Sladkosti bez cukru: Nájdu si tieto pochúťky miesto aj na vašom stole?

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Ilustračné foto

Sladkosti - a bez cukru? Ale áno! Existuje mnoho chutných maškŕt, pri príprave ktorých ho nepotrebujete a vystačíte si s ovocím, džemom či dia cukrom. Recepty na ne možno ešte viac oceníte v období po sviatkoch, keď ručička na váhe nemilosrdne poukazuje na každý vianočný prehrešok. Samozrejme, ide stále o sladkosti, takže ak sa púšťate do prísnej diéty, striedmosť je pri ich konzumácii na mieste.


Banánové ovsené sušienky

Potrebujeme:

  • 1 prezretý banán
  • 70 g jemných ovsených vločiek
  • 2 PL mlieka

Postup: Banán (musí byť ozaj zrelý, aby boli sušienky dostatočne sladké) roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme na kašu a zmiešame s mliekom. Postupne pridávame vločky, kým nevznikne hustá zmes, z ktorej sa dajú tvarovať hrudky (guľôčky) a necháme ju odstáť približne 10 minút. Do cesta môžeme pridať rôzne prísady podľa chuti, napríklad kakao, drobné ovocie, oriešky a podobne. Vytvarujeme malé guľôčky (kôpky) a pečieme asi 20 minút  pri teplote 200°C.


Tiež by vás mohlo zaujať: Chutné zákusky bez cukru: Pochutia si na nich nielen diabetici


Tvarohové taštičky

Potrebujeme:

  • 150 g polohrubej múky
  • 125 g nízkotučného tvarohu
  • 125 g rastlinného tuku
  • džem

Postup: Múku preosejeme na dosku, do stredu dáme tvaroch, zmäknutý tuk a spracujeme na cesto. Rozvaľkáme ho a vykrajujeme kolieska. Do každého dáme kúsok džemu, preložíme a zlepíme. Takto pripravené taštičky preložíme na plech a pečieme ich rúre vyhriatej na 220 stupňov. Keď sú hotové ihneď ich preložíme na podložku (mohli by sa prilepiť). Spotrebujeme najneskôr do troch dní.


Tiež by vás mohlo zaujať: Tvarohový koláč dvakrát inak: Pochutnajte si aj vy!


Jablkový koláč

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 40 g sladidla na pečenie
  • 50 g rastlinného stuženého tuku
  • 120 g hrubej múky
  • 300 g postrúhaných jabĺk
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 KL škorice
  • 25 g hrozienok
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Postup: Do väčšej misy dáme nastrúhané jablká, zmiešame ich so škoricou a umytými hrozienkami a necháme odpočívať. Žĺtka vymiešame so sladidlom do peny a postupne pridávame rozpustený, vychladnutý rastlinný stužený tuk. Na jablká vysypeme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, prilejeme žĺtkovú zmes a zamiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto dáme do okrúhlej formy s priemerom 25 centimetrov. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25 až 30 minút.


Tiež by vás mohlo zaujať: Vráťte sa na chvíľu do detstva: Upečte si niektorú z týchto báboviek!


Bábovka

Potrebujeme:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 250 ml mlieka
  • 40 g sorbitolu
  • 1 KL kypriaceho prášku
  • 100 g hrozienok
  • 1/2 KL citrónovej kôry
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Postup: Maslo vymiešame so sorbitolom, postupne pridávame mlieko a nastrúhanú citrónovú kôru. Potom prisypeme preosiatu múku, kypriaci prášok i hrozienka, dôkladne premiešame. Bábovkovú formu vymastíme, vysypeme múkou a nalejeme do nej cesto. Pečieme približne 30 minút pri teplote 180°C, kým nie je cesto zlatisté.


Tiež by vás mohlo zaujať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Perník

Potrebujeme:

  • 250 g špaldovej múky
  • 50 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do perníka
  • 60 g diacukru na pečenie
  • 30 g kakaa
  • 250 ml mlieka
  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 5 vajec
  • vlašské orechy
  • hrozienka

Postup: V mise zmiešame múky, kakao, prášok do pečiva a sladilo. Pridáme rozšľahané vajíčka, mlieko, olej a dôkladne všetky ingrediencie spojíme. Orechy a hrozienka dáme podľa chuti. Takto pripravené cesto vlejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a pečieme pri 200 stupňoch približne 40 minút. Perník môžeme vylepšiť dia citrónovou polevou, posypať kokosom alebo ho rozkrojiť a natrieť dia džemom.


Pripravujete si aj doma nejaké maškrty vhodné pre diabetikov? Ktoré recepty by ste odporučili čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (11)

  • nika 18.01.2014, 19:03

    dobry recept dakujem :)

  • daniel 03.01.2014, 12:42

    boze ked tam mate nahradne sladidlo a rastlinny tuk tak je to 1000x krat horšie ako cukor

  • Katarina 03.01.2014, 08:28

    To nie sú sušienky bez cukru - odporučam, tomu, čo dáva sôhlas na zverejnenie článkov, aby si ich aj občas prečítal. Cukor umelým sladidlom nahrádzajú diabetici. Toto je článok maximálne pre diabetikov......

  • Javier Marrotto 02.01.2014, 23:22

    Myslim, ze uz vela ludi sa tu trefne vyjadrilo o umelych sladidlach. Ked chce niekto jest jed na mole alebo iny chemicky odpad nech si to je, kolko chce. Ale takto propagovat umele sladidla mi pride trochu moc. Druha stranka - dzem? Vacsina dzemov obsahuje mnostvo cukru, takze to je tiez za jedno. I ked samozrejme sa da kupit aj bez cukru (ale asi iba v biopredajniach). Osobne neuzivam ziadne sladidla, ziadny cukor a v podstate ani steviu (i ked nic proti nej nemam). Uplne staci susene ovocie (samozrejme treba pozerat na zlozenie, ci neobsahuje konzervacne latky, alebo pridany cukor), pripadne sa da pouzit javorovy sirup, agave, datlovy sirup, pripadne ine. Neodporucam ich jest tiez vela, ale isto su lepsie ako cukor, bezny dzem ci sladila. Neviem, ci je to iba skopirovany clanok alebo si autor dal "zalezat" ale zial, neurobil to dobre. A pritom to nemusel byt zly clanok.....

  • Peter 02.01.2014, 22:32

    Takisto len odporucim menej sladit a ak uz treba tak steviu

  • Lucia 02.01.2014, 20:55

    neviem,kto toto pise,ale mal by mat odbornost,inak by mohol mat z toho pruser...v prvom rade aj muka ,biela muka sa premeni v krvi na cukor,takze prosím vas nezavádzate...a okrem ineho to ste tomu len dali umele sladidla a rastliny tuk,margarin beol nikdy zdravy a sladidla su horsie ako cukry,su to chemicke latky,kazdy normálny clovek sa im vyhýba a najlepsie,odnaučit sa sladiť,je to len zvyk a ked si zyknete,vypluete aj caj dosladeny jednou lyzickou cukru....

  • pavuza 02.01.2014, 20:55

    No to ja pripravujem koláčiky z kvalitnej čokolády a bez cukru idú tam len dve polievkové lyžice múky. Radšej bez cukru ako s umelými sladidlami

  • In memory 02.01.2014, 20:28

    Presne tak,radsje by som odporucil steviu a okrem ineho obycajna muka je topka hrozba pre cukrovkara,lebo muka obsahuje vela cukru sama o sebe mimo spaldovej muky :) Stevia je prirodny produkt s ktorym si clovek hravo sladi zivot a paradoxom je ze znizuje aj cukor v krvy a potlacuje chut na sladke veci, :) ( okrem inych vyhod )

  • maja 02.01.2014, 19:07

    no už tam chýba len napísať že zdravé. Radšej trochu cukru ako umelé sladidlo. čakala som že tu bude niečo zdravé. Ale tie sladidlá to zabili

  • ja 02.01.2014, 18:16

    no preco si maju umele sladidla hladat cestu na moj stol?

1 2 >

Pridať komentár