Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Kyslá kapusta je plná zdravia

Kvasená kapusta v našich zemepisných šírkach patrí medzi potraviny s pomerne bohatou históriou a svojich fanúšikov má aj dnes. Nečudo – vďaka obsahu vitamínov a minerálov a probiotickým baktériám patrí medzi top jedlá. Jediným problémom je, že tá, ktorú kúpite v obchode často nemá ani polovicu zo všetkých prospešných látok, ktoré by mala mať.


Častopis D test dokonca zistil, že tri testované vzorky nemali žiadny vitamín C, ktorý je jednou z najsilnejších predností kvasenej kapusty. Dosť biedne dopadli masovo vyrábané kapusty aj v oblasti probiotických baktérií. Ak si chcete napriek tomu užívať silu kvasenej kapusty naplno, máme pre vás riešenie – spravte si vlastnú! Nemusíte si robiť celé sudy a zvládnete to aj v kuchynke v paneláku!

Je plná vitamínov

Pre tých, ktorí nedbajú až tak o zdravie, ale potrpia si na dobrú stravu, je kysá kapusta ideálnym šalátom k jesennej husacine, zabíjačkovým pochúťkam, ale radi si pochutia ja na kapustnici či segedíne. Kvasená kapusta však obsahuje niekoľko pre telo veľmi potrebných látok – vitamíny C, K vitamíny skupiny B, ďalej spomínané laktobacily, ale aj draslík či horčík. Vďaka tomuto mixu zvyšuje obranyschopnosť organizmu, čo je v jeseni aj počas zimy veľmi dôležité. Niet divu, že si pred objavením nových kontinentov (a s nimi citrónov) brávali námorníci na dlhé cesty celé sudy, aby sa vyhli skorbutu pre nedostatočný príjem vitamínu C.


Mohlo by vás zaujať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!


Skúsite malý detox?

Kvasená kapusta pôsobí vďaka obsahu laktobacilov aj proti kvasinkovým infekciám a má aj detoxikačné účinky. Niektorí ľudia dokonca zvyknú pár dní držať kúru, pri ktorej jedia iba kyslú kapustu. Dôležité je piť aj šťavu, v ktorej sa tiež nachádzajú prospešné látky. Tak ako v prípade väčšiny ovocia a zeleniny, aj tu platí, že najzdravšia je v surovom stave.

Na kvalite naozaj záleží

To najdôležitejšie je však samotná kyslá kapusta. Ak nemáte dôveryhodný zdroj, spravte si ju sami. Len tak máte istotu, že v nej sú tie správne ingrediencie a nič naviac – a najmä ani o žiadne vitamíny a iné prospešené látky menej.

Ako na to?

Kapusty očistíme od nepekných listov a odrežeme prečnievajúci hlúb. Potom kapustu rozrežeme tak, aby hlúb nezostal v celku. Potom kapustu strúhame na prúžky hrubé cca 2-3 milimetre. Narezanú kapustu plníme do špeciálnej kameninovej nádoby, súdka alebo inej vhodnej nádoby. V prípade menšieho množstva môžeme použiť aj detskú vaničku alebo lavór.

Jednotlivé vrstvy kapusty presoľujeme. Na 10 kg porezanej kapusty pridáme 150 až 200 gramov soli a jednu až dve polievkové lyžice rasce. Pridať môžeme aj čierne korenie, nakrájanú cibuľu, jablká, alebo mrkvu či iné prísady.

Presolené vrstvy kapusty s ostatnými prísadami utlačíme dreveným tĺčikom alebo udlávime nohami v gumenej obuvi. Tak sa z postrúhanej kapusty uvoľní šťava a vytlačí sa vzduch, čo je nevyhnutné pre ideálne mliečne kvasenie. Necháme aspoň tri hodiny uležať.

Potom kapustu preložíme do menších nádob a natlačíme napríklad do 7 dcl alebo väčších pohárov, zalejeme šťavou (dôležité je, aby kapusta bola zaliata, inak začne kaziť) a zaviečkujeme. Poháre naukladáme do nádoby, napríklad na plech na pečenie. Necháme asi 3-4 týždne kvasiť. Viečka sa najprv vydujú, môže vytiecť trocha šťavy, ale keď opäť klesnú, môžeme konzumovať, alebo odniesť na tmavé a chladné miesto.


Ako si kvasenú kapustu pripravujete vy? Máte nejaké zlepšováky alebo tipy? Poraďte aj ostatným čitateľom v diskusii alebo sa ich na ne spýtajte v nových fórach pre ľudí plných elánu.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (26)

  • Milan 02.12.2014, 11:33

    My pridávame do kvasenej kapusty aj hrozno - cca 2 strapce na 25 kg. A ešte bobkový list a cesnak. Mrkvu nie, zato cibuľu a jablká áno.

  • Ivana 22.10.2014, 19:27

    Najdôležitejšie je riadne utlačenie a skladovanie . My skladujeme v chladnejšej pivnici síce dlhšie kvasí ale vydrží chrumkavá až do ďalšej zimy aj dlhšie. Ja mám rada viac cvikle a 3/4 kg soli na 40 litrový súdok. Tento rok sme natlačili súdky dva bude aj pre širšie príbuzenstvo. Treba dať pozor aby bola stále voda v priestore pri vrchnáku ale dobrý nápad je aj s olejom

  • Anna Ivanková 02.07.2014, 16:39

    na 50 kg kapusty 1 kg soli. Kapustu robíme tak, že ju nakrájame, dáme do vane v práčovni / vaňu vyložíme plachtami, ktoré požívame iba na túto akciu/. Kapustu vrstvíme tak, že každú vrstvu solíme zvlášť. Po skončení plachtou pozakrývame kapustu a necháme stáť do druhého dňa. Kapusta tak púšťa šťavu a na druhý deň je natlačíme do kameninového súdka za pridávania rasce a celého čierneho korenia. Spracuje sa rýchlo, lebo je zmäknutá a časť šťavy vytečie. V práčovni pustíme radiátor a necháme vykvasiť. Vždy máme výbornú kapustičku, ktorou zásobujeme aj deti.

  • Roman 10.11.2013, 19:35

    Na 10 kg porezanej kapusty pridáme 150 až 200 gramov soli a jednu až dve polievkové lyžice rasce. Pridať môžeme aj čierne korenie, nakrájanú cibuľu, jablká, alebo mrkvu či iné prísady. Dost malo 150gramov na 10kg.

  • tina 09.11.2013, 21:22

    Prave som pocula dobru radu - az sa Vam stane, ze natlacena kapusta zmekne, treba naliat priamo do sudka celu litrovu flasu octu a behom tyzdna Vam kapusta znovu nadobudne chrumkavu, tvrdsiu konzistenciu. Zatial som nemala potrebu to vyskusat, zatial som mala az do celkoveho skonzumovania vybornu kapustu, len minuly rok sme to trosicku so solou prehnali

  • cica 09.11.2013, 14:12

    na 1kg kapusty , 2dkg soli, nič viac, . Keď varíme kapustu na akýkoľvek spôsob, potom si pridávame rascu atď.., podľa potreby

  • jozef 08.11.2013, 12:59

    Já to robím na chp rovnako,ale nie len že mi zostane veľa šťavičky cca 4 litre,ale neskôr musím dolievať. Čím to je , slabá záťaž,moc natlačená, aké ťažisko vyhovuje. Inak je vynikajúca aj páni kamaráti ju vysoko hodnotia a už maju centrálne trhovisko na Nový Rok u mňa čo je fajn. Na 50 kg kapusty 1kg soli ,natlačit vrstvu kapusty a ˇposoliť cca 10 dg a celé opakovať až po vrch súdka zároveň odčerpávať šťavu . Tri týžne odstáť a papkať. Dobrú chuť

  • anna mrvova 14.10.2013, 08:19

    dobry den vie niekto poradit ako by som mala pripravit kapustu na kvasenie do 4litrovich poharov dakujem anka

  • Tina 06.10.2013, 16:26

    Cavte, chcela by som sa opýtať či by som ju mohla urobiť aj napríklad v tlakovom hrnci namiesto súdka. Tu kde bývam o kyslej kapustu ani nechyrovat a rada by som mala na vianočnú kapustnicu. Diky

  • anna 06.10.2013, 14:41

    ja mam uz v sudku a je chrumkava po cely cas :) kde je vrchnak, do toho priestoeru treba naliat olej ;) nedostane sa tam vzduch a ostane vam po celu zimu chrumkava , vyskusajte

1 2 3 >

Pridať komentár