FOTORECEPT Sacherova torta: Pripravte si viedenskú lahôdku priamo vo vašej kuchyni

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Jedli ste už originálnu Sacherovu tortu?

Chutná Sacherova torta je považovaná za viedenskú klasiku

Za vznikom jednej z najslávnejších tort sveta stál vtedy iba šestnásťročný učeň Franz Sacher. Knieža Metternich chcel niečo výnimočné pre hostí, šéfkuchár bol práve chorý, úloha zostala na mladučkom cukrárovi a ten vytvoril Sacherovu tortu. Pôvodný recept sa síce drží v prísnej tajnosti, no milovníci čokolády sa už dlho snažia záhadu rozlúštiť. Pridajte sa k riešeniu tejto sladkej hádanky a upečte si viedenskú klasiku aj vy. Nikdy neviete, či práve tento recept nie je originál.


Potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 210 g masla
  • 210 g práškového cukru
  • 210 g horkej čokolády
  • 165 g hladkej múky
  • 2 vanilkové cukry
  • ½ prášku do pečiva
  • marhuľový džem podľa chuti
  • 100 g horkej čokolády na polevu
  • 50 g masla na polevu

Postup:

Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť

   
  Do väčšej misky dáme zmäknuté maslo, žĺtka, vanilkový i preosiaty práškový cukor

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Osie hniezda z medového cesta: Overená klasika so sladkým nádychom

Suroviny vymiešame dopenista.

   

Do zmesi vlejeme rozpustenú vychladnutú čokoládu. Čokoláda nesmie byť horúca, lebo by sa vajíčka zrazili.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Trasená torta: Výborný a jednoduchý dezert nielen na sviatky

Dôkladne premiešame.

   

Múku preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom do pečiva.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT „Kinder“ mliečny rez: Domáca verzia dobroty nielen pre najmenších

Po lyžičkách pridávame do zmesi za stáleho mixovania.

   

Z bielkov vyšľaháme sneh.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku

Opatrne ho pridáme do cesta.

   

Okrúhlu tortovú formu si vymastíme, vysypeme hrubou múkou a hotové cesto do nej vlejeme.


Mohlo by vás zaujať: Pochúťka z marcipánu poteší malých aj veľkých: Máme pre vás tri chutné tipy

Cesto dôkladne urovnáme, v strede môžeme urobiť krížik, aby sa korpus upiekol rovnomerne. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne hodinu pri teplote 180 stupňov. Keď bude hotový, necháme ešte desať minút odpočívať vo vypnutej teplej rúre.

   

Korpus necháme vychladnúť, opatrne vyberieme z formy, rozrežeme na tri rovnako hrubé pláty a zohrejeme si džem.


Mohlo by vás zaujať: Pochúťky starých mám z nitrianskeho regiónu: Jablková torta či burgyňáše chutia aj dnes

Pláty natierame horúcim marhuľovým džemom, alebo lekvárom.

   

Poukladáme ich na seba a necháme aspoň jednu noc odpočívať.


Mohlo by vás zaujať: Jablkové variácie pre váš stôl: Tieto dve pochúťky musíte vyskúšať

Po uplynutí stanoveného času vložíme maslo a čokoládu do vodného kúpeľa.

   

Pripravíme si horúcu čokoládovú polevu a tortu podložíme papierom na pečenie.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Máte chuť na langoš? Túto jarmočnú pochúťku si ľahko pripravíte aj doma

Tortu dôkladne natrieme čokoládovou polevou.

   

Dobrú chuť!


Ochutnali ste už originálnu Sacherovu tortu? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (14)

  • Zuzka 22.08.2016, 15:07

    Ja mám radšej tvarohovú plnku. Ale to už samozrejme nie je sacher :-)

  • Katka 11.08.2016, 14:32

    Je výborná, ďakujem za recept. Manžel ju dostal na narodeniny :-)

  • slavka 21.12.2014, 10:13

    Aky ste na seba strasne zli..ved podla mna kazdy to sem da s dobrym umyslom..ved su tam aj vajicka aj kolko cokolady do cesta, len poriadne necitate a nikto sa potom spatne neospravedlni ze to nevidel sam...a oranzova cokolada, ved na amaterskej forke z kuchyni co by sme chceli..ja ju prave peciem..tak uvidime

  • petričková 12.06.2014, 09:38

    náhodou vážení,veľmi pekne napísaný recept,aj pre tých ktorí nie sú nejakí zdatní pekári,určite ju upečiem,milujem Sacher,ďakujem za recept

  • evelina 26.05.2014, 11:54

    anuša, recept je spoľahlivý, ako štvrtá položka pod "potrebujeme" je uvedené 210 g horkej čokolády , zrejme si to prehliadla...

  • anusa 26.05.2014, 00:19

    V recepte nie je uvedene kolko ide cokolady do cesta:-)..Iba 10dkg na polevu...divny recept...asi by som ho podla tohoto receptu nepiekla, nespolahlivy...

  • ja 25.05.2014, 23:38

    marek, preco je potom vedla toho tento popis? Pripravíme si horúcu čokoládovú polevu a tortu podložíme papierom na pečenie.

  • carion907 25.05.2014, 19:38

    vajíčka sú napísané (6 kusov) pod potrebujeme: treba pozorne čítať, na čo máme oči ???

  • hoved 25.05.2014, 19:25

    minule som to jedol, nic moc teda

  • evelina 25.05.2014, 09:54

    Toto je vraj orginálny recept na Sacherovú tortu.... ale moja torta má vynikajúcu chuť ak do cesta pred pečením pridám jednu polievkovú lyžicu ríbezľového lekváru ...aj pod čokoládovú polevu dávam ríbezľový lekvár namiesto marhuľového, je to kulinársky zážitok !

1 2 >

Pridať komentár