa odkvapkať. Pokrájame a môžeme podávať.


Pripravujete si sami doma nejaké mliečne výrobky? Ktoré to sú? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (16)

  • uhorcik 23.03.2016, 12:24

    bratia..pisete bludy.... vezmite si obycajne krabicove mlieko, plnotucne z kauflandu, a mate rovnaky vysledok, tri dni odstat, prihriat, scedit. rovnako sa da urobit instantny tvaroh, priviest k 80 stupnom, do litra krabicoveho mlieka dat necele poldeci octu, ja mam rad jablckovy, nechat zrazit, a scedit. toto sa da dalej formovat dochutit dosolit a nechat vyzriet ako normalny syr. gazdovske mlieko je super, ale kto nema, postaci mu aj krabickove mlieko zo supermarketu.

  • johny jejejejejejje 04.03.2016, 09:08

    super to je

  • ferko kuťa fája 04.03.2016, 09:08

    jheeej na píčuuuuuuuuuuuuu

  • pišta kuťa fája 04.03.2016, 09:07

    ta co fajne to je

  • Milan 12.09.2015, 08:55

    Re: Ernest": že nikto nekupuje krabicové mlieko? áno, v tom je ten háčik, chytí sa toho štatistický protiľudový úrad SR. Uverejní správu, že Slováci znížili priemernú spotrebu mlieka o napr. 36%. Media to nafúknu, že je to alarmujúci stav, a politici majú dôvod zvyšovať dotácie poľnohospodárom-kulakom. No a skeptici, tí zhodnotia, že na Slovensku je aj tak nadprodukcia mlieka, a preto treba obmedziť chovy dobytka, ktoré aj tak farmári predávajú do Itálie za dumpingové ceny. Výsledok? Kulaci sa nabalia peniazmi, HDP klesá, mlieko po záruke za vyhodí, a media zaplnia vysielací čas sračkami....

  • Peter 04.11.2014, 19:54

    Dobry recept na tvaroh skusal som a vidaril sa

  • feri 11.02.2014, 21:37

    judy ..... co este navrhujes na vyrobu tvarohu.... dakujem

  • ja 06.11.2013, 21:09

    akym zazrakom sa z bezneho mlieka da vyrobit bio produkt?

  • BIO 30.08.2013, 12:09

    Recept na domáci tvaroh ,je dobrý. Tak som to robila dávno z mlieka keď bolo "živé",ako presne poznamenal Eugen.Presne aj maslo sa dalo z toho živého mlieka urobiť.Je zbytočné dávať tu recepty na výrobu masla ,syra a tvarohu,lebo málokto sa k čerstvému mlieku ,ktoré nie je ničím ,prepáčte za výraz- ZASVINENÉ-Všetky výrobky čo má dlhšiú záručnú dobu ako tri dni sú nám viete načo.Hanba je,že ani dobré maslo už nejestvuje . Možno aj to drahé"zaručene"pravé nieje pravé

  • Judy 29.07.2013, 21:46

    Dobre som sa pobavila pri vyrobe tvarohu. Doma tvaroh robime a viem urcite ze par zmien ten postup potrebuje.

1 2 >

Pridať komentár