Delikátne jarné menu: Pripravte si mrkvovo-zázvorový krém či nepečený cheesecake

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Ilustračné foto

Šéfkuchár Residence Hotel & Club Dušan Lichý sa v jarnom menu snažil spojiť tradičné s moderným a popri tom stále zdravým jedlom. Medzi jeho receptami nájdete tip na výbornú polievku, roládu, či skvelý nepečený dezert. Inšpirujte sa týmito receptami pri príprave jarného menu aj u vás doma.


Špenátová roláda s tofu a cícerovo-cesnakovým pyré

Potrebujeme (na 10 porcií):

  • 500 g špenátu
  • 4 vajcia
  • 200 g tofu
  • 200 g sójovej omáčky
  • 50 g cibule
  • 20 g cesnaku
  • 400 g cíceru
  • bylinky, soľ, korenie

Postup:

Cícerové pyré

Cibuľku nakrájame na jemno a opražíme na tuku, pridáme cesnak a popražíme, zalejeme vývarom, pridáme cícer a varíme do mäkka. Keď je cícer uvarený, všetko dôkladne rozmixujeme a následne prepasírujeme cez jemné sito. Pyré dochutíme soľou, korením a zjemníme maslom.

Špenátová roláda

Mrazený špenát necháme voľne roztopiť a zbavíme ho prebytočnej vody. Pridáme vajíčko, soľ, korenie, cesnak a dobre vymiešame. Tofu si nakrájame na obdĺžniky, zalejeme sójovou omáčkou a necháme marinovať. Potom špenát natrieme na potravinársku fóliu, do stredu položíme tofu, zrolujeme a konce fólie zaviažeme. Roládu varíme na pare asi 20 minút, po vychladnutí nakrájame a podávame s cícerovým pyré.


Mohlo by vás zaujať: Pečená hus je favoritom jesene: Zistite, ako ju vyberať a dobre pripraviť


Mrkvovo-zázvorový krém

Potrebujeme (na 10 porcií):

  • 1200 g mrkvy
  • 60 g cibule
  • 150 g zázvoru
  • 100 ml smotany
  • bylinky, soľ, korenie
  • vodu

Postup: Cibuľku nakrájame a opražíme na tuku, pridáme nakrájanú mrkvu a zázvor, opražíme a zalejeme vodou. Keď je mrkva uvarená, všetko dôkladne rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sito. Polievku dochutíme a zjemníme maslom a trochou smotany. Podávame s chlebovým čipsom.


Mohlo by vás zaujať: Tip od šéfkuchára: Vynikajúca domáca paštéta patrí k zime - spravte si ju aj vy


Králičí chrbát s batátmi prekladanými riasami nori

Potrebujeme (na 10 porcií):

  • 1500 g králičieho chrbátu
  • 2000 g batátov
  • 1000 g smotany
  • 15 g rias nori
  • 500 g kuriatok (hríbov)
  • 10 porcií demi glace
  • bylinky, soľ, korenie

Postup:

Gratinované batáty

Šľahačkovú smotanu privedieme do varu, dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a všetko spolu povaríme. Potom pridáme najemno nakrájané batáty a ešte prevaríme. Teraz zemiaky poprekladáme do zapekacej misky spolu s riasami a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.

Chrbát z králika očistíme, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín a tymián a necháme mäso odležať. Mäso potom opekáme na grile cca 2 minúty z každej strany. Necháme ho odležať a podávame s gratinovanými batátmi, restovanými kuriatkami na masle a preliate demi glace.


Mohlo by vás zaujať: Osviežujúce citrónové koláče: Zamaškrtíte si na nich aj vy?


Nepečený cheesecake s passion fruit

Potrebujeme (na 16 porcií):

  • 300 g maslových keksov
  • 100 g masla
  • 400 g smotany
  • 70 g cukru
  • 200 g mascarpone
  • 100 g kokosového mlieka
  • 20 g želatínových plátkov
  • 500 g mangového pyré
  • 120 g passion fruitu (maracuja) a jedlé kvety

Postup: Sušienky rozdrvíme a pridáme rozpustené maslo. Všetko dobre premiešame, vysypeme na tortovú formu a roztlačíme. Dáme do chladu na 1 hodinu. V miske zmixujeme mascarpone a cukor. V ďalšej miske sladkú smotanu vyšľaháme do tuha a opatrne do nej pridáme mascarpone a kokosové mlieko. Vylejeme do korpusu, uhladíme a dáme do chladničky minimálne na 4 hodiny. Do manga si rozkrojíme passion fruit, pridáme cukor a želatínu. Zmiešame a vylejeme na cheesecake a necháme stuhnúť. Podávame s ovocím.


Vyskúštali ste už niektoré zo spomínaných jedál? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku
  • Autor: Zora, Zväz hotelov a reštaurácii SR
  • Foto: thinkstockphotos.com

Diskusia (4)

  • Andrej 30.04.2014, 10:44

    Milos,plne s Tebou suhlasim!Tiez pracujem vo svete ako sefkuchar uz par rokov.prezentacia....naozaj ako od prvakov.Mali by sa s tym viac pobavit,cas na to urcite maju.Ale aj tak,vela uspechov prajem vsetkym! ;)

  • Milos 30.04.2014, 10:36

    Cathy...ten tvoj tvarohac nema s cheesecake nic spolocne...cheese znamena syr...zaklad na cheesecake je rovnake mnozstvo mascarpone a plnotucneho syra,trosku vyslahanej slahacky na zjemnenie,a potom uz len pridas ovocne pyre podla chute,alebo cokoladu.Ja robim cheesecake uz roky...nenazyval by som to delikatnym jarnym menu,tento desert je dost tazky,syr a smotana...skor by som ako lahky desert odporucal nieco ine...pracoval som niekolko rokov v Michellin rossettes restauraciach,teraz uz druhy rok pracujem vo Francuzskej brasserie v Essexe...cheesecake na fotke vyzera ako keby to robil ucen 2 rocnika kucharskej skoly,velmi chudobny garnish...a ta jahoda..!...jedine jedlo ktore tu vyzera dobre je ta husacia noha...top prezentacia!

  • karolina 30.04.2014, 09:16

    passion fruit nie je pasírované ovocie ale anglický názov pre marakuju :-)

  • cathy 30.04.2014, 09:10

    Ked vidim slova cheesecake a dalsie-passion fruit tak ma doslova chyta "choroba"... co takto sudruhovia slovo tvarohac s pasirovanoym ovocim? starocia sa piekli a pripravovali mdle tvarohove kolace a odrazu im neviete prist na meno?

1

Pridať komentár