Zázračné keramické panvice: Neoceniteľný pomocník či predražená zbytočnosť?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Používate keramickú panvicu?

Keramická panvica má oproti ostatným druhom panvíc množstvo výhod

Pamätáte si dobu, kedy boli staré kovové panvice "out" a teflón "in"? Odvtedy čas opäť pokročil a dnes je už aj spomínaný teflón na polceste do starého železa. Naopak, čoraz viac sa do popredia tisne keramika, ktorá nielenže veľa vydrží, ale nože vyrobené z tohto materiálu sa neotupia a panvice zasa neprihoria. Vyhráva však tento najnovší objav kuchynského priemyslu na plnej čiare?


Keramika sa za pomoci vysokých teplôt vyrába z kremičitanov, hlinitokremičitanov, oxidov, nitridov, karbidov a boridov. Jej jedinečné vlastnosti – tvrdosť, nepriľnavosť a vysoká tepelná odolnosť z nej robia skvelého pomocníka pri kuchynských prácach. Na rozdiel od teflónu, ktorý je náchylný na mechanické poškodenie a rýchle opotrebovanie, sa keramické panvice vyznačujú zdanlivou nezničiteľnosťou. Vydržia teplotu až do 450 °C a taktiež šetria energiu, pretože sa rozpália oveľa rýchlejšie ako panvice s iným povrchom. Napríklad teflón je stabilný len do teploty približne 260 °C. Hoci tak ako v prípade teflónu, aj ohľadne keramického riadu sa objavili správy o jeho škodlivosti (napríklad pre obsah olova ši arzénu vo farbive), kvalitné výrobky od známych výrobcov by mali byť bezpečné.

Ľahkosť a ekonomickosť

Keramické panvice tvorí pevný hliníkový skelet, ktorý je na vnútornej strane potiahnutý vrstvou keramiky. Telo panvíc je odolné proti poškriabaniu, aj keď používanie drôtenky sa neodporúča, a rovnako dobre znáša nárazy. Keramické panvice sú vďaka hliníkovému srdcu pomerne ľahké a ergonomická, tepelne izolovaná rukoväť zjednodušuje každodenné používanie. Keďže sa keramická panvica ohreje rýchlejšie, šetrí tiež vaše prostriedky na spotrebovanú energiu.


Mohlo by vás zaujať: Ako na dokonale ostré nože: Prezradíme vám všetko o ich brúsení


Výhody keramických panvíc:

  • žiadne toxické materiály
  • vysoká teplotná stabilita (až do 400 – 450 °C)
  • rýchle zahriatie povrchu
  • jednoduchá údržba (stačí opláchnuť či utrieť servítkou)
  • vysoká tvrdosť a odolnosť proti poškriabaniu
  • efektívne varenie (nutné len minimum oleja)
  • použiteľné na takmer všetky typy varných dosiek (okrem indukčných)
  • malá spotreba elektrickej energie (výborná tepelná vodivosť)
  • nepriľnavý povrch

Nevýhody:

  • vyššia zaobstarávacia cena
  • pre niekoho aj väčšia kĺzavosť, treba miešať opatrnejšie

Cena a dostupnosť

Zohnať v dnešnej dobe keramickú panvicu nepredstavuje žiadny problém, pretože ju nájdete takmer v každom obchode s kuchynskými potrebami. Vo väčšine prípadov však treba rátať s vyššou cifrou na cenovke – hodnota keramických panvíc sa pri tých skutočne prvotriednych exemplároch môže vyšplhať až na úctyhodných 60 eur. Ak si však nepotrpíte vyslovene na to "najlepšie z najlepších", pričom neraz nejde ani tak o kvalitu, ako o konkrétnu značku, tak zainvestujete okolo 15 až 25 eur. Pravdou však je, že pri zisťovaní skúseností vašich známych natrafíte aj na negatívne skúsenosti najmä s lacnejšími modelmi. Určite je dôležité nakupovať v obchode, kde máte samozrejmú možnosť reklamácie.

Samozrejme, dôležitým faktorom ceny je, rovnako ako pri všetkých panviciach, priemer dna a celková veľkosť. Sortiment rôznych druhov je rovnaký ako pri iných panviciach, a preto je v konečnom dôsledku len na vašom uvážení, či hľadáte model s hlbokým alebo plytkým dnom, wok alebo len "niečo na dve vajíčka".


Mohlo by vás zaujať: Strašiak menom teflónová panvica: Kedy ohrozuje naše zdravie?


Aké sú vaše skúsenosti?

,,S keramickou panvicou som spokojná, aj keď sa jedlo po nej veľmi šmýka. Jej výhodou je, že takmer netreba olej. Môžem ju odporučiť.“ Ingrid, 46

„Keramická panvica sa mi po pár mesiacoch vydula, takže som ju musela reklamovať. Druhú som si už nekúpila, vrátila som sa k teflónu.“ Eva, 50

,,Používam aj teflónové panvice, aj keramické. Vypráža sa mi lepšie na teflónových, dusím pod pokrievkou v keramických. Kamarátka však s keramickou veľmi spokojná nebola, ale mala inú ako ja. Tvrdila, že sa na nej všetko veľmi rýchlo prepáli.“ Nika, 62


Aké skúsenosti s používaním keramickej panvice máte vy? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (8)

  • Jasmina 04.06.2019, 10:31

    a tiež su vemi dobre keramicke nože, len nic treba nechat pravidelne nechat profi naostrit a najlepšia v tomto je ostra pošta. lebo domace brusenie nožikov je take ,,lajcke,,

  • Lia 18.04.2015, 20:50

    tiez mam problem s cistenim ,to je katastrofa ,fakt neviem s cim to vycistit

  • anna 21.03.2015, 07:09

    teraz som si kúpila keramickú panvicu na palacinky.Po prvom použití bola panvvica z vnútra krásna , ale z vonka sa mi nedá vyčistiť.S na nej také pripáleniny ,že mi na to nepomáhajú ani prostriedky na čistenie rúr alebo grilu.Vyskúšala som už všetko,panvica je ako po 20 rokoch vyskúšam ju reklamovať,ale už dopredu viem,že z toho nič nebude veď sme na Slovensku.

  • janka 14.08.2013, 08:21

    keramická panvica užastná vec. este nič mi tam neprihorelo. nelepisa a ľahko sa udržiava. úžastná. mam všetky riady ,nie len panvicu. nemenila by som.

  • marcela 06.08.2013, 13:31

    takže aby sa v tom len varilo trošku drahá sranda váženy predajcovia a ostatný odborníci na varenie.

  • sona 06.08.2013, 13:10

    po par pouzitiach sa nejako stratila ta "neprilnavost" a vsetko sa na nej pripekalo. a to bola znackova. takze keramicku panvicu uz nikdy viac.

  • marcela 05.08.2013, 15:27

    Zbytočne vyhodené peniaze,čistenie používanie podla návodu a panvice po 2och mesiacoch museli byť vyhodené-NEKUPOVAT

  • monika 05.08.2013, 08:03

    Mám keramickú panvicu, používam ju na rýchle zeleninové jedlá, napr. s tofu, ja som veľmi spokojná. Keďže nemám fritézu /vyprážam veľmi zriedka/, na zriedkavé vyprážanie používam liatinovú panvicu, čo je pre mňa najúžasnejší druh kuchynského riadu, ktorý som doteraz vyskúšala. Moji známi sa čudujú, ale ja odolávam /dobrovoľne/ móde tzv.nerezového riadu, varím najradšej v klasických smaltovaných hrncoch, ako to robievala moja mamka a babička. Príjemné varenie všetkým!

1

Pridať komentár