FOTORECEPT Klasika menom segedínsky guláš: Spoznajte chuť a pýchu Maďarska

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Ako často varíte jedlá z kyslej kapusty?

Segedínsky guláš je chutnou pýchou susedného Maďarska

Segedín je tretie najväčšie mesto v Maďarsku s počtom obyvateľov vyšším než stosedemdesiat tisíc. Známe je tradíciou pestovania papriky, ktorú zaviedlo v 17. storočí, najväčším bosoráckym procesom v Uhorsku vôbec a Festivalom drámy, ktorý každý rok priláka mnoho turistov. No najviac ho pravdepodobne preslávil segedínsky guláš. Ak ste naň práve dostali chuť, nechajte sa inšpirovať našim receptom.


Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 kg bravčového bôčiku alebo krkovičky
  • 2 cibule
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • olej
  • rascu
  • červenú mletú papriku sladkú
  • čierne mleté korenie
  • hladkú múku

Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Postup:

Na oleji osmažíme trochu rasce.

   

Keď sa trochu opraží a zacítime vôňu, pridáme cibule nakrájané nadrobno.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!

Do zosklovatenej cibuľky vložíme mäso nakrájané na menšie kúsky.

   

Restujeme pokým sa mäsko nezatiahne, a potom môžeme začať koreniť. Paprikou ani korením jednoznačne nešetríme. Segedínsky guláš znesie veľa chuti.


Mohlo by vás zaujať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!

Dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie spojili a mäsko zalejeme vodou, tak aby bolo ponorené. Varíme, kým nie je polomäkké, teda približne hodinu.

   

Potom pridáme kyslú kapustu. Necháme na strednom plameni, kým sa mäso i kapusta neuvaria. Trvať by to malo približne 30 minút.


Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená

Hotový guláš zahustíme podľa chuti múkou a pridáme šľahačkovú smotanu. Krátko povaríme a môžeme podávať.

   

Najlepšie chutí s domácou parenou knedľou. Dobrú chuť!


Máte radi segedínsky guláš? Akým postupom si ho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (23)

  • Veronika 27.05.2019, 14:18

    Do jedál ako guláš nepatrí múka!!! Ani do žiadnych polievok. Múkou zahusťovali pred 100 rokmi, v čase neznalom a chudobnom.

  • Julanda 12.05.2019, 06:16

    Segedín jedine na bravčovej masti, nepodlievam, udusí sa vo vlastnej šťave.

  • 000 11.05.2019, 20:39

    to je ako v Australii.Tam je popularna Thaiska polievka Laxa,ale nikde inde na svete ani v Thaisku nevedia co to je...to su len tie miestne pomenovania casto pouzite pre urcite jedla . Ale Laxa je vyborna ak mate radi palive jedlo a polievky. Doporucujem Sydney ,Bondi beach .

  • lapo 11.05.2019, 09:41

    Malá poznámka na vysvetlenie pôvodu segedínskeho. Székelygulás = sikulský guláš a nie segedínsky. Výrazom "széke" sa označujú maďari zo Sedmohradska. Zo Szegedom má tento typ gulášu spoločnú akurát papriku.

  • Miro 11.05.2019, 07:31

    Vážení, o pôvode tochto jedla sa toho už tu napísalo veľa. Ale nikto z Vás nemá pravdu! Toto jedlo nepochádza ani zo Szegedína ani z Rumunska! Jedlo, o ktorom tu vášnivo debatujeme sa preslávilo v jednej budapeštianskej krčme v 50. tich rokoch 19. storočia. Bol to József Székely spisovateľ, ktorý zavítal do krčmičky na obed a keď zistil, že už z obedového menu nezostalo v ponuke nič, požiadal krčmára nech mu niečo pripraví zo zostatkov na kuchyni. Bol to bravčový perkelt a kapusztový prívarok, ktorý mu krčmár pomiešal. Jedlo zachutilo natoľko, že odvtedy sa bežne podavalo s chlebom. Následne hostia si objednávali toto jedlo ako "Székelykáposzta " podľa mena uznávaného hosťa, ktorému bolo jedlo pripravené prvý krát. Takže, žiadny Szeged ani Rumunský székely, ale József Székely! A nie guláš, ale jednoducho "székelykáposzta"! S gulášom to nemá nič spoločné! Knedle to už my (slováci a česi) sme pridružili k tomuto jedlu. A dobre sme urobili!

  • Erika Molnárová 11.05.2019, 01:40

    az na jednu maličkosť ako to tu bolo už uvedené, že segedinsky guláš nemá nič spoločne s mestom Szeged, mimochodom táto verzia ani nie je madarská,lebo Madari varia szekelykaposzta, co je len niečo podobné a pochádza zo Sedmihradska Székelyfold, dnešné Rumunsko...to už ani nespomínam, že Madari vôbec nepoznajú knedle, je to typické české jedlo, ktoré sa udomácnilo tu u nás, na zmiešanom území......najviac ma už dokaže slovenská kuchyna doraziť iba s ponukou "madarského gulašu s knedlami."....

  • ružena cunová 22.05.2018, 07:56

    som prekvapená,že sa tu vzrušujete nad názvom a pôvodom segedínskeho guľášu,ja myslím,že záleží hlavne na tom,aký výborný ho pripravíme tak,aby ho všetci doma spapali a oblizovali sa po nom.

  • Luk 01.03.2014, 09:27

    nema to nic spolocne so Szegedom, nie je to madarske jedlo, ale ako sa spomina vyssie, rumunske, zil som v madarsku, pytal som sa, segedin - szekelykaposzta, je povodom z rumunska, ale vsetci (mimo madarov a rumunov) si myslia, ze je to madarske jedlo

  • roman 01.03.2014, 09:22

    Spoznajte chuť a pýchu Maďarska......... preboha kde ste to nabrali ,nakolko v Segede o segedínskom guláši ešte nepočuli. je to iba slovenské jedlo z názvom madarského mesta.

  • tia 28.02.2014, 20:33

    Moji rodicia varili segedak s kyslou smotanou..., nemala som segedak preto rada. Odkedy varim segedak ja so sladkou smotanou, mozem povedat ze ho milujem. S kyslou smotanou toto uzasne jedlo len pokazim. Okrem toho som mala sefku kt. davala do segedaku cesnak...tak dos.at jedlo som jakziv nevidela.:PPP

1 2 3 >

Pridať komentár