Vynikajúce a zdravé torty: Zamaškrťte si aj bez kíl navyše

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Aj obľúbené torty majú zdravšie verzie, na ktorých si rovnako zamaškrtíte

K narodeninovej oslave či inej slávnostnej udalosti neodmysliteľne patrí torta. Často s vysokým obsahom cukru a tukov, čo neprospieva nielen zdravým ľuďom, ale najmä tým, ktorí majú problémy so žlčníkom, trávením, vysokým krvným tlakom, či diabetikom. Dá sa pomaškrtiť aj na zdravšej verzii, stačí dodržať zopár zásad. Ak radi experimentujete, inšpirujte sa netradičnými zdravými a chutnými receptami.


Ozdravená klasika

Klasikou je torta s korpusom z piškótového cesta, niekoľkými druhmi mastných plniek, poliata čokoládou, alebo potiahnutá hmotou prevažne z cukru. Ak sa nechcete vzdať tradičnej pochúťky, skúste zopár vecí urobiť inak:

  • nahraďte bielu múku špaldovou, alebo pšeničnou celozrnnou zmiešanou s ovsenou múkou
  • používajte skutočné maslo, nie margaríny
  • nahraďte maslové plnky jogurtovými, tvarohovými alebo ovocím, prípadne plnkou pre raw tortu
  • na zdobenie použite čerstvé ovocie, kvety, orechy

Mohlo by vás zaujímať: Sladké dezerty bez pečenia: Pochutnajte si na nich aj vy!


Orechovo-mrkvová torta

Je šťavnatá, preto ju netreba plniť, alebo stačí natrieť cesto džemom zo šípok, egrešov či ríbezlí. Povrch ozdobíte citrónovou polevou, alebo natriete džemom a posypete mletými orechami či ovocím.

Potrebujeme:

  • 200 g nastrúhanej mrkvy
  • 100 g pomletých orechov
  • hrsť hrozienok (najlepšie najprv namočených vo vode)
  • 100 g celozrnnej múky
  • 100 g trstinoveho cukru
  • 0,75 dl oleja
  • 2 vajcia
  • štipku soli 
  • škoricu
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • citrónovú kôru
  • džem podľa chuti
  • ovocie či orechy na ozdobu

Postup: Vajcia zmiešame s cukrom, pridáme olej, múku a ostatné prísady. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme pri 180°C cca 30 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Pochúťky starých mám z nitrianskeho regiónu: Jablková torta či burgyňáše chutia aj dnes


Raw torty

Raw food alebo surová strava, to je označenie pre konzumáciu jedla, ktoré nie je tepelne upravené. Prívrženci takéhoto modelu stravovania veria, že najcennejšie látky sa uchovajú v potrave a pôsobia prospešne na ľudský organizmus. Raw torta je hitom - nepečie sa, je jednoduchá na prípravu, robí sa zo sušeného a čerstvého ovocia a predstavuje naozaj zdravú formu sladkostí. Na korpus môžeme použiť sušené slivky, datle alebo figy, orechy či mandle. Korpus sa iba natlačí do tortovej formy, naň sa vrství plnka, ktorú pripravíme rozmiešaním potrebných prísad. Tortu necháme dobre stuhnúť v chladničke a môžeme podávať.

Slivkový korpus: 200 g sušených sliviek namočíme do horúcej vody a necháme zmäknúť. Vodu zlejeme, pridáme lyžicu arašidového masla alebo kokosového oleja a rozmixujeme nahladko.

Datľový korpus: 200 g lúpaných mandlí namočíme na 8 hodín do studenej vody, vodu zlejeme, mandle prepláchneme. Rozmixujeme so 130 g datlí.

Čokoládový korpus: 1/2 šálky vlašských alebo kešu orechov namočených aspoň 4 hodiny, 1/2 šálky strúhaného kokosu, 2 lyžice kakaa, 1/2 šálky hrozienok spolu rozmixujeme.

Tvarohová plnka: Rozmixujeme 500 g jemného tvarohu, med podľa chuti, 1 malý biely jogurt, hrozienka.

Maková plnka: 200 g maku, 1/2 hrnčeka kokosového oleja, ďatlový alebo javorový sirup podľa chuti.

Čokoládová plnka: 300 g datlí namočíme v 250 ml vody aspoň na hodinu. Vodu zlejeme, pridáme 2 lyžice kakaa a 50 g kokosového oleja, rozmixujeme na hladkú hmotu.

Jahodová plnka: 250 g jahôd, 2 polievkové lyžice kakaa, 150 g kešu orechov namočených aspoň 4 hodiny, 35 g kokosového oleja, 1/4 šálky agave alebo javorového sirupu, na špičku noža soli. Rozmixujeme.


Mohlo by vás zaujímať: Lacná a veľmi chutná: Tradičná rómska kuchyňa vás určite zaujme


Slaná zeleninová torta

Pre záhradkárov v sezóne môže byť dobrým tipom torta zo zeleniny. Použiť môžeme rôzne druhy zeleniny a vňate, viacero rôznych farieb pôsobí po nakrájaní aj esteticky.

Potrebujeme:

  • 1 kg zeleniny – zemiak, mrkva, brokolica, kaleráb, karfiol, pór, hrášok, kel, patizón, cuketa
  • bylinky podľa chuti
  • 4 vajcia
  • 1 dl oleja
  • 100 g strúhaného syra
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • trochu strúhanky

Postup: Zemiak a mrkvu nastrúhame nahrubo, pór nakrájame na kolieska, karfiol a brokolicu rozoberieme na malé ružičky, ostatnú zeleninu nakrájame na malé kocky. Pridáme bylinky - pažítku, petržlenovú vňať, ligurček, bazalku, oregáno a mladú cibuľku. Vymiešame 4 žĺtky s 1 dl oleja, dochutíme soľou a korením, zmiešame so zeleninou, pridáme 100 g strúhaného syra, 4 lyžice polohrubej múky a sneh zo 4 bielkov. Tortovú formu vymastíme a vysypeme strúhankou, rozotrieme zeleninovú zmes a pečieme asi hodinu pri 180ºC. Necháme trochu vychladnúť, až potom otvoríme formu a podávame.


Poznáte nejaké ďalšie recepty na zdravé a chutné torty? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (5)

  • Kaja 17.08.2016, 13:16

    Tvaroh a ovocie, tie v žiadnej tote nemůžu chýbať. Skvelá aj s nimi aj piškótová nepečená torta. Namiesto 33% smotany dávam 12% aby bola ľahšia a hlavne v lete je taká torta výborná a osviežujúca. Ovocie dávam podľa toho, čo je práve v záhrade - jahody, maliny, marhule, ríbezle

  • Renata 16.08.2016, 08:36

    Na bielu múku nedám dopustiť, tortu robím vždy z múky http://www.babickinavolba.sk/mouky/hladka-mouka-dortova-psenicna/ ale plnku robím tvarohovú s ovocím a aby bola pekná zdobím jedlým papierom. marcipán mojim deťom naš´tastie nechutí a na jedlom papieri možu mať obrázok aký len chcú a zaručene sa vždy podarí :-)

  • serenatenko 11.06.2014, 15:26

    Ja mylujem čučoriedke

  • ja 11.06.2014, 15:04

    veď to, margarínovo-cukrové-farbivové dobroty sa žerú, na zdravej sladkosti sa pochutnáva ;)

  • peter 11.06.2014, 12:12

    Skúste to zožrať,fakt skvelé.

1

Pridať komentár