FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Chutnú knedľu si môžete pripraviť aj sami doma

Zohnať hotovú knedľu dnes nie je nijaký problém, všeobecný trend však velí návrat k tradíciám a domácej kuchyni. Veď čo iné ako nefalšovaná domáca knedľa dotvorí váš úžasný segedín alebo kôprovú omáčku viac? Postupov na jej prípravu je mnoho, my vám jeden z nich ponúkame práve teraz.


Potrebujeme:

  • 1000 g polohrubej múky
  • 1 droždie
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 200 ml vody
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru

Postup:

Mlieko zohrejeme a pridáme doň cukor a rozdrobené droždie. Na teplotu mlieka treba dať pozor, lebo príliš vysoká by zahubila všetky užitočné baktérie. Chvíľu počkáme a kvások je hotový.

   
Do väčšej misy dáme múku, vajce, zmäknuté maslo, soľ, časť vody a prilejeme kvások. Hnetieme rukou a podľa potreby prilievame zvyšnú vodu.

Mohlo by vás zaujímať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená

Spracovávame, kým sa vláčne cesto neodliepa od misky a od rúk. Ak by protestovalo, môžeme pridať trochu oleja.

   

Hotové cesto prikryjeme čistou a suchou utierkou, necháme na teplom mieste podkysnúť. Stačí polhodina, lebo cesto zväčší svoj objem aj počas ďalšieho spracovania.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky

Podkysnuté cesto preložíme z misy na múkou dôkladne vysypanú dosku a rozdelíme na osem častí.

   

Vytvarujeme bochníčky, ktoré môžu byť okrúhle i podlhovasté, to už je len na nás. Nemusíte sa báť, že zničíte pekne nadýchané cesto. Kým budete naparovať, takto krásne vám všetky kúsky ešte podkysnú.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku

Medzitým si pripravíme väčší hrniec, do ktorého nalejeme vodu a postavíme doň parák. Ten dôkladne vymastíme olejom.

   
Keď bude voda vrieť, vložíme pripravené cesto a zakryjeme pokrievkou. Naparujeme približne 20 minút a počas procesu hrniec neodkrývame, aby knedľa nespľasla.

Mohlo by vás zaujímať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!
Hotovú popicháme špajľou alebo špáradlom, aby sa zbavila prebytočnej pary a opatrne vyberieme.
   

Po vybratí knedľu potrieme olejom, aby neoschla a po vychladnutí nakrájame.


Pripravujete si aj vy knedľu doma? Aký postup používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (11)

  • Martina 17.02.2014, 20:23

    ja knedlu, robim iba s vodou a nedavam nijake vajce,,,,1kg polohrubej muky, 500ml vlaznej vody, jedno drozdie, cukor, sol, olej,,,,,,knedla je chutna a nadychana

  • Jarmila 17.02.2014, 19:58

    Knedľu zásadne robím z hrubej múky, /pretože ju varím vo vode nie na pare/. Nedávam do nej žiadny tuk, na 500 g múky dávam 1 celé vajce. Knedľa je potom kompaktná a v omáčke z nej nevznikne nechutná mazanica, je krehká tak akurát. Kocky z rožkov opražím na kúsku masla, dávajú knedli originálnu vôňu. Taktiež nedávam veľa droždia, na 500 g za liekový oriešok, aby nemala v sebe veľké diery, ale primerane nakysla. Cesto najskôr zamiešam vareškou a potom vypracujem dobre na lopári rukami. Nedávam ešte krutóny, najskôr nechám vykysnúť, potom znova premiesim a zapracujem krutóny, vytvarujem dve úhľadné šišky, nechám chvíľu /iba čo zovrie voda/ zakryté kysnúť a potom už vložím do vriacej vody vo veľkom pekáči. 15 min. neodkrývam, zatým odkryjem, knedle prevrátim a odkryté dováram ešte 5 min. Vyberiem, popichám, aby odišla para, ľahko potriem olejom a nechám vychladnúť, ak ich hneď nepodávam. Tak už varím knedle 50 rokov, ako ma moja mamička -Moraváčka naučila.

  • luboš 17.02.2014, 17:39

    Ospravedlňujem sa zabudol som ešte do tej knedle z rohlíkov idú 4 až 5 vajec a tak zamiešať

  • luboš 17.02.2014, 16:46

    Tak ja nie som vyučený kuchár ale naučím vás robiť jednu fantastickú knedľu. Na panvici osmažíme na kúsky nakrájaný pór a na malé kocky oravskú slaninku. Keď je to osmažené nakrájame buď rohlíky alebo chlieb a to všetko zmiešame s pórom a slaninkou ktorú sme si orestovali spolu. Keď to máme zmiešané môžeme pridať cca 1dcl mlieka , vegetu a trocha kari korenia a k tomu petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame a vytvoríme si z toho hmotu. Keď to je hotové naplníme túto hmotu do mikroténových sáčkov a necháme variť cca 30 min a vo vriacom hrnci občas knedľu pootočíme. Budete mať výbornú knedľu .

  • ap 17.02.2014, 14:28

    Pre Soňu: Aj mlieko aj vodu. Mlieko na kvások a vodu potom do cesta.

  • ap 17.02.2014, 14:19

    Podobnú knedľu robím aj ja, ibaže pred prípravou je treba nechať múku predhriať a hlavne preosiať. Nie preto, že by boli v nej smeti (i to sa môže stať), ale hlavne preto, aby sa múka predýchala. Polovicu pred-hriatej a pre-osiatej polohrubej múky, dám do misy v ktorej budem miesiť cesto, urobím v nej jamku a do nej nalejem pripravený kvások (mlieko, hl. múka, kvasnice a troska cukru). Po vy-kysnutí pridám vajce, soľ, vodu a premiešam, resp. vypracujem redšie cesto a postupne pridávam zvyšok múky a vypracujem v hladké a vláčne cesto, ktoré sa nelepí na misu, alebo na varechu (ruku). Podľa zvyklostí a chuti môžeme pridať aj na kocky nakrájanú vysušenú (nie opraženú) žemľu. Nechám vykysnúť, cesto rozdelím na rovnaké kúsky, vyvaľkám na múkou poprášenej doske a nechám ešte podkysnúť. Potom dopary atď.: ako už bolo popísané v predchádzajúcich receptoch.

  • anka 17.02.2014, 11:39

    Túto knedľu robím už 30 rokov,je to recept po babke-Do misy dám asi pol kg pol.múky ,1 celé vajce,dokola to posolím.Pridám kvások.Do hrnčeka dám asi deci teplého mlieka,kvasnice a lyžičku kr.cukru.Hotový kvások pridám k múke.Ked začnem premiešavať pridám trocha oleja,asi1dc,cesto zarábam teplým mliekom-nie horúcim a dobre vypracujem.Nakoniec zapracujem 2 opražené na kocky pokrájané rožky,prikryjem a dam vykysnúť 30min.Na pomúčenej doske cesto rozdelim na 3 časti,vyformujem podlhovasté knedle,nechám ešte asi 5 min. apotom dám do pary na 15 min na najslabší plamen.Ked je knedľa hotova,pokrievku dam preč,rýchlo asi 5-6 krát popychám,vyberiem a pomastím. Naj,naj knedľa

  • maja 17.02.2014, 10:02

    kysnuté cesto a zvlášt knedla je nadýchanejšia ak sa dáva iba žltok a nie celé vajíčko,pre alergikov na mlieko možno dávat iba vlažnú vodu.Na 1kg múky dávam minimalne3-4 žltka.Knedlami a vianočkami zásobujem rodinu už pár desiatok rokov a

  • anna 17.02.2014, 08:35

    Mlieko je na kvások,voda sa prilieva pri miesení cesta...

  • Ernest 17.02.2014, 08:28

    Veď píšu aj vodu aj mlieko. Ale nechcelo by sa mi s tým rýpať, sú na trhu aj kvalitné knedle.

1 2 >

Pridať komentár