Rumanček pravý rastie takmer všade: Prospieva tráveniu aj imunite a hojí rany

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi harmančekový čaj?

Rumanček pravý rastie takmer všade a v liečiteľstve má veľmi široké uplatnenie

Rumanček poznali už starí Egypťania. Jeho liečivé účinky využívali na zníženie horúčky. Rimanom pomáhal pri riešení ťažkostí s pečeňou, obličkami a močovým mechúrom. Pre Sasov bol posvätnou rastlinou, ktorú im daroval boh Odin.


Aktuálne patrí rumanček medzi liečivé bylinky, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti, pretože prináša úľavu pri tráviacich a gynekologických ťažkostiach, bolestiach kĺbov, popáleninách, či natiahnutí svalov.  

Vzhľad a výskyt

Rumanček pravý (Matricaria chanomilla) je jednoročná rastlinka, pre ktorú je charakteristická príjemná vôňa a biele drobné kvety so žltým terčom. Patri do čeľade astrovitých. Môže dorásť až do výšky pol metra. Keďže ide naozaj o veľmi nenáročnú liečivú rastlinu, môžeme ju nájsť takmer všade (na lúkach, rumoviskách, pasienkoch) a dá sa ľahko pestovať i doma v záhrade.

Čím sa riadiť pri zbere

Zbierajú sa kvety, a to v mesiacoch máj až september, kedy harmanček kvitne. Dôležité je zbierať mladé kvietky niekoľko dní po rozkvitnutí. Treba si však dať pozor na to, aby nedošlo k zámene s rumančekom rímskym, ktorý má kvetné lôžko vyplnené. Rozdiel medzi týmito dvomi rastlinami možno zistiť aj na základe vône, pretože rumanček pravý vonia oveľa intenzívnejšie. Kvety sa zbierajú za slnečného počasia.

Suší sa podobne ako ostatné bylinky, teda na suchom, tmavom a dobre vetranom mieste. Sušenie netreba zbytočne predlžovať, pretože potom rumanček stráca svoje vlastnosti. Ak sa rozhodnete pre sušenie v sušičke, teplota by nemala presiahnuť 40 stupňov Celzia. S usušeným harmančekom treba manipulovať opatrne, aby sa nerozdrobil. Skladuje sa v papierových obaloch alebo uzatvorených sklených nádobách na suchom a tmavom mieste.


Mohlo by vás zaujať: Koniec nervozite a depresiám: Tieto bylinky vám pomôžu možno viac ako lieky


Obsah rastliny

Kamilky obsahujú látku s názvom chamazulén, ktorá je súčasťou modrej silice. Ďalej sú to bisabolol, matricín, flavonoidy, terpény a ďalšie.

Pozitívne účinky

  • uľahčuje trávenie a napomáha pri plynatosti
  • upokojuje nervovú sústavu (stres, nervozita, podráždenosť)
  • pomáha pri liečbe žalúdočných vredov a hemoroidov
  • skracuje hojenie rán, odrenín, popálenín a natiahnutých svalov
  • eliminuje menštruačné kŕče a pomáha urýchliť menštruačné krvácanie
  • prináša úľavu pri zápalových ochoreniach kĺbov
  • stimuluje činnosť bielych krviniek a činnosť imunitného systému
  • pomáha pri riešení problémov s vaginálnou mykózou
  • obnovuje črevnú mikroflóru
  • podporuje potenie, preto je vhodný v čase chrípky a prechladnutia
  • je nápomocný pri riešení niektorých kožných problémov (vyrážky)
  • prospieva vlasom (dodáva im pevnosť, lesk a svetlejší nádych) i pokožke hlavy
  • pomáha pri bolesti hrdla a nádche

Mohlo by vás zaujať: Bolesti hrdla? Porazte ich liekmi z lekárne aj od matky prírody!


Vonkajšie a vnútorné použitie

  • Kamilkový odvar na obklady, kloktanie a do kúpeľa

Na obklady, kloktanie, výplachy či do kúpeľa, je potrebné pripraviť silnejší odvar. Na jeho prípravu sú potrebné 1,5-2 polievkové lyžice kvetov harmančeka, ktoré sa zalejú 250 ml vriacej vody. Odvar sa nechá lúhovať 15 minút, precedí sa a vlažný sa použije na konkrétny účel.

  • Harmančeková masť

Harmančekovú masť možno použiť pri ranách, odreninách, kožných ťažkostiach, či pri bolestiach kĺbov. Na prípravu potrebujeme 250 g bravčovej masti a dve plné hrste čerstvých kvetov. Masť sa na ohni rozpustí, pridajú sa kamilky a všetko sa privedie do varu a odstaví sa. Potom treba nádobu prikryť a odložiť na chladné miesto. Ďalší deň sa zmes rozohreje a prelisuje cez plátno.

  • Kamilkový čaj

Kamilkový čas sa pije trikrát denne. Pripraví sa jednoducho: jedna čajová lyžička sa zaleje vriacou vodou a nechá sa lúhovať 15 minút. Po precedení sa po dúškoch pije.


Pestujete doma rumanček? Na čo všetko ho používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár