FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Chutnú knedľu si môžete pripraviť aj sami doma

Zohnať hotovú knedľu dnes nie je nijaký problém, všeobecný trend však velí návrat k tradíciám a domácej kuchyni. Veď čo iné ako nefalšovaná domáca knedľa dotvorí váš úžasný segedín alebo kôprovú omáčku viac? Postupov na jej prípravu je mnoho, my vám jeden z nich ponúkame práve teraz.


Potrebujeme:

  • 1000 g polohrubej múky
  • 1 droždie
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 200 ml vody
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru

Postup:

Mlieko zohrejeme a pridáme doň cukor a rozdrobené droždie. Na teplotu mlieka treba dať pozor, lebo príliš vysoká by zahubila všetky užitočné baktérie. Chvíľu počkáme a kvások je hotový.

   
Do väčšej misy dáme múku, vajce, zmäknuté maslo, soľ, časť vody a prilejeme kvások. Hnetieme rukou a podľa potreby prilievame zvyšnú vodu.

Mohlo by vás zaujímať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená

Spracovávame, kým sa vláčne cesto neodliepa od misky a od rúk. Ak by protestovalo, môžeme pridať trochu oleja.

   

Hotové cesto prikryjeme čistou a suchou utierkou, necháme na teplom mieste podkysnúť. Stačí polhodina, lebo cesto zväčší svoj objem aj počas ďalšieho spracovania.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky

Podkysnuté cesto preložíme z misy na múkou dôkladne vysypanú dosku a rozdelíme na osem častí.

   

Vytvarujeme bochníčky, ktoré môžu byť okrúhle i podlhovasté, to už je len na nás. Nemusíte sa báť, že zničíte pekne nadýchané cesto. Kým budete naparovať, takto krásne vám všetky kúsky ešte podkysnú.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku

Medzitým si pripravíme väčší hrniec, do ktorého nalejeme vodu a postavíme doň parák. Ten dôkladne vymastíme olejom.

   
Keď bude voda vrieť, vložíme pripravené cesto a zakryjeme pokrievkou. Naparujeme približne 20 minút a počas procesu hrniec neodkrývame, aby knedľa nespľasla.

Mohlo by vás zaujímať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!
Hotovú popicháme špajľou alebo špáradlom, aby sa zbavila prebytočnej pary a opatrne vyberieme.
   

Po vybratí knedľu potrieme olejom, aby neoschla a po vychladnutí nakrájame.


Pripravujete si aj vy knedľu doma? Aký postup používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (11)

  • Martina 17.02.2014, 20:23

    ja knedlu, robim iba s vodou a nedavam nijake vajce,,,,1kg polohrubej muky, 500ml vlaznej vody, jedno drozdie, cukor, sol, olej,,,,,,knedla je chutna a nadychana

  • Jarmila 17.02.2014, 19:58

    Knedľu zásadne robím z hrubej múky, /pretože ju varím vo vode nie na pare/. Nedávam do nej žiadny tuk, na 500 g múky dávam 1 celé vajce. Knedľa je potom kompaktná a v omáčke z nej nevznikne nechutná mazanica, je krehká tak akurát. Kocky z rožkov opražím na kúsku masla, dávajú knedli originálnu vôňu. Taktiež nedávam veľa droždia, na 500 g za liekový oriešok, aby nemala v sebe veľké diery, ale primerane nakysla. Cesto najskôr zamiešam vareškou a potom vypracujem dobre na lopári rukami. Nedávam ešte krutóny, najskôr nechám vykysnúť, potom znova premiesim a zapracujem krutóny, vytvarujem dve úhľadné šišky, nechám chvíľu /iba čo zovrie voda/ zakryté kysnúť a potom už vložím do vriacej vody vo veľkom pekáči. 15 min. neodkrývam, zatým odkryjem, knedle prevrátim a odkryté dováram ešte 5 min. Vyberiem, popichám, aby odišla para, ľahko potriem olejom a nechám vychladnúť, ak ich hneď nepodávam. Tak už varím knedle 50 rokov, ako ma moja mamička -Moraváčka naučila.

  • luboš 17.02.2014, 17:39

    Ospravedlňujem sa zabudol som ešte do tej knedle z rohlíkov idú 4 až 5 vajec a tak zamiešať

  • luboš 17.02.2014, 16:46

    Tak ja nie som vyučený kuchár ale naučím vás robiť jednu fantastickú knedľu. Na panvici osmažíme na kúsky nakrájaný pór a na malé kocky oravskú slaninku. Keď je to osmažené nakrájame buď rohlíky alebo chlieb a to všetko zmiešame s pórom a slaninkou ktorú sme si orestovali spolu. Keď to máme zmiešané môžeme pridať cca 1dcl mlieka , vegetu a trocha kari korenia a k tomu petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame a vytvoríme si z toho hmotu. Keď to je hotové naplníme túto hmotu do mikroténových sáčkov a necháme variť cca 30 min a vo vriacom hrnci občas knedľu pootočíme. Budete mať výbornú knedľu .

  • ap 17.02.2014, 14:28

    Pre Soňu: Aj mlieko aj vodu. Mlieko na kvások a vodu potom do cesta.

  • ap 17.02.2014, 14:19

    Podobnú knedľu robím aj ja, ibaže pred prípravou je treba nechať múku predhriať a hlavne preosiať. Nie preto, že by boli v nej smeti (i to sa môže stať), ale hlavne preto, aby sa múka predýchala. Polovicu pred-hriatej a pre-osiatej polohrubej múky, dám do misy v ktorej budem miesiť cesto, urobím v nej jamku a do nej nalejem pripravený kvások (mlieko, hl. múka, kvasnice a troska cukru). Po vy-kysnutí pridám vajce, soľ, vodu a premiešam, resp. vypracujem redšie cesto a postupne pridávam zvyšok múky a vypracujem v hladké a vláčne cesto, ktoré sa nelepí na misu, alebo na varechu (ruku). Podľa zvyklostí a chuti môžeme pridať aj na kocky nakrájanú vysušenú (nie opraženú) žemľu. Nechám vykysnúť, cesto rozdelím na rovnaké kúsky, vyvaľkám na múkou poprášenej doske a nechám ešte podkysnúť. Potom dopary atď.: ako už bolo popísané v predchádzajúcich receptoch.

  • anka 17.02.2014, 11:39

    Túto knedľu robím už 30 rokov,je to recept po babke-Do misy dám asi pol kg pol.múky ,1 celé vajce,dokola to posolím.Pridám kvások.Do hrnčeka dám asi deci teplého mlieka,kvasnice a lyžičku kr.cukru.Hotový kvások pridám k múke.Ked začnem premiešavať pridám trocha oleja,asi1dc,cesto zarábam teplým mliekom-nie horúcim a dobre vypracujem.Nakoniec zapracujem 2 opražené na kocky pokrájané rožky,prikryjem a dam vykysnúť 30min.Na pomúčenej doske cesto rozdelim na 3 časti,vyformujem podlhovasté knedle,nechám ešte asi 5 min. apotom dám do pary na 15 min na najslabší plamen.Ked je knedľa hotova,pokrievku dam preč,rýchlo asi 5-6 krát popychám,vyberiem a pomastím. Naj,naj knedľa

  • maja 17.02.2014, 10:02

    kysnuté cesto a zvlášt knedla je nadýchanejšia ak sa dáva iba žltok a nie celé vajíčko,pre alergikov na mlieko možno dávat iba vlažnú vodu.Na 1kg múky dávam minimalne3-4 žltka.Knedlami a vianočkami zásobujem rodinu už pár desiatok rokov a

  • anna 17.02.2014, 08:35

    Mlieko je na kvások,voda sa prilieva pri miesení cesta...

  • Ernest 17.02.2014, 08:28

    Veď píšu aj vodu aj mlieko. Ale nechcelo by sa mi s tým rýpať, sú na trhu aj kvalitné knedle.

1 2 >

Pridať komentár