Tiramisu je celosvetovo známy taliansky dezert, no pripraviť si ho môžete aj doma. Tak ako mnoho iných, aj tento recept má svoje slovenské obmeny.
Dnes vám jednu z nich ponúkame. Chutí skvelo a nadšení budú nielen vaši blízki, ale aj hostia.
Napriek tomu, že recept vyzerá zložito, opak je pravdou. Nasledujte tieto jednoduché kroky a určite sa vám jeho príprava s ľahkosťou podarí.
Potrebujeme:
- 250 g okrúhlych piškót
- 500 g mascarpone
- 250 ml mlieka
- 6 PL granka
- 4 PL práškového cukru
- 8 PL Amaretta alebo rumu
- 10 PL vaječného likéru
- 250 ml šľahačkovej smotany
- kakao
Postup:
Z mlieka a granka si pripravíme silné kakao. Dávame asi 6 lyžíc prášku, ale pokojne sa prispôsobte svojim chuťovým pohárikom (v pôvodnom talianskom recepte sa používa káva ale odporúčame vyskúšať aj variáciu s kakaom – nebudete sklamaní). Pridáme 8 lyžíc Amaretta, poriadne zamiešame a odložíme na neskôr. Môžeme použiť aj rum, je lacnejší a zvyčajne ho máme po ruke, keďže sa pridáva do viacerých dezertov. Odporúčame však menšie množstvo, aby koláč nechutil príliš alkoholovo. | |
Smotanu vyšľaháme na hustú šľahačku. Nepridávame však ani stužovač, ani cukor. Na chvíľu odložíme bokom. | |
Mascarpone si dáme do vyššej misky, mixujeme a postupne pridávame práškový cukor. Mixérom miešame, kým sa cukor úplne nespojí s mascarpone. Potom po lyžičkách pridávame vaječný koňak, kým ich nenapočítame desať. Pridáme pripravenú šľahačku a mixérom spracovávame, kým nám nevznikne hustý krém. Dbáme na to, aby sa jednotlivé ingrediencie spojili. | |
Pripravíme si piškóty, ktoré postupne namáčame do kakaovej zmesi. Nenechávame ich namočené príliš dlho a prebytočnej tekutiny sa snažíme zbaviť. V niektorých receptoch sa uvádza, že piškóty treba polievať, ale moje skúsenosti hovoria, že koláčik sa zvykne za takýchto podmienok roztekať. | |
Piškóty ukladáme čo najbližšie k sebe, aby sme zaplnili celé dno a potrieme ich tretinou krému. Postup zopakujeme aj na ďalšom poschodí a pokračujeme, kým máme suroviny. Niekto preferuje vyššie tiramisu, iní zase individuálne porcie. Mne osobne toto množstvo ingrediencií vystačí na tri až štyri poschodia v mise veľkosti 25×25. | |
Vrch tiramisu posypeme kakaom, ktoré mu dodá jemne horkastý nádych, a vložíme do chladničky aspoň na šesť hodín. | |
Dobrú chuť! |
Pripravovali ste si už doma tiramisu? Aký spôsob prípravy ste použili vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na