Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Varíte na Vianoce kapustnicu?

Kapustnica je tradičným jedlom slovenských Vianoc

Dobrá kapustnica jednoducho patrí k slovenským Vianociam a v každej domácnosti majú na toto tradičné jedlo vlastný recept. Ak ju počas sviatkov ešte nepripravujete alebo by ste radi vyskúšali niečo nové, skúste si ju tento rok navariť podľa jedného z týchto receptov. Výhodou je, že ešte vždy si stíhate nový postup pred sviatkami vyskúšať a vyhnúť sa tak kritike pri slávnostnom stole. Veď kapustnica chutí nielen na Vianoce, ale už teraz!


Rýchla vianočná kapustnica

Potrebujeme:

  • 2 PL bravčovej masti
  • 100 g údeného mäsa
  • 2 cibule
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 ČL červenej mletej sladkej papriky
  • 500 g kyslej kapusty
  • 5 ks čierneho celého korenia
  • 5 ks nového celého korenia
  • 2 bobkové listy
  • 200 g kyslej smotany
  • soľ

Postup: Masť rozohrejeme v hrnci a pridáme k nej na kocky narezanú údeninu. Medzitým si očistíme cibuľu, ktorú tiež pokrájame a pridáme k mäsu. Zmes opekáme približne desať minút a potom ju zahustíme hladkou múkou. Prisypeme papriku a smažíme, kým nezačne voňať. Potom prilejeme približne jeden a pol litra vody. Kyslú kapustu premyjeme, nakrájame a vložíme do hrnca spolu s koreninami. Keď je hotová, vyberieme z hrnca korenie i bobkový list. Do misky si pripravíme kyslú smotanu a rozmiešame spolu s niekoľkými naberačkami polievky. Vďaka tomu by sa smotana nemala zraziť. Vrátime späť do hrnca a ešte kapustnicu prehrejeme. Treba však dať pozor, aby sa neprevarila. Podávame s osúchmi alebo domácim bielym koláčom.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Pôstna kapustnica

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 bobkové listy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • cukor
  • hladkú múku
  • 150 ml smotany
  • 100 g sušených húb

Postup: Podľa chuti premytú kyslú kapustu dáme do hrnca, pridáme bobkový list, štipku soli i cukru a sušené huby (huby si môžete predvariť či spariť, ale aby nestratili chuť stačí ich premyť). Solíme uvážlivo a húb i kapusty môžeme podľa chuti ubrať aj pridať. Kým sa kapustnica pomaličky varí, očistíme si cesnak, ktorý nakrájame na plátky a pridáme do polievky. Keď sú hríby a kapusta hotové, prilejeme smotanu. Hladkú múku a vodu zmiešame, polievku zahustíme a necháme na ohni ešte aspoň desať minúť. Potom ochutnáme a prípadne vylepšíme soľou, cukrom alebo citrónovou šťavou podľa uváženia.


Tiež by vás mohlo zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Tradičná De Luxe kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 KL čierneho celého korenia
  • 1 KL čierneho mletého korenia
  • 2 KL rasce
  • 4 ks nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 2 borievky (jalovec)
  • 35 g sušených húb
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 500 g údenej krkovičky
  • olej
  • 350 g bravčového pliecka
  • 2 cibule
  • 1 ČL červenej papriky
  • 5 sušených sliviek
  • 100 g údenej slaniny
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 500 g údenej klobásy
  • 2 zemiaky
  • 500 ml kyslej smotany

Postup: Borievky, čierne mleté i celé korenie, nové korenie, rascu, bobkový list a huby vložíme do hrnca a zalejeme tromi litrami vody. Varíme približne 30 minút a pridáme nakrájanú kyslú kapustu. Medzitým si na kocky nakrájame údenú krkovičku a vhodíme ku kapuste. Na oleji osmažíme najemno narezanú prvú cibuľu, na kocky naporciované pliecko a papriku. Potom túto zmes a sušené slivky pridáme ku kapuste a necháme bublať asi hodinu. Slaninu nakrájame na drobné kúsky a vyškvaríme. Oškvarky tiež vložíme do polievky. Na zvyšnej masti orestujeme druhú pokrájanú cibuľu a spolu s očisteným cesnakom nakrájaným na plátky vysypeme do hrnca s kapustnicou. Necháme chvíľu podusiť, odstavíme z ohňa a keď vychladne, odložíme zmes do chladničky. Stáť by mala minimálne 24 hodín. Po uplynutí stanoveného času pridáme na kolieska nakrájanú klobásu i nastrúhané zemiaky a varíme 30 minút. Nakoniec do kapustnice vlejeme kyslú smotanu a necháme ešte chvíľu na ohni. Nezabudnite, že skutočná vianočná kapustnica chutí najlepšie odstáta.


Varíte si na Vianoce kapustnicu? Napíšte ostatným čitateľom ten svoj recept na jej prípravu v diskusii pod článkom .

Zdielať na Facebooku

Diskusia (14)

  • BUMBRLICEK 31.12.2013, 23:39

    Stastny Novy Rok vsetkym, co radi varia. Vyskusal som prvy recept so smotanou a polokyslou kapustou, nebolo to zle. Po Vianociach som trosku modifikoval recept. Najprv som si nakrajal na kusocky asi 10 platkov udenej slaniny, pekne osmazil, pridal cibulu. Pridal muku a na kusky nakrajane udene maeso, hodne cervenej papriky. Miesto vody som pouzil zeleninovy broth, vyvar, pridal hodne korenia, bobkovych listov, sol, rascu, cesnek, skratka vseto mozne s kyslou kapustou. Nechal varit jemne asi hodinku. Ochutnal, vylepsil a nechal vonku na balkone. V noci som dotiahol domov partiu sportovcov z krcmy a manzelka nam to ohriala. Mozem Vas ubezpecit, ze Americania nieco take este nejedli, az sa za usami oblizovali. Do rana do tretej sme dalej popijali a kapustnica bola trhakom. Neroztrhala nam zachod, ale chlapci mali skvely zazitok zo slovenskeho receptu z americkych vyrobkov. Teraz potrebujem nejaky recept na dobry gulas, ideme vsetci na chatu do Jewish Alps, chcem ich prekvapit. P.F. 2014

  • Falcon 07.12.2013, 11:37

    Ja si tiež nemôžem pomôcť, ale do pravej kapustnice smotana nepatrí. Zjem aj takú, samozrejme, ale nazývať to "tradičnou" kapustnicou to nie.. Inak to je asi teraz taký "akože" trend.. Všade kde sa dá v gastronómií ti nalejú smotanu alebo nastrúhajú 40% Eidam... Otras... Dokonca mi to raz v reštaurácií, nakydali na zemiakovú placku, lyžicu smotany a kopu syra.. som myslel že ma vykotí...

  • pepko 07.12.2013, 09:38

    bumbrlicek, kapustnica je tak ceskoslovenska ako ty americanoslovak, je to tradicne slovenske jedlo.

  • show 07.12.2013, 06:27

    jaja, ja som vyskúšal a už nikdy taký grc do úst nedám. A to mám kapustnicu veľmi rád. Žiadna smotana ani mlieko tam nepatrí, je z toho potom také blato. Nuž, každý si navarme takú aká nám chutí. PS - kapustu nepremývať !!! To by bola najväčšia škoda.

  • jaja 07.12.2013, 06:17

    Vy, čo tu pliagate na kapustnicu so smotanou, vyskúšajte a až potom ohŕňajte nosom!!!!!!

  • BUMBRLICEK 07.12.2013, 03:08

    Dakujem Vam za dobre recepty, urcite si ich vyskusam. Kazdy rok robime s manzelkou party pre cele susedstvo na Vianoce a ja mam za ulohu pripravit nieco klasicke ceskoslovenske. Takze furt zhanam nieco nove. Tento rok urcite urobim kapustnicu, asi tu DeLuxe, cely kastrol. Posledne som robil gulasovu polievku, ale nejaka bola jalova" Asi nemam tie spravne slovenske vyrobky.

  • ivik64 06.12.2013, 23:11

    preco sa Vam nepacia recepty , kazdy ma svoj a preto budte zhovievavi do liptovskej kapustnice patri smotana resp, mlieko ... je to mnamka ......

  • cathy2131 06.12.2013, 08:22

    Do kapustnice ziadna smotana nepatri...kapusta so smotanou je len a len obycajny "denny" segedin a nie vianocna kapustnica... Ja davam na zaver do nej este velku salku silnej ciernej kavy ... nemecky sposob... velmi pekne to zvyrazni masovo-kyslu chut kapustnice... Nerozumiem napisu "DeLux" - ja takuto kapustnicu robim od nepamati... ale do mojej nepatri cesnak - ten tam naozaj nema co robit a udenu slaninu - udena krkovicka je predsa dost prerastena - tak naco tam trepat este aj udenu slaninu!!!! Sudruhovia "recepisti" to mavaju velakrat trochen pomylene...

  • eiwa 04.12.2013, 21:25

    je pravda, že ani ja nedávam do kapustnice smotanu.. no keď varím pre partiu (cca 11 ľudí) tak urobím "mešuge" viacerýh receptov a vtedy dám aj smotanu.. a "kapustnica" s hríbami, slaninkou, suš. slivkami, k. smotanou a ostatnými prísadami je "eňo ňuňo" :)

  • krištofko kolombus 04.12.2013, 21:02

    Keď dám vykysnúť kapustu tak mám z toho kapustnicu aj kapustu. Keď varíte kapustu tak je to kapustová polievka nie kapustnica.

1 2 >

Pridať komentár