Zdravé a chutné avokádo: Skúste výborné recepty pre teplú aj studenú kuchyňu

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pripravujete si doma nejaké pokrmy z avokáda?

Avokádo v surovom stave možno zužitkovať na prípravu šalátov, sendvičov, cestovín, či nátierok

Hoci je avokádo ovocie, používa sa skôr ako zelenina. V surovom stave ho môžete zužitkovať na prípravu šalátov, sendvičov, cestovín, a keďže má maslovú konzistenciu, výborne poslúži aj ako základ na rôzne nátierky.


Ako na avokádo?

Avokádo je zaujímavé tým, že dozrieva až po odtrhnutí. Pre jeho urýchlenie k nemu pridajte banány, ak chcete zrenie naopak spomaliť, vložte ho do chladničky.

Pri lúpaní ho najprv prerežte pozdĺžne okolo kôstky a opačným krútivým pohybom oddeľte od seba jeho dve polovice. Kôstku vyberte kávovou lyžičkou a polovice opäť rozkrojte na štvrtinky. Nakoniec jeho šupku jednoducho stiahnite, ako keby ste lúpali banán.


Mohlo by vás zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Príďte na chuť Mexiku

Najznámejšou pochúťkou z avokáda je mexická omáčka alebo dip. Šmrnc nie veľmi výraznej chuti ovocia dodá napríklad cibuľa, cesnak, čili papričky, šťava z citróna alebo limety a rôzne bylinky, ako napríklad koriander. Omáčka sa výborne hodí na party, kde ju môžete podávať s kukuričnými tortilla čipsami, alebo ju jednoducho natrieť na chlebíky.

Potrebujeme:

  • 2 zrelé avokáda
  • 1 limetku
  • 1 červenu cibuľu
  • 1 červenú čili papričku
  • čerstvý koriander
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Červenú alebo mladú jarnú cibuľku si nasekáme nadrobno. Čili papričku zbavíme semienok a takisto ju pokrájame na malé kúsky. Z polovice limetky si vytlačíme šťavu.
  2. Zrelé avokádo prekrojíme na polovice, vyberieme kôstku a ošúpeme kožu.
  3. Avokádo si v miske poriadne pokvapkáme limetkovou šťavou a popučíme ho vidličkou. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a čili papričku podľa chuti. Všetko poriadne premiešame, dosolíme a podľa seba dochutíme limektovou šťavou alebo čili. Na záver primiešame čerstvo nasekaný koriander.

Avokádová nátierka so syrom mozzarella

Domáce nátierky sú vynikajúcim štartom do nového dňa. Tá nasledujúca je veľmi jednoduchá a jej prípravu hravo zvládnete aj pred odchodom do práce.

Potrebujeme:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 syr mozzarella
  • 1 mladú cibuľku

Postup: Cibuľku, mozzarellu a očistené avokádo nakrájame na kúsky a spolu s troškou limetky dôkladne rozmixujeme. Pri podávaní môžeme dochutiť a ozdobiť nasekanou mätou.


Mohlo by vás zaujať: Zbavte sa konečne tuku na bruchu: Naservírujte si týchto osem potravín


Cestoviny s avokádom a pažítkou

Avokádo má svoje uplatnenie nielen v studenej, ale i teplej kuchyni. Skúsiť ho môžete napríklad v neštandardnej kombinácii s cestovinami. V tomto prípade je kľúčová najmä jeho maslová chuť.

Potrebujeme:

  • 250 g cestovín
  • 1 zrelé avokádo
  • 2-3 KL šťavy z limetky
  • 1 KL ghee alebo obyčajného masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • hrsť pažítky

Postup:

  1. Najprv si očistíme cesnak a pretlačíme ho cez lis. Cestoviny varíme o 1-2 minútky kratšie, lebo ich dovaríme vo woku. Pri ich cedení si odložíme asi 1 dcl vody.
  2. Pripravíme si avokádovú zmes. Očistíme avokádo a dôkladne ho zmiešame s nadrobno nasekanou pažítkou a limetkovou šťavou. Šťavu pridávame postupne, aby sme dosiahli želanú chuť.
  3. Do rozohriateho woku dáme ghee (alebo maslo), na ktorom opražíme cesnak asi 15-20 sekúnd. Potom pridáme scedené cestoviny, trošku vody z cestovín a za neustáleho miešania prihrejeme.
  4. Wok odstavíme, pridáme rozmiešané avokádo s pažítkou a všetko spolu premiešame.

Mohlo by vás zaujať: Pomáha pri rakovine, cukrovke aj chudnutí: Skúsite alkalickú stravu aj vy?


Cuketový šalát s avokádom

Cuketa obsahuje množstvo provitamínu A, ktorý preniká až k jadrám buniek, čím ovplyvňuje naše celkové zdravie. Skvele chutí aj s avokádom.

Potrebujeme:

  • 1 menšiu cuketu
  • 1 zrelé avokádo
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 1/2 citrónu
  • biele korenie
  • 150 g Feta syru
  • kôpor

Postup:

  1. Avokádo ošúpeme, roztlačíme vidličkou a zalejeme šťavou z citróna. Pridáme pretlačený cesnak a olivový olej a posypeme bielym mletým korením.
  2. Cuketu umyjeme a nastrúhame k avokádu. Pridáme nastrúhaný syr Feta a všetko spolu premiešame. Na záver posypeme kôprom.

Máte radi avokádo? Na prípravu čoho všetkého ho využívate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Jozef 16.08.2015, 14:01

    Kúpil som 1 ks avokáda v hypermerkete, a nieviem čo s ním ? Po rozkrojení, ošúpaní je to tvrdá odporná dužina. Keby to zjedol, hodí ma o zem. Načo to také odporné "ovocie" predávajú? Len na skusy pre tých, ktorí to nepoznajú???

  • Jayro 16.07.2014, 12:06

    100% BIO zelený čaj z oblasti Kjoto Japonsko, veľmi zdravý ,aj na chudnutie http://goo.gl/NgFAew

1

Pridať komentár