Žihľava detoxikuje, prekrví a pomôže schudnúť: Doprajte si ju na mnoho spôsobov

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Ako často konzumujete žihľavu?

Žihľava je nenahraditeľná pomocníčka pri množstve ochorení

Žihľava, alebo pŕhľava, ako ju mnohí ešte stále volajú, je nenahraditeľná pomocníčka pri množstve ochorení. Jej blahodarné účinky siahajú od čistenia krvi a tráviaceho traktu, cez liečbu zápalov, psychických problémov, až po skrášľovacie a omladzujúce vlastnosti. A čo je najdôležitejšie, zo žihľavy sa dá variť, robiť si z nej zdravé elixíry, alebo fantastické čaje.


Listy a vňať sú bohaté na výživné látky

A práve tieto časti sa aj zbierajú a slúžia na mnohoraké využitie. Príroda na žihľave veru nešetrila a nadelila jej naozaj výnimočný obsah, skladajúci sa z množstva cenných látok. Medzi inými je bohatou zásobárňou trieslovín, organických kyselín, vitamínov C, B1, B2, betakaroténu, ako aj cenného chlorofylu či minerálnych látok. Obsahuje napríklad železo, horčík, vápnik, serotonín, či kyselinu kremičitú, ale aj pre zdravie nesmierne dôležité antioxidanty, fytoncídy a flavonoidy.


Mohlo by vás zaujať: Žihľava je prírodný liek a máte ju zadarmo: Pri akých neduhoch dokáže pomôcť?


Kedy sa možno na žihľavu spoľahnúť?

Žihľava dvojdomá sa pýši viacerými liečebnými účinkami. Medzi tie najväčšie patrí jej schopnosť:

  • čistiť krv aj obličky
  • liečiť zápaly močového ústrojenstva, pričom pôsobí močopudne
  • znižovať hladinu krvného cukru
  • zastavovať krvácanie
  • zlepšovať prekrvenie orgánov
  • detoxikovať telo, podporuje tvorbu červených krviniek
  • odbúravať tuky
  • pomáhať pri astme a alergiách, ako aj anémii (chudokrvnosti)
  • liečiť problémy tráviacich orgánov, ako napr. pečene a pankreasu
  • pomáha pri problémoch s vaječníkmi
  • zastavuje vypadávanie vlasov
  • pôsobí ako omladzovacia kúra, pričom zlepšuje stav pokožky, aj vlasov
  • prospešná pri dne a reumatizme

Ako si ju uskladniť?

Žihľava dvojdomá je veľmi nenáročná na pestovanie, ako aj uskladnenie. Stačí ju pozbierať, dať do papierovej škatule, bez uzáveru, alebo na plech, položiť do otvoreného priestoru bez toho, aby na ňu svietilo priame slnko a nechať voľne vysušiť. Potom ju stačí pomrviť a uskladniť v sklenených fľašiach na tmavom mieste, najlepšie v špajzi, pivnici, alebo komore. Vysušená žihľava v pohári vám vydrží pokojne do ďalšej úrody, teda aj rok.


Mohlo by vás zaujať: Kráľovná jarnej očisty: Žihľava pomôže zdraviu, kráse aj vašej záhrade


Čo s ňou?

Žihľavu si možno pripraviť na viacero spôsobov, pričom môžete použiť sušenú bylinku, ale aj čerstvé lístky. Pred prípravou čerstvej žihľavy ju však treba nadrobno nasekať, aby sa odstránila jej pichľavosť. Túto vlastnosť stráca tiež po ponorení do horúcej vody. Tu je niekoľko zaujímavých tipov:

  • čerstvé lístky žihľavy môžete použiť všade tam, kde špenátové lístky, teda napríklad do rizota, do rôznych mäsových roliek, do cesta na knedle, do rezancov, polievkových halušiek, do omeliet, cestovín, či zeleninových placiek, pridať ju môžete aj ku mrazenej zelenine, či do polievky,
  • pripravte si z čerstvej žihľavy šalát: poumývané listy nadrobno nasekajte, polejte citrónovou šťavou, olivovým olejom a pridajte ku nim nastrúhanú mrkvu a biely jogurt, dobre premiešajte a podávajte ku grilovanému mäsku,
  • rozmixujte mixérom sušenú žihľavu, zalejte vodou a máte skvelý zdravý drink,
  • ako príloha k mäsu sa vynikajúco hodí nasekaná žihľava udusená na slaninke.

Žihľavová kúra

Najbežnejším spôsobom, ako do seba dostať žihľavu, ktorý Slováci najradšej využívajú, je pitie čaju resp. výluhu z nej. Ak chcete, aby ste sa vďaka nej cítili už o pár dní fit, mali by ste skúsiť žihľavovú kúru. Jednu, až dve čajové lyžičky sušenej žihľavy zalejte 250 ml vriacej vody, nechajte 5 – 10 minút vylúhovať a pite bez cukru tri krát denne po dobu dvoch-troch týždňov. Túto kúru si môžete dopriať dvakrát ročne.


Na čo všetko vyuźívate žihľavu vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár