Využite dary jesene naplno: Upečte si tieto jablkové pochúťky

Jablká

freedigitalphotos.net

Jablká, jablká a ešte raz jablká. V tejto dobe sú proste všade – sú ich plné záhrady, sady, tržnice, aj obchody. Využite to a pripravte si z tejto aktuálnej sezónnej pochúťky výborné šťavnaté koláče, ktoré nielen že ulahodia každému mlsnému jazýčku, ale sú aj cennou vitamínovou bombou, ktorá vás ochráni pred nástrahami prvých sychravých jesenných dní.

Netradičný jablkový koláč

Potrebujeme:

  • 1 kg nastrúhaných jabĺk
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g detskej krupice
  • 150 g práškového cukru
  • 125 g masla
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 škoricový cukor
  • džem

Postup: Múku zmiešame s kypriacim práškom, krupicou a cukrom. Zmes rozdelíme na tri časti. Plech vymastíme maslom a na jeho dno nasypeme rovnomerne prvú tretinu múkovej zmesi. Nastrúhané jablká zmiešame so škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom a džemom. Na múku navrstvíme postupne polovicu jablkovej zmesi. Na ňu dáme opäť vrstvu múky, jabĺk a poslednú tretinu múky. Na vrch rovnomerne nalejeme roztopené maslo a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 20 – 30 minút.


Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!


Jablková bleskovka

Potrebujeme:

  • 3 vajcia
  • 350 g práškového cukru
  • 350 g polohrubej múky
  • 750 g nadrobno nakrájaných jabĺk
  • 1 škoricový cukor
  • 1 lyžicu kakaa
  • 1 sódu bikarbónu
  • 150 ml oleja

Postup: Múku zmiešame s cukrom, vajcami, kakaom, škoricovým cukrom, sódou bikarbónou, olejom a jablkami. Rozlejeme na plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie, nalejeme doň celú zmes a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 25 – 35 minút. Po vychladnutí môžeme natrieť napríklad džemom, alebo poliať čokoládou, či len posypať cukrom.


Mohlo by vás zaujať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Jablčník starej mamy

Potrebujeme:

  • 600 g hladkej múky
  • 500 g nastrúhaných jabĺk
  • 300 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 2 vajcia
  • 2 škoricové cukry
  • ½ prášku do pečiva

Postup: Do múky pridáme prášok do pečiva, práškový cukor, maslo, vajcia a vypracujeme cesto, ktoré dáme na pol hodinu stuhnúť do chladničky. Postrúhané jablká zatiaľ zmiešame so škoricovým cukrom. Cesto rozdelíme na dve časti, pričom každú časť vyvaľkáme. Na vymastený plech dáme prvú polovicu cesta, na ňu dáme jablká a na ne druhú časť cesta. Vrchné cesto popicháme vidličkou. Dáme piecť do rúry pri teplote 200°C na zhruba pol hodinku. Nezabudnite kontrolovať, pretože každá rúra pečie inak, aby vám koláčik neprihorel, alebo aby ste ho nevytiahli ešte surový.


Ktoré ďalšie chutné jablkové zákusky si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Nela
Odporúčame