FOTORECEPT Klasika, ktorá nestarne: Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi mäsové guľky v paradajkovej omáčke?

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú veľmi chutnou nestarnúcou klasikou

Neviete rozhodnúť, čo navariť na obed a z predchádzajúceho dňa vám zvýšila ryža? Ak máte chuť na niečo ozaj dobré, skúste si pripraviť mäsové guľky v paradajkovej omáčke. Budete prekvapení, ako rýchlo budú hotové a vaši blízki si po nich oblížu prsty až po lakte.


Potrebujeme:

Guľky:

  • 500 g mletého mäsa
  • 500 g ryže
  • 3 vajcia
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 ČL soli
  • mleté čierne korenie
  • ½ ČL majoránu

Omáčka:

  • 1 cibuľu
  • 5 klinčekov
  • soľ
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • cukor
  • 100 ml mlieka

Mohlo by vás zaujímať: Pochúťky starých mám z nitrianskeho regiónu: Jablková torta či burgyňáše chutia aj dnes


Postup:

Mleté mäso, uvarenú a vychladnutú ryžu, vajíčka, hladkú múku, soľ, štipku čierneho korenia a majoránku vložíme do väčšej misky.

   

Dôkladne zmiešame a vypracujeme kompaktnú zmes.


Mohlo by vás zaujímať: Jedlá z kvasenej kapusty: Prospejú imunite a potešia vaše chuťové bunky

Zo zmesi tvarujeme guľky. Ruky si namáčame do vlažnej vody, aby sa nelepili a nerozpadávali.

   

Medzitým si do hrnca dáme približne dva litre vody, do ktorých pridáme očistenú cibuľu rozkrájanú na štvrťky, klinčeky i trochu soli a necháme variť.


Mohlo by vás zaujímať: Tri kulinárske dobroty z paradajok: Osviežia váš stôl a nezaťažia žalúdok

Keď začne voda vrieť, pridáme pretlak.

   

Opatrne povkladáme vytvarované guľky. Varíme približne 20 až 25 minút. Dávame pozor, aby sa počas prípravy nerozpadli.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu

Keď sú hotové, guľky povyberáme. Omáčku potom zahustíme a dochutíme cukrom a soľou podľa našich predstáv. Prilejeme mlieko a ak je stále riedka, pridáme ešte múku. Necháme zovrieť a precedíme.

   

Podávame s domácou knedľou či zemiakmi. Dobrú chuť!


Máte radi mäsové guľky v paradajkovej omáčke? Na aký spôsob si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (15)

  • fero 09.02.2019, 10:57

    ešteže tam dali to mäso a aj paradajkový pretlak. No a aby to nebolo riedke tak tam treba nadrbať múku............éééééééééééé idem grcať. P.S. Paradajková omáčka má byť hustá od paradajok resp. pretlaku a nie od múky

  • fero 09.02.2019, 10:53

    nerozčuľujte sa, to je recept pre nejakú závodnú kuchyňu z čias normalizácie. Pre PánaBoha pol kila, ryže, dva litre vody ešteže tam dali to

  • lukas 11.12.2017, 22:28

    pol kila ryze a pol kila mleteho masa ? to je co za blud odporne hnusne bez chuti ako keby som jedol len ryzu . na vyhodenie recept uplne zly.

  • helena 25.05.2017, 20:37

    bolo to o nicom, bez chuti plnena paprika bez papriky

  • clavius 25.01.2017, 22:48

    recept hotova katastrofa, snaha sice super. ale vrelo odporucam upravit si recept podla chuti. az sa hanbim za pripravu tohto jedla

  • peto 07.11.2016, 18:29

    Skusal som presne podla tohto receptu, a nic moc. Chyba tam bobkovy list a nove korenie. Predsalen od babky, je to najviac ;)

  • Zuzi 15.04.2015, 12:35

    Recept je super ako osnova. Ja som si ho prisposobila podla seba. Na velky domaci pretlak iba hrncek vody, jedna cibula a bez klincekov. Gulky drzia aj bez muky. Pol hrnceka ryze a vela maska + dve vajicka a gulky pekne spolu drzia. Omacku netreba zahustovat. Po uvareni som ochutila solou + troska trstinoveho cukru a vegeta. Rychly chutny obed.

  • Jozef 26.02.2015, 20:37

    Vynikájúci recept, lepší už asi nie je asi možný. Pol kg mletého hovädzieho a pol kg mletého bravčového mäsa samozrejme dochuteného,+ jedno dve vajíčka , max. 15 dkg uvarenej ryže, vytvoriť guľky neobalovať ničím. Ak dodržíte postup pri varení par.omáčky podľa tohoto receptu môžete ju podať aj anglickej královnej........._ja ju zvyknem dochutiť aj sirupom najlepšia je lesná zmes, skúste a spomeniete si na mňa.....mňam mňam

  • Vesna 28.03.2014, 14:06

    Recept s týmto nadpisom je už veľmi starý ale ten postup je nejaká inovácia a obávam sa že nie k lepšiemu. Aby boli guľky naozaj mäsové netreba také obrovské množstvo ryže. Pol kila ryže musí vystačiť bohate pre 6-člennú rodinu. Na pol kila mäsa úplne stačí kopcom polievková lyžica. Tá ryža sa pridáva, aby sa nerozpadli guľky a aby sa zahustila omáčka. Preto netreba pridávať rôzne zápražky, múky, a pod., kvalitné mäso bude držať pokope a nerozpadne sa ani varom. Recept nemá začínať 500 g mletého mäsa ale 500 g kvalitného mäsa, ktoré pomelieme. Mleté mäso z obchodu nikdy nekupovať, ani keby sme mali zomrieť od hladu.

  • Jenny 24.03.2014, 11:22

    Nech do toho nehovorí ten, kto nevie variť. Pripomienky sú správne. Je to veľa ryže,zlý recept. Zrejme z nejakej chudobnejšej časti Slovenska.

1 2 >

Pridať komentár