Jedlá z kvasenej kapusty: Prospejú imunite a potešia vaše chuťové bunky

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi jedlá z kyslej kapusty?

Kapustnica zahreje aj zasýti

Sychravé a čoraz chladnejšie počasie inšpiruje k maškrteniu. Ideálnym jesenným jedlom, ktoré chutí, zahreje a hlavne dodá telu potrebné vitamíny, je kyslá kapusta. Je bohatým zdrojom vitamínu C, ale obsahuje aj K a E. Nachádza sa v nej tiež draslík, betakarotén, kyselina listová a tiamín. Navyše obsahuje aj veľa vlákniny, ktorá napomáha lepšiemu tráveniu a je prirodzeným posilňovačom imunity.


Kapustový závin

Potrebujeme:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • ½ kocky droždia
  • 350 ml mlieka
  • 100 g masla
  • štipku soli
  • 1 lyžičku cukru
 

Kapustová náplň:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 100 g slaniny
  • 1 lyžička rasce
  • soľ
  • korenie
  • olej, alebo masť

Postup: Z múky, mlieka, cukru a droždia necháme vykvasiť. Následne pridáme maslo a soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Na masti alebo oleji upražíme nadrobno nakrájanú slaninku, pridáme kapustu, rascu, korenie a dusíme asi 15 – 20 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, pričom každú vyvaľkáme, naplníme vychladnutou plnkou a zrolujeme. Vrch každej rolády potrieme zmesou vody a oleja, v pomere 1:1. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C asi na 45 – 50 minút.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Pečené kapustové placky

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 500 g hladkej múky
  • 200 g kuracích pŕs
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • rasca
  • soľ

Postup: Mäso upražíme, pokrájame na kocky a zmiešame s na kúsky nakrájanou kapustou, olejom, mliekom, soľou, korením a múkou. Vypracujeme cesto, z ktorého formujeme placky. Uložíme ich na vymastený plech a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na pol hodinu. Pred pečením, aj počas neho môžete placky potrieť rozpusteným maslom.


Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Blesková kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 50 g slaniny
  • 1 cibuľa
  • 1 paradajkový pretlak
  • 1 klobása
  • bobkový list
  • nové korenie
  • soľ
  • čierne korenie
  • olej

Postup: Na oleji upražíme slaninku a na nej cibuľu. Pridáme paradajkový pretlak, pokrájanú kapustu, soľ, korenie, nové korenie a bobkový list. Podlejeme vodou  a varíme asi 15 minút. Potom vložíme klobásu a uvaríme. Následne klobásu vyberieme, pokrájame a vložíme späť do polievky. Odstavíme a môžeme podávať s kyslou smotanou.


Máte radi kyslú kapustu? Ktoré ďalšie chutné jedlá si z nej pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii. 

Zdielať na Facebooku

Diskusia (5)

  • Lydia 04.12.2013, 14:36

    Mám odskúšané, v špajzi v paneláku vydržala takmer dva roky, vôbec jej nič nebolo a bola výborná. Natlačili sme zrejme trochu viac ako bolo treba, nechcelo sa mi ju dávať do fliaš a konzervovať, tak som ju nechala v súdku a vydržala do druhého leta. Samozrejme treba dolievať vodu (ja dávam odstátu).

  • enss 13.11.2013, 12:56

    Aj my robievame kvasenú kapustu každý rok, ale tento rok sa mi vôbec nepáči. Vykvasila za dva týždne a zostala mäkká, mali sme ju v kuchyni, ale samozrejme sme nekúrili. Asi jej bolo teplo.

  • maja 10.11.2013, 19:52

    kapustu si tlačíme doma bývame v paneláku avydrží nám aj do augusta len treba pravidelne dolievať vodu

  • jana 09.11.2013, 14:51

    My sme pred dvoma týždnami tlačili kapustu a dnes som minula zvyšok minuloročnej, ktorá bola stále výborná, chrumkavá a voda (vĎaka chrenu) číra... tiež bývam v paneláku a súdok prebýva v pivnici. Na domácu nedám dopustiť.

  • marcela 09.11.2013, 11:39

    Ano je zdravá,ale úprimne lutujem ludí čo ju kupujú v obchodoch-min.3-4 ečka.Byvam v paneláku,kapustu mám svoju,vydrží v súdku do marca-apríla,čo zostane dám do pohárov zasterilizujem a vydrží aj do augusta a hlavne že tam nemám to svinstvo v podobe ečok

1

Pridať komentár