Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Jedávate v lete šaláty častejšie ako v zime?

Šalát Nicoise patrí medzi chutné a ľahké šaláty, ktoré v horúčavách príjemne osviežia

Leto je tu, teploty atakujú rekordy v danom ročnom období a chceli by ste skúsiť niečo iné, ako len klasické jedlo? Čo takto pripraviť si nejaký zdravý a chutný šalátik. Dnes si ich predstavíme hneď niekoľko. Nemajte obavy, že by ste sa z nich nenajedli. Vybrali sme tie, z ktorých bude niečo mať aj ten najväčší hladoš.


Šalát Niçoise

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov v šupke
  • 300 g paradajok
  • 250 g zelenej fazule
  • 2 vajcia
  • 1 konzerva tuniaka v šťave
  • 1 paprika
  • 1 šalotka
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
  • 1 kávová lyžička dijonskej horčice
  • 1 kávová lyžička citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup: Do hrnca dáme vodu, osolíme. Necháme zovrieť. Potom do nej pridáme zemiaky a uvaríme domäkka. Struky fazule pridáme až na záver. Po uvarení fazuľku aj so zemiakmi scedíme a zemiaky nakrájame na menšie kúsky, dáme do šalátovej misy. Do menšej misky si dáme zlisovaný cesnak, biely vínny ocot, horčicu a citrónovú šťavu. Pridávame olej a neustále šľaháme, kým nemáme jemný dressing. Pridáme soľ, korenie, premiešame a dáme do misy k zemiakom a fazuli. Na záver uvaríme vajcia, narežeme ich na kúsky a pridáme do šalátu. Do neho pridáme aj väčšie kúsky tuniaka. Dobrú chuť!


Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Jablkový šalát

Potrebujeme:

  • 2 jablká
  • 2 kusy stonkového zeleru
  • 2 hrste vlašských orechov
  • 1 citrón
  • 1 polievková lyžička majonézy
  • 1 balíček valeriánky poľnej
  • 1 kávová lyžička medu
  • Mleté čierne korenie a soľ

Postup: Najskôr si opražíme na panvici vlašské orechy. Do inej misy si nastrúhame jabĺčka, najlepšie aj so šupkou. Polovicu orechov rozdrvíme najemno. Potom si na drobné kolieska nakrájame zeler a všetko spolu dôkladne zmiešame. Do zmesi vlejeme citrónovú šťavu z polovice citróna. Valeriánku poľnú premyjeme vo vlažnej vode a potrháme na malé kúsky, zamiešame do zmesi. Na prípravu dressingu použijeme med, šťavu z druhej polovice citróna a soľ s korením. Suroviny je potrebné poriadne premiešať. Dressing pridáme do šalátu a dôkladne zamiešame, necháme vychladiť a môžeme si pochutiť.


Mohlo by vás zaujať: Chystá sa k vám návšteva? Tieto pochúťky potešia každého!


Kurací šalát

Potrebujeme:

  • 300 g kuracieho mäsa
  • polovicu ľadového šalátu
  • 4 reďkovky
  • 3 paradajky
  • 1 jarná cibuľka
  • polovicu šalátovej uhorky
  • 1 paprika
  • 1 bagetka
  • 150 g tvrdého syru na strúhanie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 5 polievkových lyžíc oleja
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica medu
  • korenie podľa chuti

Postup: Mäso nakrájame na malé kocky, dáme do panvice. Pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja, 1 polievkovú lyžicu medu, rozlisovaný cesnak a posypeme kuracím korením. Počkáme, kým mäsko všetky ingrediencie nasaje a potom ho opražíme. Šalát si natrháme na malé kúsky a zeleninu nadrobno pokrájame. Do všetkého pridáme nastrúhaný syr. V ďalšom kroku si bagetku nakrájame na malé kúsky. Do misky si dáme zvyšný olivový olej a rozlisujeme 2 strúčiky cesnaku. Dáme ich do oleja a na chvíľku ich necháme odstáť. Tento olej dáme na panvičku a opražíme na ňom bagetku nakrájanú na malé kocky. Na záver všetko zmiešame dohromady a pokvapkáme olivovým olejom. Dobrú chuť!


Mohlo by vás zaujať: Zeleninové pochúťky: Pre horúce letné dni sú ako stvorené!


Šalát s balkánskym syrom

Potrebujeme:

  • 4 paradajky
  • 2 papriky
  • 1 cibuľu
  • 1 šalátovú uhorku
  • 2 reďkovky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 15 olív
  • 200 g balkánskeho syra
  • 100 ml olivového oleja
  • červený vínny ocot
  • kôpor
  • mleté čierne korenie a soľ
  • pažítku

Postup: Prelisovaným cesnakom zmiešaným so soľou potrieme dno šalátovej misy. Zeleninu nakrájame na menšie kocky, dochutíme, osolíme a pridáme olej. Navrch stačí dať kúsky mäkkého balkánskeho syra, pokvapkať olejom a môžete hodovať.


Máte v obľube šaláty? Ktoré ďalšie druhy by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • adamko 11.07.2018, 18:19

    Vynikajúce recepty. Vždy niečo takéto osviežujúce ma postaví na nohy po šťavnatej kefovačke, poviem vám.

  • BanglaDežo 09.07.2014, 10:30

    Ja mam svoj recept. Otrham susede jablka a zalejem sy jablcnym vynom. Tomu sa hovory byt v sjedmom neby.

1

Pridať komentár