Čím tmavšie, tým lepšie: Prečo sú tmavé potraviny pre naše zdravie také prospešné?

Potraviny

photl.com

Čučoriedky, černice, jarabina, či čierne ríbezle – čo majú tieto plody spoločné? Patria medzi tie najvýživnejšie na našej planéte. A čuduj sa svete, vďačia za to svojej tmavej farbe. Čím tmavšiu farbu totiž potravina má, tým obsahuje viac typických látok, ktoré znásobujú jej výživné danosti.

Prečo sú tmavé?

Tmavá farba všetkých týchto plodov pochádza z antokyanov, ktoré sú v nich prítomné a farbia ovocie do červena, fialova a purpurova. Čím viac ich plod obsahuje, tým je jeho farba tmavšia a účinky na zdravie silnejšie. Tieto látky patria do skupiny flavonoidov a pre ľudské zdravie sú niečo ako čerešničkou na torte. Vedci ich považujú za jedny z najlepších vecí, ktoré môžete jesť, pretože brzdia rast rakovinových buniek. Okrem toho, tieto látky dokážu znížiť aj riziko vzniku cukrovky, zabraňujú aj kardiovaskulárnym problémom a zlepšujú celkovú imunitu organizmu.

Čučoriedky – silná antioxidačná lahôdka

Čučoriedky sú pre všetkých veľmi dobre známe ako zdravá a navyše chuťovo výnimočná lahôdka. Obsahujú vitamíny skupiny B, C, E, provitamín A, kyselinu listovú, železo, vápnik, draslík, horčík či fosfor. Sú jedným z najlepších prírodných prostriedkov na zlepšenie imunity, pomáhajú pri ekzémoch, chránia bunky ľudského tela pred poškodením voľnými radikálmi, no pôsobia aj proti hnačke. Celkovo majú protizápalový účinok a účinkujú aj dezinfekčne. Vďaka obsahu antioxidantu pterostilben pomáhajú aj znižovať cholesterol a regulujú množstvo cukru v krvi.


Mohlo by vás zaujať: Ovocie a zelenina počas zimy: Kde nájdete najviac vitamínov a minerálov?


Černice – prospešné pre mozog

Tieto čierne plody, podobajúce sa tvarom na maliny, sú plné polyfenolov. Tie zmierňujú problémy s koncentráciou a čistia bunky od látok, ktoré narúšajú funkciu mozgu. Okrem toho obsahujú spomínané flavonoidy, antioxidanty, vitamíny B, E, C a K, minerály ako železo, horčík, draslík, ale napríklad aj vlákninu. V jednej šálke týchto plodov sa jej nachádza toľko, že pokryjú celodennú odporúčanú dávku.

Čierna ryža – viac antioxidantov ako v čučoriedkach

Vedci zistili, že čierna ryža dokonca obsahuje viac antioxidantov ako slávne čučoriedky. V jednej lyžici otrúb z čiernej ryže ich vedci skutočne našli viac, ako v jednej lyžici čučoriedok. Obsahuje významné množstvo antioxidantu vitamínu E, účinne zvyšuje ľudskú obranyschopnosť, chráni bunky pred oxidačným stresom a navyše je aj nezameniteľným chuťovým zážitkom.


Mohlo by vás zaujať: Pomáha pri rakovine, cukrovke aj chudnutí: Skúsite alkalickú stravu aj vy?


Čierna šošovica a fazuľa

Ich šupky obsahujú bioflavonoidy, ktoré chránia telo pred rakovinou. Nachádzajú sa v nich v značných množstvách. Napríklad čierna fazuľa obsahuje až 10 násobne viac antokyanov ako citrusy a približne rovnaké množstvo ako červené hrozno. Okrem toho sú plné železa (2 šálky pokryjú jeho dennú potrebu), či vlákniny. Zlepšujú imunitu organizmu a znižujú riziko srdcových ochorení.

Ktoré tmavé plody sú ešte plné zdravia?

  • brusnice
  • jarabina
  • čierna mrkva
  • čierna reďkovka
  • čierna sója
  • červené hrozno
  • baklažány
  • cvikla
  • čerešne
  • čierne ríbezle
  • slivky

Ktoré tmavé potraviny sú bežnou súčasťou vášho jedálnička? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: photl.com, photl.com, Oliver
Odporúčame