FOTORECEPT Záhorácke vepřo, knedlo, zelo: Silný trojboj nielen pre chlapov

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Poznáte túto záhorácku dobrotu?

Knedlo, vepřo, zelo pochádza síce z Čiech, ale na Záhorí má tiež svoju tradíciu.

Knedlo, vepřo, zelo pochádza síce z Čiech, ale na Záhorí má tiež svoju tradíciu. V mnohých rodinách možno nájsť originálny recept, ktorý sa dedí z gazdinky na gazdinku. Nie preto, že by bol prísne tajný, ale kvôli tomu, že chutí jednoducho úžasne. Každé sústo tohto jedla sa priam rozplýva na jazyku. Kombinácia domácej knedle, pečeného mäska a dusenej kapusty, je jednoducho neprekonateľná.


Potrebujeme:

Bravčové pečené

  • 700 g bravčovej krkovičky
  • 100 g oleja
  • sladkú mletú papriku
  • čierne mleté korenie
  • sušený cesnak
  • koriander
  • rascu
  • soľ

Dusená kapusta

  • 1 hlávku červenej kapusty
  • 1 cibuľu
  • 100 ml oleja
  • rascu
  • čierne mleté korenie
  • soľ
  • cukor

Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Postup:

Bravčové pečené

Mäso očistíme, na vrchnej strane narežeme a vložíme do nádoby na pečenie. Vhodnejšie sú pekáče, ktoré majú vrchnák, aby mäsko neoschlo, no môžeme si pomôcť aj alobalom.

   

Z papriky, čierneho korenia, rasce, koriandru, cesnaku, soli a oleja, si pripravíme marinádu, ktorou mäso polejeme a necháme ho asi hodinku ležať v chladničke. Kombinácii korení sa medze nekladú. Pokojne si marinádu na to vaše mäso prispôsobte vlastným chutiam, tá naša je však odskúšaná klasika.

   

Odležané mäso pečieme desať minút pri teplote 180 stupňov, potom stiahneme na 160 a necháme v rúre ďalších 50 minút. V priebehu procesu ho otáčame a polievame výpekom.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Dusená kapusta

Na oleji opražíme trochu rasce, pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď je už zlatistá, vložíme do hrnca aj na pásiky nakrájanú kapustu a miešame, kým nepustí šťavu. Ak si chcete varenie uľahčiť, môžete zmes podliať trochou vody. Potom ju už netreba tak urputne miešať, aby sa nepripálila. Keď je kapusta z polovice hotová, pridáme korenie, cukor i soľ podľa chuti a dusíme domäkka.
   

K mäsu a kapuste si pripravte domácu knedľu. Výsledok nielen výborne chutí, ale aj vyzerá. Prajeme dobrú chuť!


Máte radi vepřo, knedlo, zelo? Akým spôsobom si ho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • fero 09.03.2019, 08:05

    kutil : súhlas. Keď je bravčová masť, olej tam nemá čo robiť a cesnak by bol lepší čerstvý.

  • kutil 09.03.2019, 06:50

    Olej v žiadnom prípade, inak v pohode.

1

Pridať komentár