Strašiak menom glutaman sodný: Naozaj o ňom viete všetko?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Jedávate často potraviny s obsahom glutamánu?

Glutamán je bežnou súčasťou sáčkových polievok či vegety

O glutamane ste toho pravdepodobne veľa počuli. Niektorí ho nenávidia a zatracujú, iní sa s jeho konzumáciou už stoicky zmierili. Ako vznikol? Prečo ho nachádzame v našej každodennej strave? Je v skutočnosti ozaj škodlivý?


Glutaman, piata zo základných chutí

Prvopočiatky glutamánu sodného, najrozšírenejšieho zástupcu glutamanov, siahajú hlboko do histórie, až do starovekej Číny a starovekého Japonska. Kúsky riasy Laminaria japonica (kombu), bohaté na obsah glutamátu (prírodnej formy glutamánu) používali vtedajší ázijskí kuchári, ako dochucovaciu prísadu, do takmer všetkých jedál. Japonci si ho postupne obľúbili natoľko, že jeho príchuť osobitne pomenovali ako umami (v preklade to znamená pochúťka, delikatesa, lahôdka), teda okrem štyroch základných chutí (slaná, sladká, horká, kyslá) v japonskej kuchyni existuje piata glutamátová. Pred vyše sto rokmi ju identifikovali japonskí vedci v snahe zistiť, prečo má vývar z morských rias kombu takú výraznú chuť. Glutaman sodný v skutočnosti je chemicky vytvorený brat glutamátu, ktorý obsahovali tieto riasy.

Získal si aj zvyšok sveta

Až do druhej svetovej vojny patrilo umami medzi exkluzivity ázijskej kuchyne. Počas ázijsko-pacifickej vojny okúsili chuť glutamánu americkí vojaci. Tí s prekvapením zistili, že jedlo Japoncov chutí oveľa lepšie než ich strava. Vďaka podmaňujúcej chuti glutamatu si východnú kuchyňu rýchlo obľúbili aj západné krajiny.

Komerčné využitie tejto látky začalo vtedy, keď sa Julius Maggi rozhodol vyrábať instantné polievky, ktoré obsahovali hydrolyzát rastlinných proteínov (týmto názvom súčasní výrobcovia potravín glutamán sodný často maskujú). Jedlá z prášku disponovali mäsovou príchuťou, hoci reálne žiadne neobsahovali.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravá strava nemusí byť drahá: Čo si dopriať aj pri obmedzenom rozpočte?


Ako glutamán funguje

Na ľudskom jazyku sú špeciálne receptory slúžiace na rozpoznávanie prírodnej kyseliny glutámovej, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj a správne fungovanie mozgu. Má zásadný vplyv na rozvoj intelektu, pomáha pri depresiách, impotencii a znižuje únavu. Tieto receptory reagujú aj na jej odnož, glutamán sodný.

V týchto potravinách ho určite nájdete

Glutaman je obsiahnutý najmä v polotovaroch práškového typu, v rôznych "sáčkových" polievkach, omáčkach, bujónoch a vo vegete. Nájdeme ho aj v slaných dobrotách – krekroch a zemiakových lupienkoch.

Málokto však vie, že prírodný glutamát obsahuje vo veľkej miere aj zdraviu prospešná zelenina: brokolica, paradajky či hrach, rovnako ako huby, ustrice, vlašské orechy a populárne syry ementál, čedar alebo parmezán. Ešte menej je známy fakt, že ľudské materské mlieko obsahuje až desaťkrát viac glutamátu ako kravské.


Mohlo by vás zaujímať: Jesť zdravo a nezruinovať sa? Odborník radí, ako na to


Ohrozuje zdravie?

Je teda glutaman skutočnou hrozbou pre naše zdravie? Po nespočetných štúdiách bol napokon uznaný ako bezpečný, zaraďujúc sa tak do zoznamu takých bežných prísad, akými sú soľ, cukor či ocot. Jeho používanie schválila aj Svetová zdravotnícka organizácia, vyhlasujúc, že glutamát i glutamany sú absolútne bezpečné, a to bez stanovenia akejkoľvek dennej dávky.

Obavy tehotných žien či z poškodenia mozgu sa nepotvrdili

Väčšina našich buniek glutamát potrebuje pre svoje správne fungovanie. Jeho vyššia koncentrácia v ľudskom tele je výlučne dôsledkom nadmernej konzumácie, avšak ani v takýchto prípadoch nie je situácia kritická, keďže ide o dočasný, resp. krátkodobý stav.

Fáma, že budúce mamičky by sa mali glutamanu vyhýbať, nie je založená na pravde, pretože glutamát nemá na vyvíjajúci sa plod žiadny vplyv. Rovnako neopodstatnené sa javí tvrdenie o nepriaznivom vplyve na mozog, ktoré je založené na presvedčení, že vysoká hladina tejto látky zabíja neuróny. Na to, aby ste si poškodili mozog, by ste museli na jedno posedenie zjesť asi štvrť kilogramu vegety.

Ak však uprednostňujete prírodné chute, doprajte si radšej prírodný glutamát a nenahrádzajte ho jeho umelou alternatívou. Koniec koncov, mnoho pokrmov chutí vynikajúco vďaka bylinkám, soli, cesnaku, cibuľke či póriku. Stačí pustiť predstavivosť pri varení na prechádzku a určite si vystačíte bez glutamanu aj vy...


Ako vnímate glutaman vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (15)

  • Peťko 22.08.2017, 18:19

    Treba rozoznat rozdiel medzi glutamanom a potom jeho snytetickou nahradou ktora sposobuje arytmie srdia alzherimera parkinsova a rozne choroby ... mozno predtym ako idete k doktorovi skusite glutaman na 2 tyzdne zo stravy vymedzit ;) toto je blud stranka :) a uz strara nove studie dokazuju jasny problem medzi syntetkov a riasov

  • Lucia 28.11.2015, 08:29

    Zaujimavé ale je, že pri poškodení štítnej žľazy, ktorým dnes trpí veľká časť populácie, patrí glutaman medzi top 5 produktov, ktorým sa treba vyhýbať, ak sa ovšem nechcete cítiť horšie. Vedeli ste to?

  • Janano 30.03.2015, 08:17

    Myslim si, ze velke halo okolo nebezpecenstva glutamanu je neopodstatneny. Je to latka ako kazda ina. Nie je nebezpecna. Ludia by sa mali naucit zasadu, vsetko s mierou. Glutaman sa bezne vyskytuje v zdravej zelenine

  • besna 29.01.2014, 23:49

    Pol sveta žije tisíce rokov na glutamáte a glutamáne - sú dlhovekí, zdraví a štíhli (Ázia). V tom to nebude. Nenapchávajú sa sladkosťami, čipsami, snackmi a inými "dobrôtkami". Jediné čo funguje je "francúzka diéta", takzvaná "žer méň" :)) Nič človeku neuškodí, keď zachová mieru - v tom to je...

  • Milena 27.11.2013, 14:36

    odporucam autorovi video http://stream.cz/adost/10000618-dobre-utajene-glutamaty a nech sa cim skor prebudi zo sna...

  • Martin 22.08.2013, 16:37

    Rozumiem tomu, ze vela ludi si nevie predstavit v com je glutaman skodlivy, ale to nic nemeni na tom, ze po poziti aj malej davky glutamanu mam vacsinu priznakov napisanych ku E620 az E625. Nahoda? Myslim ze nie, tieto zdravotne problemy mam ovela dlhsie ako som vobec cital o nejakych "eckach". Inak, preco by vobec pisali k "eckam" ze existuje moznost mat zdravotne problemy ak to nieje pravda? Ak to nieje pravda, zariadte prosim nech tie informacie opravia :-)

  • Jzzayro 22.08.2013, 16:11

    Ahoj vsetci. Neviem si ani predstavit skutocnu skodlivost umelo vytvorenej latky zvanej GLUTAMAN SODNY. Po dobu poslednych 4rokov si pripravujem stravu sam z cerstvych surovin aj z tych ktroe obsahuju prirodnu latku glutamat. No a som v najlepsich rokoch vo vybornom zdravotnom stave, aj napriek tomu ze moj najlepsi a kazodeny priatel ktory ma sprevadza zivotom od narodenia je GLUTEN obsiahnuty v chlebe na ranajky i svacinku. Svetova kuchyna ta oslobodi od Podravky, Vegety a taktiez sa zbavis zlozviku presolenia pokrmu co je u nasincoch normal.

  • Jana 22.08.2013, 11:58

    Spomínať v jednej vete glutaman a "gluten free" bez vysvetlenia (Evelin) mi pripadá trošku zmätočné. Aby to niekoho nepoplietlo, tak dodám: - "gluten free" je to isté čo "bezlepkový" (lepok po anglicky je gluten) - glutaman a gluten nemajú nič spoločné (okrem možno podobného názvu) - sú to dve úúúúplne iné látky - akože totálne iné :)

  • Evelin 22.08.2013, 10:45

    Kiezby vsetko co dobre chuti bolo dobre aj pre nase zdravie.. ako celiatik velmi dobre viem ake paseky mozu tieto veci narobit.. faktom je, ze aj ked to mozno s glutamanom chuti fajnovo, pre nas organizmus to dobre urcite nie je.. a aj samotny fakt, ze uz existuje mnozstvo potravin s oznacenim "gluten free" o niecom hovori...

  • dana 22.08.2013, 10:28

    glutaman mi skodi ( aj ked nie som celiatik) a ako bolo spomenute byva v " potravinach" aj ked nie je oznaceny na obale, prave preto aby tie" potraviny" chutili aby sme to kupovali a kupovali.. nerozumiem tejto " obhajobe" ake to je zdrave...(ano isto prirodny glutaman je! no to co strka do jedla len pre "biznis"!!! ) ved keby s tym neboli ziadne problemy, nebolo by nutne vymyslat nove pomenovania a cpat nam to do jedla uuplne vsade!

1 2 >

Pridať komentár