Vianočná klasika u vás doma: Vaječný likér, grog či hriatô zahrejú a povzbudia

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pripravujete si doma na Vianoce podobné nápoje?

Varené víno patrí medzi tradičné vianočné nápoje

Symbolom najkrajších sviatkov v roku je bezpochyby kapor, stromček, darčeky a rozprávky. Pravé kúzlo Vianoc zažijete aj na trhoch, kde to rozvoniava vôňou korenia tradičných vianočných nápojov. Ďaleko však chodiť nemusíte a vareným vínom s čerešňami či rumovým grogom, sa môžete zahriať z pohodlia vašej obývačky.


Vaječný likér pre milovníkov sladkého

Chcete ušetriť čas a kupujete vaječný koňak v hypermarkete? Zabudnite na hotový polotovar a urobte si ho doma so svojimi šikovnými pomocníkmi! Jeho príprava je nenáročná a fľaškou sladkého nápoja potešíte nielen seba, ale aj svojich blízkych.

Potrebujeme:

  • 5 ks žĺtkov
  • 4 PL práškového cukru
  • 2 ks kondenzovaného mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • rum (podľa chuti)

Postup: Do žĺtkov pridáme štyri polievkové lyžice práškového cukru a vanilkový cukor. Všetko spolu rozmixujeme. Postupne pridáme dve konzervy kondenzovaného mlieka a opäť premiešame. Rumom dochutíme podľa vlastnej chuti. Likér prelejeme do ľubovoľnej fľaše a podávame vychladený.


Tiež by vás mohlo zaujať: Vanilka, škorica, klinčeky: Ako nám prospievajú vianočné koreniny?


Vianočný grog vyčaruje vianočnú atmosféru

Typickým zimným nápojom je v našich končinách grog, ktorý je však viac ako len rumom s vriacou vodou a cukrom. Vďaka aromatickej škorici, klinčekom a vanilke, si už teraz vyčarujete nefalšovanú atmosféru pravej slovenskej zimy a blížiacich sa Vianoc.

Potrebujeme:

  • 50 ml rumu
  • 50 ml griotky
  • 150 ml vody
  • trstinový cukor (podľa chuti)
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy
  • kúsok celej škorice
  • 3 klinčeky
  • vanilku

Postup: Vodu prevaríme s korením a necháme päť minút stáť. Následne scedíme cez sitko, pridáme citrónovú šťavu, griotku a rum a prisladíme podľa chuti. Podobným spôsobom sa dá pripraviť grog tiež z iných druhov liehovín, napríklad z whisky či becherovky.


Tiež by vás mohlo zaujať: Pálenie záhy, pokazený žalúdok či kosť v krku: Ako zatočiť s nástrahami Vianoc?


Hriatô poteší zimomravých

Obchádza vás viróza a máte radi, keď vo vašom pohári niečo „pláva“? Tento tradičný nápoj pili naši predkovia pri činnostiach, ktoré si vyžadovali zvýšený fyzický výkon a svoj vlastný recept mala prakticky každá chalupa. Viete, ako si ho uvariť?

Potrebujeme:

  • 500 ml domáceho destilátu (hruškovica, slivovica)
  • 150 – 200 g krištáľového cukru
  • 100 g slaninky

Postup: V kastróliku upálime karamel, zalejeme pol litrom vody a necháme rozpustiť. Pridáme pálenku a necháme prehriať. Slaninku nakrájame na drobné kúsky a upražíme do chrumkava. Do pohára nalejeme pálenku a pridáme horúce škvarky (3 - 4 kúsky), ktoré by mali zasyčať.


Tiež by vás mohlo zaujať: Ako jesť cez Vianoce a nepribrať: Odborníci prezradili niekoľko trikov


Skúste varené víno netradične

Čo takto skúsiť varené víno trochu netradične? Aj keď sa nazýva varené, nemalo by sa v skutočnosti variť, ale pozvoľna ohrievať až k bodu varu. Zaujímavým variantom je kombinácia nápoja bohov s exotickým ovocím, ktoré zahrá na vašu strunu.

Potrebujeme:

  • 200 ml bieleho vína
  • 100 g kompótových čerešní
  • 100 ml kompótovej šťavy
  • plátok ananásu
  • 50 ml rumu
  • kúsok celej škorice
  • 2 klinčeky
  • 2 lyžičky trstinového cukru

Postup: Do hrnca nalejeme víno, šťavu z čerešní, pridáme čerešne, cukor a korenie. Všetko pomaly zahrievame až k varu, ale nevaríme. Vyberieme korenie, pridáme rum a na kocky nakrájanú polovicu plátku ananásu. Druhou polovicou ozdobíme pohár a podávame.


Tiež by vás mohlo zaujať: 7 korení, ktoré oživia jedlá a prospejú telu: Nájdite im miesto aj vo vašej kuchyni


Horúce jabĺčko s vínom má iskru

Máte radi ovocie v akejkoľvek jeho podobe? Zahrejte sa horúcim jabĺčkom s vínom, ktoré je ideálnym spoločníkom  v chladných zimných večeroch.

Potrebujeme:

  • 350 ml jablčného džúsu
  • 350 ml červeného vína
  • 120 g práškového cukru
  • 1 jablko
  • 1 korenie na varené víno (namiešať si môžete svoj mix napríklad z klinčekov a škorice)
  • 1 citrón

Postup: Jablčný džús, víno a cukor ohrejeme. Do pripravenej zmesi pridáme na plátky pokrájaný citrón a korenie na varené víno. Necháme stáť asi 15 minút a zahrejeme. Do pohárov rozdelíme kocky očisteného jablka a zalejeme horúcou tekutinou. Poháre môžeme ozdobiť kolieskom citrónu a horúce jabĺčko ihneď servírujeme.


Ktoré ďalšie chutné a hrejivé nápoje si na Vianoce pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdielať na Facebooku

Diskusia (10)

  • Moni 08.02.2019, 12:37

    pre nás je top klasické varené vínko a rôzne druhy Huberta https://www.letakomat.sk/kaufland/bratislava-od-stvrtka-07-02-2019/ :) ten si doprajeme ale aj počas roka... veď vždy je čo oslavovať nie len na vianoce :)

  • adamko 18.12.2018, 19:06

    Hriatô bude. Osvedčilo sa. Po požití a rozbalení darčekov okrem ciev rozťahuje aj nohy polovičke.

  • jarka 16.12.2013, 12:32

    Iný recept na hriatô: 1+2+3 1 lyžica maslo 2 lyžice kryštál cukor upáliť v masle na karamel a odstaviť 3 dcl vodka naliať do ostaveneho karamelu a na pomalom stupni ohrievať aby sa karamel rozpustil a tesne pred varom odstaviť a hneď podávať

  • bibap 16.12.2013, 10:55

    hriate sa nenechava vobec prehriat akurat sa pocka ked zacne mierne bublat,a vypne sa pretoze ak sa prehreje straca sa sila alkoholu,

  • biba 16.12.2013, 10:54

    hriate sa nenechava vobec prehriat akurat sa pocka ked zacne mierne bublat,pretoze ak sa prehreje straca sa sila alkoholu,a najlepsi je z cistej vodky plus klinceky a skorica

  • etpozemstan 15.12.2013, 14:18

    Ten vaječný likér sa NEMIXUJE, to je totálne barbarstvo ! Postup: vaječné žĺtka sa vymiešajú šľahačom na pomalom stupni do biela až sa základ spení, ďalej sa šľahá na najmenších otáčkach a prvé Salko sa prilieva pomaly a postupne cez malý otvor v Salku, to druhé sa môže prilievať rýchlejšie. Na záver sa prilieva rum. Vtedy je vaječný koňak po odstátí hustejší a napenený. Úplne iný chuť ako výroba cez mixér.

  • etpozemstan 15.12.2013, 14:18

    Ten vaječný likér sa NEMIXUJE, to je totálne barbarstvo! Postup: vaječné žĺtka sa vymiešajú šľahačom na pomalom stupni do biela až sa základ spení, ďalej sa šľahá na najmenších otáčkach a prvé Salko sa prilieva pomaly a postupne cez malý otvor v Salku, to druhé sa môže prilievať rýchlejšie. Na záver sa prilieva rum. Vtedy je vaječný koňak po odstátí hustejší a napenený. Úplne iný chuť ako výroba cez mixér.

  • etpozemstan 15.12.2013, 14:13

    Ten vaječný likér sa NEMIXUJE, to je totálne barbarstvo! Postup: vaječné žĺtka sa vymiešajú šľahačom na pomalom stupni do biela až sa základ spení, ďalej sa šľahá na najmenších otáčkach a prvé Salko sa prilieva pomaly a postupne cez malý otvor v Salku, to druhé sa môže prilievať rýchlejšie. Na záver sa prilieva rum. Vtedy je vaječný koňak po odstátí hustejší a napenený. Úplne iný chuť ako výroba cez mixér.

  • Zuza 15.12.2013, 01:17

    Bude dobrý aj o pár mesiacov

  • AsuMuk 14.12.2013, 17:06

    Ako dlho, prosím, vydrží ten váječný likér? Keď ho urobím zajtra, bude dobrý ešte na Silvestra napríklad? Ďakujem za odpovede.

1

Pridať komentár