FOTORECEPT Domáci chlieb bez miesenia: Túto chrumkavú dobrotu zvládne aj začiatočník

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Domáci chlieb bez miesenia je chrumkavou dobrotou, ktorú zvládne pripraviť aj úplný začiatočník

Ak by ste sa aj vy chceli zobúdzať na vôňu čerstvo upečeného chleba, ale chýba vám odvaha, skúsenosti, či čas, neváhajte a vyskúšajte tento recept. Zvládnu ho aj úplní začiatočníci, tí zaneprázdnení ocenia dobu prípravy a výsledok bude nielen aromatický, ale aj chrumkavý.


Potrebujeme:

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • ¼ ČL sušeného droždia
  • 1,5 ČL soli
  • 1,5 hrnčeka vody
  • ½ hrste tekvicových či iných semiačok

 

 

 

 

 

 

Postup:

Všetky suroviny dáme do väčšej misky. Ak semienka v chlebe nechcete, použite 3 hrnčeky múky


Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!
Dôkladne ich zmiešame, no nemiesime. Postačí aj vareškou
   
Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 12 až 18 hodín odstáť

Mohlo by vás zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!
Cesto nám počas hodín státia mierne podkyslo
   
Z misky ho vyberieme na dobre pomúčenú dosku. Múkou ozaj nešetríme

Mohlo by vás zaujať: Máte doma starý chlieb? Vyčarujte z neho niektorú z týchto dobrôt
Cesto obalíme v múke, aby sa nelepilo a necháme približne 15 minút oddýchnuť
   
Potom ho vložíme medzi dve pomúčené utierky a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste

Mohlo by vás zaujať: Domáci chlieb od A po Z: Vyhnite sa týmto chybám a pochutnajte si každý deň!
Podkysnuté cesto začína pripomínať chlebík. Polhodinu pred uplynutím času kysnutia zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme do nej sklenenú alebo kameninovú misu (s priemerom približne 20 centimetrov), aby sa zohriala
   
Do horúcej misy nakysnuté cesto vložíme, ale veľmi opatrne, aby sme sa nepopálili. Pečieme prikryté približne 30 minút na spomínaných 230 stupňoch. Potom veko misy zložíme a necháme ho v rúre ešte ďalších 15 až 20 minút, aby bola kôrka chrumkavá

Mohlo by vás zaujať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno

Hotový chlebík vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!


Pečiete si doma vlastný chlieb? Akú receptúru používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (14)

  • Kaja 24.07.2016, 09:50

    Kedysi som takto dlho robila chlieb zo žitného kvásku. teraz pečiem zo sušeného droždia a za 3 hodinky je hotový a rovnako fantastický :-)

  • Renča 22.07.2016, 13:21

    Ja robím chlebík z chlebovej múky a po upečení ho potieram slanou vodou. Je fantastický. Doma upečený chlieb sa s kupovaným naozaj nedá porovnať

  • Lucia 06.04.2015, 12:09

    prave som ochutnala svoj prvy pokus podla tohto receptu a patri Ti moje velke DAKUJEM. Najlepsi domaci chlebik, aky som jedla a priatel sa ho nevie dojest. Je naozaj vyborny. My mame radi slane veci, takze ja som dala 2 a 1/4 lyzicky soli a korku som pri peceni este potrela slanou vodou :) ale samozrejme,komu ako chuti. Odkladam si ho medzi oblubene recepty. Pekny den

  • marian 27.12.2014, 21:39

    ... rozkrojime ho, az ked vychladne.

  • pv 27.12.2014, 10:32

    ...ano , pečiem ho stále, je výborný

  • Gabriela 23.10.2014, 14:19

    Ak nemím sušene droždie??????kolko mam dat s kocky???dakujem

  • lubs 20.10.2014, 20:50

    Ver mi! Je to delikatesa a vôbec to nie je makačka ako keď miesiš. Tento štýl chlebíka je vždy jemnejší ako miesený a naviac nie je prekyslený ;)

  • Ja 20.10.2014, 00:31

    Dvojdnova priprava pocas ktorej nic nerobis!!! Mne sa to teda paáci. Bez prace sice nie su kolace, ale je zato je chrumkavy chlebik :D :D mecheche :D

  • markaras 19.10.2014, 12:59

    U mna prepadak. Takmer dvojdnova priprava, nenormalna babracka a to nepocitam energiu... Ja viem cas urcite vyuzit lepsie!

  • pascuda 18.10.2014, 15:16

    sorry....chyba...2 cajove lyzice :) haha polievkovych by bolo vela :)

1 2 >

Pridať komentár