Ak vás trápia depresie, nevzdávajte sa: Možno vám len chýba kyselina listová

Žena

freedigitalphotos.net

Kyselina listová – možno ste si mysleli, že je to len nejaký bezvýznamný vitamín vo vašom tele. No nie je. Kyselina listová je pre telo naopak veľmi dôležitá, o čom mnohí nevedia a preto jej prísun podceňujú. Narobiť to však môže poriadnu „galibu“. Aké sú príznaky jej nedostatku a v ktorých potravinách sa nachádza?

Metabolizmus bielkovín aj tvorbu červených krviniek – to sú len niektoré procesy, ktoré sa bez kyseliny listovej nezaobídu. Okrem spomenutých sa podieľa aj na syntéze DNA, funkcii buniek v tele, ale aj na raste tkanív a vývoji bielych krviniek. Kyselina listová hrá dôležitú úlohu aj pri tvorbe žalúdočnej kyseliny a podporuje chuť do jedla.

B9 – citlivá na svetlo a teplo

Podľa staršieho označovania je kyselina listová známa ako vitamín B9, ktorý je rozpustný vo vode, citlivý na teplo a svetlo. Z tela sa vylúči väčšinou už do 24 hodín. Tento vitamín je veľmi dôležitý aj pre ženy, ktoré chcú otehotnieť, alebo sa nachádzajú v prvom trimestri tehotenstva. Odporúčaná denná dávka je 400 – 600 mg za deň, maximálne 1 g. U tehotných žien sa táto hranica zvyšuje na dvojnásobok.


Tiež by vás mohlo zaujať: Červená repa: Smelý bojovník za krásu a proti rakovine


Máte jej málo?

Nedostatkom kyseliny listovej môžete trpieť bez toho, aby ste o tom vedeli, ak sa u vás objavili tieto príznaky:

  • chudokrvnosť,
  • zlá nálada, depresie,
  • hnačka,
  • šednutie vlasov,
  • zápal jazyka a vredy v ústach,
  • rastové problémy,
  • problémy otehotnieť,
  • peptické vredy,
  • pri nadmernom príjme je zas problémom: nespavosť, tráviace problémy, psychické problémy, alergie.

Nájdete ju v strukovinách, aj v citrusoch

Kyselina listová sa nachádza najmä v týchto druhoch potravy:

  • kvasniciach,
  • fazuli,
  • citrusoch a produktoch z nich, napríklad v citrusových šťavách,
  • listovej zelenine, špenáte, šaláte, karfiole, brokolici, špargli, ale aj v paradajkách, hrášku, či červenej repe,
  • hydine, jahňacine,
  • celozrnných výrobkoch a pšeničných otrubách,
  • bravčovom mäse,
  • hovädzích vnútornostiach,
  • pečienke,
  • vajciach,
  • mlieku, plesňovom syre, mäkkých syroch.

Všetko pre zdravé telo a dušu nájdete na www.vysetrenie.sk


Nechajte depresiu za dverami

Z mnohých výskumov sa zistilo, že depresia má úzky vzťah s nedostatkom vitamínov skupiny B. A to najmä s nedostatkom dvoch z nich – kyseliny listovej (B9) a vitamínu B12 (kobalamínu). Táto súvislosť sa prejavuje najmä u starších ľudí nad 50 rokov. Z tohto dôvodu by mali ľudia so sklonom ku depresiám zvýšiť príjem kyseliny listovej na 800 mg. denne. Pridať by si mali tiež vitamín B12, ktorého množstvo by malo byť 1 mg. denne.


Trpeli ste niekedy nedostatkom kyseliny listovej? Akými príznakmi sa u vás jej nedostatok prejavoval? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Oliver
Odporúčame