Keď nafúknutý balón v bruchu strpčuje život: Zbavte sa nadmernej plynatosti

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Dôvodom nadúvania, či plynatosti je väčšinou nevhodná strava, no podieľa sa na nej viacero faktorov

Máte aj vy brucho ako balón a obmedzuje vás to už aj pri bežných denných činnostiach, či v spoločenskom živote? Dôvodom nadúvania, či plynatosti je väčšinou nevhodná strava, no podieľa sa na nej viacero faktorov. Zapríčinené môžu byť dokonca aj inou vážnou diagnózou. Ako si pomôcť doma a kedy už treba zájsť ku odborníkovi?


Hovorte o tom na rovinu

Nadúvanie a plynatosť je pomerne chúlostivý  problém, o ktorom vie na rovinu rozprávať len málokto. Väčšina z tých hanblivejších sa preto ostýcha hovoriť o ňom, a to dokonca aj pred lekárom. A pritom by sa nadúvanie vôbec nemalo brať na ľahkú váhu. Môže totiž signalizovať vážnejšie ochorenie, napríklad aj rakovinu. Je preto dôležité uvedomiť si, že hanblivosť vás nevylieči a je potrebné sa aj s týmto problémom zdôveriť odborníkovi. Plynatosť, nafukovanie alebo nadúvanie brucha, či meteorizmus, sú synonymá pre príznak, ktorým občas trpí každý človek. V ambulancii gastroenterológa sa naň sťažuje asi 30% pacientov,“ upokojuje gastroenterológ, MUDr. Jozef Klucho.


Mohlo by vás zaujať: Plynatosť a vetry sú ľudské, no veľmi nespoločenské: Ako sa im vyhýbať?


Zamerajte sa na jedlo

Za pôvodcu nadúvania považujú mnohí odborníci najmä nevhodnú skladbu prijatej potravy. Všeobecne sa radí vyhýbať sa takým jedlám, ktoré spôsobujú nafukovanie. „Funkčná príčina nafukovania sa dá odstrániť diétou, vylúčením jedál a nápojov, ktoré ho vyvolávajú alebo zhoršujú a liekmi, ktoré dostať kúpiť voľne alebo sú na predpis. Ak je nadúvanie spôsobené prekážkou v tráviacej trubici (najčastejšie v čreve), riešiť to treba urgentne, niekedy aj operáciou,“ vysvetľuje MUDr. Jozef Klucho, z gastroenterologickej ambulancie v Nových Zámkoch (www.gastroenterolog.com).

Aké potraviny treba pri nadúvaní vynechať?

Obmedzte najmä:

  • strukoviny (šošovicu, fazuľu, hrach)
  • cesnak a cibuľu
  • kapustu, karfiol, brokolicu, kel
  • sušené slivky, hrozienka
  • korenené a presolené jedlá
  • alkoholické nápoje, najmä pivo
  • pozor na šumivé nápoje a malinovky – aj z bubliniek (či už alko, alebo nealko) nadúva

Všetko pre zdravé telo a dušu nájdete na www.vysetrenie.sk


Na vine nemusí byť len jedlo

Za nadmernú plynatosť môže byť okrem dráždivej stravy zodpovedné aj nadmerné prehĺtanie vzduchu pri jedení (ak jete veľmi rýchlo, alebo počas jedenia rozprávate), nedostatok tráviacich enzýmov (dajú sa nahradiť enzýmami v tabletkách), či žlče, ktorá sa vylučuje do tenkého čreva. Dôvodom však môže byť aj iná choroba. Ochorenia, pri ktorých je dominantným príznakom nafukovanie, môžu pochádzať z hornej i dolnej časti tráviacej trubice, žlčníka a žlčových ciest, ale i pankreasu. Možno ich rozdeliť na funkčné a organické. Funkčné poruchy sú spojené s poruchou činnosti dolného pažerákového zvierača, motility žalúdka alebo dvanástnika, syndrómom dráždivého hrubého čreva,  ale aj funkčnými poruchami činnosti konečníka. Ich veľmi častou príčinou bývajú tiež nádory, ale i ťažké chronické zápaly (napr. Crohnova choroba žalúdka alebo tenkého čreva),“ upresňuje MUDr. Klucho.

Pozorujte sa

Dôležité je pozorovať sa a tak zistiť, z čoho vaše problémy vznikajú. Pacient niekedy svoj stav popisuje ako nadúvanie, ale nemusí to byť vždy presné. Záleží to od toho, kedy sa objavuje. Ak sa zjaví do 30 min. po jedle, väčšinou nejde o nafukovanie, ale poruchu pohyblivosti žalúdka alebo inú funkčnú, či organickú poruchu (najčastejšie v hornej časti tráviacej trubice, žlčových alebo pankreatických cestách),“ objasňuje odborník na gastroenterológiu, MUDr. Klucho. Ak vaše nadúvanie sprevádzajú aj iné príznaky, ako napríklad krv v stolici, či bolesť v bruchu, zápcha, či naopak hnačky, návštevu lekára viac neodkladajte.


Mohlo by vás zaujať: Strašiak menom rakovina hrubého čreva: Ako vzniká a aké má príznaky?


Čo pomáha?

  • pridajte si do jedla rozmarín, rascu, šalviu, alebo fenikel – zmierňujú nafukovanie aj v takom jedle, ktoré prirodzene spôsobuje plynatosť
  • pravidelne užívajte kvalitné probiotiká
  • vymeňte veľké porcie za menšie a jedzte častejšie
  • pozor na fajčenie, žuvanie žuvačky, jedenie zmrzliny a peny – všetko podporuje nadúvanie
  • uvarte si čaj proti nadúvaniu – vhodný je čaj z mäty, feniklový čaj, čaj z rasce, rumančeka, či horca žltého

Prevencia ako pomoc

Aj pri probléme s nadúvaním platí, že pomáha prevencia. Tá spočíva podľa lekára pomerne často v správnej životospráve. „Jej dodržiavaním, resp. vyhýbaním sa určitým druhom potravín a užívaním probiotík, sa dajú mnohokrát úspešne potlačiť jeho prejavy pri funkčných  tráviacich poruchách, bez ohľadu na to, porucha funkcie ktorého tráviaceho orgánu ich spôsobuje. Vždy však treba hľadať príčinu, ktorá k nemu vedie a tú potom liečiť spolu s nafukovaním,“ dodáva na záver skúsený špecialista z oblasti gastroenterológie, MUDr. Jozef Klucho.


Máte problémy s nadmernou plynatosťou? Čo vám najlepšie pomáha? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Milada 25.03.2019, 21:14

    Keď cítim, že mám nafúknuté bruško, roztiahnem nôžky manželovi. Ten ma poriadne vy*****ká a hneď je po probléme.

  • ufo 25.03.2019, 15:55

    Kto grgá a prdí - zdravie si tvrdí

1

Pridať komentár