Máte doma starý chlieb? Vyčarujte z neho niektorú z týchto dobrôt

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Snažíte sa zužitkovať aj zoschnuté krajce chleba?

Aj zo starého chleba môžete vyčarovať nejakú dobrotu

Už naši starí rodičia hovorievali, že na chleba sa ťažko robí. Pečivo, ktoré nechýba v žiadnej slovenskej domácnosti, sa stalo súčasťou nášho každodenného stolovania a akýmsi národným symbolom. Hostí zo zahraničia vítame chlebom a soľou a na jeho chrumkavej kôrke si dokážeme pochutiť i v kombinácii s obyčajným maslom.


Čo však robiť vtedy, keď vám na stole ostali zoschnuté krajce, alebo dokonca celý peceň? Šance, že si z nich niekto z vašich blízkych urobí desiatu, sa rovnajú nule. Nedávajte ich však králikom a už tobôž nevyhadzujte do koša. Nasledujúce recepty majú jedného spoločného menovateľa a so štipkou fantázie a kreativity premeníte aj vy starý chlieb na čerstvú pochúťku. Pri pridávaní surovín budete musieť použiť svoj odhad s ohľadom na to, koľko starého chleba používate.

Chlebové placky so slaninkou

Potrebujeme: starší chlieb, slaninu, cibuľu, mlieko, vajcia, cesnak, soľ, korenie, majoránku

Postup: Chlieb nakrájame na kocky aj s kôrkou, dáme do misy a zalejeme mliekom. Nakrájanú slaninu spolu s cibuľkou osmažíme a pridáme do chlebovej zmesi. Do cesta vmiešame vajíčka, ochutíme cesnakom, korením, majoránkou a podľa chuti dosolíme. Vysmážame na panvici alebo vo fritéze.


Tiež by vás mohlo zaujať: Domáci chlieb od A po Z: Vyhnite sa týmto chybám a pochutnajte si každý deň!


Chlebová pizza

Potrebujeme: starší chlieb, vajcia, slaninu, paradajky, olivy, nastrúhaný syr

Postup: Chlieb obalíme v rozšľahanom vajíčku a starostlivo ho poukladáme na dno panvice. Navrch naukladáme pokrájanú slaninu, paradajky, olivy a nastrúhaný syr. Pridáme olej a pod zakrytou pokrievkou dusíme asi 5 minút.

Tip: Chlieb si môžete „vystlať“ čímkoľvek, čo vám ostalo v chladničke – tuniak, kolieska cibule, paprika, saláma či feferónky. Fantázii sa medze nekladú!

Vrabčie hniezdo

Potrebujeme: starší chlieb, slaninu, salámu, vajcia, soľ, korenie, nastrúhaný syr

Postup: Krajce staršieho chleba nakrájame asi na 1 centimeter široké rezance a spolu s pokrájanou slaninou a salámou opečieme na rozpálenom oleji. Keď začína mať chlieb zlatistý nádych, pridáme vajíčka a zľahka osolíme a okoreníme. Na záver posypeme strúhaným syrom.


Tiež by vás mohlo zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!


Chlebový ježko

Potrebujeme: menší bochník chleba, hrsť čerstvo nasekaných byliniek, 120 g tvrdého syru, slaninu, olivový olej, soľ

Postup: Chlieb narežeme z boku a z vrchu tak, aby sme vytvorili malé štvorčeky, ktoré sa podobajú ježkovi. Do jednotlivých zárezov zastrčíme nastrúhaný tvrdý syr a slaninku a prisypeme za hrsť byliniek. Mierne osolíme a bochník pokvapkáme olivovým olejom. Do zlatista pečieme v rúre na 200-220°C. Keď sa syr začne topiť, chlieb vytiahneme a ihneď podávame.

Chlebové čipsy

Potrebujeme: starší chlieb, olej, cesnak, korenie, mletú sladkú papriku, rascu, majoránku

Postup: Starší chlieb nakrájame na kocky. Do väčšej misy pridáme olej, prelisovaný cesnak, štipku čierneho korenia, mletú papriku, rascu a majoránku. Dobre premiešame s kockami chleba, hodíme na plech a zapečieme do ružova vo vyhriatej rúre.


Tiež by vás mohlo zaujať: Chutný chlieb čo najdlhšie: Ako ho správne skladovať?


Zapečený chlieb s jablkami a paštétou

Potrebujeme: starší chlieb, paštétu, jablko, petržlenovú vňať, strúhaný syr, 2 lyžice bravčovej masti

Postup: Krajce chleba natrieme paštétou, položíme na ne plátky jablka a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Takto pripravené chleby položíme na vymastený plech a pečieme pri teplote 180°C asi 10 minút. Na záver posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme.

Chlebové dalamánky

Potrebujeme: starší chlieb, droždie, hladkú múku, soľ, rascu

Postup: Tvrdé krajce chleba rozmočíme vo vode (najlepšie cez noc) a potom ich rozmixujeme. Do vzniknutej kaše pridáme droždie a hladkú múku, z ktorej vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste a potom z neho vykrojíme malé bochníky, ktoré upravíme do tvaru dalamánku. Ukladáme na vymastený plech, narežeme hore nožom, posypeme soľou a rascou a pečieme v rúre na 180 °C.


Poznáte nejaké ďalšie recepty, na ktoré sa dá využiť zoschnutý chlieb? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (8)

  • m 24.02.2017, 13:33

    neriskoval by to

  • m 24.02.2017, 13:32

    neriskoval by som chlieb s plesňou

  • Jayro 16.07.2014, 13:02

    100% BIO zelený čaj z oblasti Kjoto Japonsko, veľmi zdravý ,aj na chudnutie http://goo.gl/NgFAew

  • Barbie 14.03.2014, 12:33

    aky je to tvar dalamanku? :D

  • Dušan 14.03.2014, 08:15

    Bez plesni je doma upečený chlebík........

  • nella 13.03.2014, 15:10

    súhlasím tak tak samá pleseň.........

  • nella 13.03.2014, 15:10

    taktak samá pleseň.........

  • Hrapko 13.03.2014, 14:48

    Ukážte mi na Slovensku starý chlieb, ktorý nie je plesnivý.

1

Pridať komentár