Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?

Zelenina

photl.com

Jedno je isté! Zelenina je zdravá a treba jej jesť čo možno najviac. Ale v akej forme je najzdravšia? Poskytne viac vitamínov surová, alebo až po tepelnej úprave? Odpoveď sa zdá byť jednoduchá – predsa surová. Nie je to však celkom tak. Závisí totiž od druhu zeleniny a obsahu konkrétnych živín, ktoré sa v nej nachádzajú. Ktorú teda variť a ktorú nie?

Surová zelenina – prečo áno, prečo nie?

Súčasný trend podlieha najmä konzumácii čo najväčšieho množstva surovej zeleniny. Tá však nemusí byť pre každého vhodná. Je totiž ťažšie stráviteľná a ľudia s tráviacimi problémami preto môžu po jej zvýšenej konzumácii pociťovať ťažkosti. Na druhej strane sa však zo surovej zeleniny dá najlepšie získať voda a enzýmy. Varením sa tiež ničí vitamín C, ako aj  vitamíny skupiny B, preto ak si chcete dopriať tieto vitamíny, mali by ste zeleninu, ktorá ich obsahuje, jesť radšej surovú. Prípadne ju variť len veľmi krátky čas (do 5 min.).


Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Niekedy je zdravšia varená

Niekomu sa to možno zdá ako paradox, no je to naozaj tak. V niektorých prípadoch je zelenina zdravšia až keď sa uvarí. Tepelným procesom sa z nej totiž uvoľnia živiny, ktoré sú potom v tele lepšie využité. Na varenie je vhodná najmä tvrdšia zelenina, ako napríklad mrkva, či petržlen. Naopak, mnoho druhov zeleniny, ktoré poznáme len vo varenom stave, by ste mali jesť radšej surovú. Platí to napríklad pre dobre známu brokolicu, ale napríklad aj karfiol.

Táto je najzdravšia surová!

Tieto druhy zeleniny vám dodajú najviac živín v prirodzenom surovom stave:

  • cesnak – táto zelenina sa jedáva surová, no pridáva sa aj do rozličných jedál na dochutenie. Tepelnou úpravou miznú takmer všetky jeho pozitívne účinky, ktoré na ľudské zdravie má. Jesť by ste ho preto mali radšej surový, no nie samotný, pretože jeho chuť je veľmi výrazná a mohol by vám podráždiť žalúdok. Pridajte ho do šalátu, potrite ním hrianku a ak sa ho chystáte použiť do varenia, pridajte ho úplne na koniec, tesne pred dovarením, alebo už rovno do hotového jedla, aby sa účinné látky v ňom nezničili
  • špargľa – je plná antioxidantov, ktoré ochraňujú vaše telo pred zákernou rakovinou. V surovom stave je bohatou zásobárňou kyseliny listovej, ktorá pomáha činnosti mozgu. Po uvarení sa však zničí, preto by sa mala konzumovať surová. Po umytí tvrdý koniec skrojte, pokrájajte na kúsky a pridajte napríklad do šalátu
  • brokolica – brokolica by sa mala jesť surová, aj keď väčšina z nás ju konzumuje tepelne upravenú vo forme polievky, či zapekanej pochúťky. Ak z nej však chcete dostať maximum živín, dajte si ju aj surovú. Obsahuje totiž enzým myrozinázu, ktorý má silné protirakovinové účinky. Do šalátu môžete napríklad nadrobno pokrájať jej ružičky
  • červená paprika – aj tento obľúbený druh zeleniny je lepšie jesť v čerstvom stave. Je totiž bohatá na vitamín C, ktorý sa varením úplne zničí

Mohlo by vás zaujímať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny


Varenie naopak prospieva týmto druhom:

  • mrkva – užitočnejšia je vtedy, keď ju uvaríte. Pri tepelnej úprave sa z nej totiž uvoľňuje betakarotén, ktorý prospieva vašej koži. Najlepšia je varená, ktorú nenakrájate ani neošúpete, len dôkladne vydrhnete a dáte variť v celku
  • paradajky – obsahujú množstvo lykopénu, ktorý sa lepšie uvoľní pri tepelnom spracovaní a účinne zabraňuje vzniku rakoviny a iných chorôb. Preto je paradajková polievka taká zdravá. Okrem nej vyskúšajte aj paradajkový džús, či omáčku
  • cibuľa – cibuľa obsahuje flavonoid quercerín, ktorý má protizápalové účinky, chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a rakovinou. Tepelnou úpravou sa jeho množstvo zvyšuje. Cibuľu by ste však nemali variť, či smažiť dlhšie než 5 minút
  • červená repa – tepelnou úpravou sa v repe zvyšuje obsah karotenoidov, ako luteín, a zeaxantín, ktoré chránia zrak. Vynikajúco chutí aj ako ugrilovaná k chudému mäsu

Ktoré druhy zeleniny si doprajete v surovom stave? Napíšte v diskusii.

Zdroj: photl.com, photl.com, Nela
Odporúčame