Cesnakové recepty: Pripravte si zdravé pochúťky hotové za pár minút

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Tradičná cesnačka patrí k najchutnejším a najzdravším polievkam

Cesnak patrí od nepamäti ku základným domácim liečivám. Naši predkovia ho využívali na liečenie množstva neduhov. Vy môžete zlúčiť príjemné s užitočným a spojiť jeho liečivé účinky so zážitkom z chutného jedla. Cesnakové pokrmy sú rýchle a nenáročné a hlavne veľmi zdravé. Je dokázané, že cesnak je najzdravší surový, a preto vám aj my prinášame recepty, kde sa vôbec nevarí.


Rýchla cesnačka

Potrebujeme:

  • 3 zemiaky
  • 1 lyžicu masla
  • ½ lyžice hladkej múky
  • 1 bujón
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • (vegetu)
  • korenie

Postup: Ošúpeme a nakrájame si zemiaky. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme naň múku, chvíľu popražíme a zalejeme vodou. Pridáme pokrájané zemiaky, bujón, soľ (prípadne vegetu), korenie, či bylinky podľa vlastnej chuti. Keď budú zemiaky uvarené, polievku odstavíme, pridáme do nej čerstvo prelisovaný cesnak, premiešame a prikryjeme. Podávať môžeme s opečenými kúskami chleba a postrúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujímať: Doprajte si cesnak bez výčitiek: Zápach z úst porazíte overenými trikmi!


Lahodná cesnaková pasta

Potrebujeme:

  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 balenie syrokrému
  • 1 kyslú smotanu
  • soľ
  • korenie

Postup: V mise vymiešame syr so smotanou. Pridáme ku nim prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Prípadne pridáme aj ďalšie bylinky podľa vlastnej chuti. Vynikajúco sa hodí ako nátierka na chlieb, ale aj ako dresing ku zemiakovým plackám, či hriankam.


Mohlo by vás zaujímať: Slávna tukožrútska polievka: Vyskúšate klasiku alebo modernú verziu?


Cesnakový olej

Potrebujeme:

  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 dcl oleja
  • 1 dclolivového oleja

Postup: Cesnaky očistíme a prelisujeme. Dáme do sklenenej nádoby, najlepšie fľaše, či pohára (napr. takého, aký sa používa na kompóty) so širším hrdlom. Oleje spolu zmiešame a pridáme do nich cesnak. Poriadne premiešame. Tento olej sa používa na potieranie steakov, na zeleninu, mäso, do rôznych dipov, či do akéhokoľvek varenia, kam ide cesnak. Skladujte v chladničke, kde vydrží niečo vyše mesiaca.


Mohlo by vás zaujímať: Dostane do formy aj vás: Cesnak je plný chuti aj zdravia!


Cesnakové maslo na langoše

Potrebujeme:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • soľ

Postup: Maslo roztopíme, pridáme doň prelisovaný cesnak a soľ. Všetko spolu dobre zmiešame a potierame ním hotové langoše, alebo hrianky. Potrieť ním však napríklad môžete aj čerstvo ugrilovaný kurací filet, či iné chutné jedlá. Fantázii sa medze nekladú.


Obľubujete cesnakové jedlá? Ktoré ďalšie chutné cesnakové recepty poznáte? Napíšte ich v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (7)

  • Ivo 09.02.2014, 18:39

    cesnak je prírodná náhrada za soľ, rovnako vás smädí, ale preto, že vodu v tele nezadržiava ako soľ, ale ju z tela vypudzuje, znižuje vysoký krvný tlak. O čo viac ho používam, o to viac leziem rodine na nervy. Cibuľa je podobná, akurát, že tlak zvyšuje, ale obsahuje také množstvá stopových prvkov, že mnohonásobne prevažujú jej aktíva voči negatívu zvýšeného krvného tlaku, možno nadúvania, tráviacich problémov a u niektorých pocit podobnému zápachu ako po cesnaku... obe cibuľoviny dosť zaťažujú, ale po čase užívania si telo dokonale navykne. Cesnak používajú aj pijani na zakrytie pachu po alkohole, ktorý tiež znižuje tlak...

  • Ivo 09.02.2014, 18:31

    cesnak je prírodná náhrada za soľ, rovnako vás smädí, ale preto, že vodu v tele nezadržiava ako soľ, ale ju z tela vypudzuje, znižuje vysoký krvný tlak. O čo viac ho používam, o to viac leziem rodine na nervy. Cibuľa je podobná, akurát, že tlak zvyšuje, ale obsahuje také Množstvá stopových prvkov, že mnohonásobne prevažujú jej aktíva voči negatívu zvýšeného krvného tlaku, možno nadúvania, tráviacich problémov a a u niektorých pocit podobnému zápachu ako po cesnaku... obe cibuľoviny dosť zaťažujú, ale po čase užívania si telo dokonale navykne. Cesnak používajú aj pijani na zakrytie pachu po alkohole, ktorý tiež znižuje tlak... .

  • ivo 09.02.2014, 18:30

    cesnak je prírodná náhrada za soľ, rovnako vás smädí, ale preto, že vodu v tele nezadržiava ako soľ, ale ju z tela vypudzuje, znižuje vysoký krvný tlak. O čo viac ho používam, o to viac leziem rodine na nervy. Cibuľa je podobná, akurát, že tlak zvyšuje, ale obsahuje také množstvá stopových prvkov, že mnohonásobne prevažujú jej aktíva voči negatívu zvýšeného krvného tlaku, možno nadúvania, tráviacich problémov a a u niektorých pocit podobnému zápachu ako po cesnaku... obe cibuľoviny dosť zaťažujú, ale po čase užívania si telo dokonale navykne. Cesnak používajú aj pijani na zakrytie pachu po alkohole, ktorý tiež znižuje tlak...

  • ivo 08.02.2014, 12:00

    cesnak je prírodná náhrada za soľ, rovnako vás smädí, ale preto, že vodu v tele nezadržiava ako soľ, ale ju z tela vypudzuje, znižuje vysoký krvný tlak. O čo viac ho používam, o to viac leziem rodine na nervy. Cibuľa je podobná, akurát, že tlak zvyšuje, ale obsahuje také množstvá stopových prvkov, že mnohonásobne prevažujú jej aktíva voči negatívu zvýšeného krvného tlaku, možno nadúvania, tráviacich problémov a a u niektorých pocit podobnému zápachu ako po cesnaku... obe cibuľoviny dosť zaťažujú, ale po čase užívania si telo dokonale navykne. Cesnak používajú aj pijani na zakrytie pachu po alkohole, ktorý tiež znižuje tlak, ale iba konzumentovi, ostatným v okolí zvyšuje ... :)

  • ivo 08.02.2014, 11:59

    cesnak je prírodná náhrada za soľ, rovnako vás smädí, ale preto, že vodu v tele nezadržiava ako soľ, ale ju z tela vypudzuje, znižuje vysoký krvný tlak. O čo viac ho používam, o to viac leziem rodine na nervy. Cibuľa je podobná, akurát, že tlak zvyšuje, ale obsahuje také množstvá stopových prvkov, že mnohonásobne prevažujú jej aktíva voči negatívu zvýšeného krvného tlaku, možno nadúvania, tráviacich problémov a a u niektorých pocit podobnému zápachu ako po cesnaku... obe cibuľoviny dosť zaťažujú, ale po čase užívania si telo dokonale navykne. Cesnak používajú aj pijani na zakrytie pachu po alkohole, ktorý tiež znižuje tlak...

  • calanthe 08.02.2014, 10:37

    myslím, že keď si dávaš langoš, tak už je to jedno :D náhodou to znie skvele...hrianky s cesnakovým maslom...mňam!

  • Aňa 08.02.2014, 08:42

    Cesnakové maslo na langoše? Langoše sú mastné. Ja používam soľ, voda a rozotrený cesnak. Myslím, že na tie langoše je to oveľa zdravšie.

1

Pridať komentár