FOTORECEPT Tiramisu na slovenský spôsob: Pochutia si na ňom všetci vo vašom okolí

Tiramisu

plnielanu.sk/Ľudmila

Tiramisu je celosvetovo známy taliansky dezert, no pripraviť si ho môžete aj doma. Tak ako mnoho iných, aj tento recept má svoje slovenské obmeny.

Dnes vám jednu z nich ponúkame. Chutí skvelo a nadšení budú nielen vaši blízki, ale aj hostia.

Napriek tomu, že recept vyzerá zložito, opak je pravdou. Nasledujte tieto jednoduché  kroky a určite sa vám jeho príprava s ľahkosťou podarí.

 

 

Potrebujeme:

  • 250 g okrúhlych piškót
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml mlieka
  • 6 PL granka
  • 4 PL práškového cukru
  • 8 PL Amaretta alebo rumu
  • 10 PL vaječného likéru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • kakao

Postup:

Z mlieka a granka si pripravíme silné kakao. Dávame asi 6 lyžíc prášku, ale pokojne sa prispôsobte svojim chuťovým pohárikom (v pôvodnom talianskom recepte sa používa káva ale odporúčame vyskúšať aj variáciu s kakaom – nebudete sklamaní). Pridáme 8 lyžíc Amaretta, poriadne zamiešame a odložíme na neskôr. Môžeme použiť aj rum, je lacnejší a zvyčajne ho máme po ruke, keďže sa pridáva do viacerých dezertov. Odporúčame však menšie množstvo, aby koláč nechutil príliš alkoholovo.
Smotanu vyšľaháme na hustú šľahačku. Nepridávame však ani stužovač, ani cukor. Na chvíľu odložíme bokom.
Mascarpone si dáme do vyššej misky, mixujeme a postupne pridávame práškový cukor. Mixérom miešame, kým sa cukor úplne nespojí s mascarpone. Potom po lyžičkách pridávame vaječný koňak, kým ich nenapočítame desať. Pridáme pripravenú šľahačku a mixérom spracovávame, kým nám nevznikne hustý krém. Dbáme na to, aby sa jednotlivé ingrediencie spojili.
Pripravíme si piškóty, ktoré postupne namáčame do kakaovej zmesi. Nenechávame ich namočené príliš dlho a prebytočnej tekutiny sa snažíme zbaviť. V niektorých receptoch sa uvádza, že piškóty treba polievať, ale moje skúsenosti hovoria, že koláčik sa zvykne za takýchto podmienok roztekať.
Piškóty ukladáme čo najbližšie k sebe, aby sme zaplnili celé dno a potrieme ich tretinou krému. Postup zopakujeme aj na ďalšom poschodí a pokračujeme, kým máme suroviny. Niekto preferuje vyššie tiramisu, iní zase individuálne porcie. Mne osobne toto množstvo ingrediencií vystačí na tri až štyri poschodia v mise veľkosti 25×25.
Vrch tiramisu posypeme kakaom, ktoré mu dodá jemne horkastý nádych, a vložíme do chladničky aspoň na šesť hodín.
Tiramisu je celosvetovo známy taliansky dezert, no pripraviť si ho môžete aj vy doma

 

Dobrú chuť!


Pripravovali ste si už doma tiramisu? Aký spôsob prípravy ste použili vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii. 

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila
Odporúčame