FOTORECEPT Domáci chlieb bez miesenia: Túto chrumkavú dobrotu zvládne aj začiatočník

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Domáci chlieb bez miesenia je chrumkavou dobrotou, ktorú zvládne pripraviť aj úplný začiatočník

Ak by ste sa aj vy chceli zobúdzať na vôňu čerstvo upečeného chleba, ale chýba vám odvaha, skúsenosti, či čas, neváhajte a vyskúšajte tento recept. Zvládnu ho aj úplní začiatočníci, tí zaneprázdnení ocenia dobu prípravy a výsledok bude nielen aromatický, ale aj chrumkavý.


Či už na jeho pečenie využívate rúru alebo pomocníka menom domáca pekáreň, správna konzistencia a tvar častokrát pripomína hotovú alchýmiu. Spľasnutý či príliš vlhký chlieb nikoho z nás nepoteší. S dnešným receptom si poradí každý a to dokonca aj bez namáhavého miesenia. A chuti domáceho chleba sa kupovaný nikdy nevyrovná

Potrebujeme:

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • ¼ ČL sušeného droždia
  • 1,5 ČL soli
  • 1,5 hrnčeka vody
  • ½ hrste tekvicových či iných semiačok

Postup:

Všetky suroviny dáme do väčšej misky. Ak semienka v chlebe nechcete, použite 3 hrnčeky múky


Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!
Dôkladne ich zmiešame, no nemiesime. Postačí aj vareškou
   
Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 12 až 18 hodín odstáť

Mohlo by vás zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!
Cesto nám počas hodín státia mierne podkyslo
   
Z misky ho vyberieme na dobre pomúčenú dosku. Múkou ozaj nešetríme

Mohlo by vás zaujať: Máte doma starý chlieb? Vyčarujte z neho niektorú z týchto dobrôt
Cesto obalíme v múke, aby sa nelepilo a necháme približne 15 minút oddýchnuť
   
Potom ho vložíme medzi dve pomúčené utierky a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste

Mohlo by vás zaujať: Domáci chlieb od A po Z: Vyhnite sa týmto chybám a pochutnajte si každý deň!
Podkysnuté cesto začína pripomínať chlebík. Polhodinu pred uplynutím času kysnutia zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme do nej sklenenú alebo kameninovú misu (s priemerom približne 20 centimetrov), aby sa zohriala
   
Do horúcej misy nakysnuté cesto vložíme, ale veľmi opatrne, aby sme sa nepopálili. Pečieme prikryté približne 30 minút na spomínaných 230 stupňoch. Potom veko misy zložíme a necháme ho v rúre ešte ďalších 15 až 20 minút, aby bola kôrka chrumkavá

Mohlo by vás zaujať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno

Hotový chlebík vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!


Pečiete si doma vlastný chlieb? Akú receptúru používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (8)

  • Matúš 15.07.2019, 11:47

    Čerstvý chlieb krájame zúbkovým nožom. Proste také jednoduché... Kvasnice? To je aký chlieb?? Ako z obchodu. U nás pečú kvalitné, nie ako pri Prievidzi tie páperové...

  • tom 16.04.2019, 22:05

    jaAty, moja, nie každý chrápe 18 hodín ako ty. Normálnym ľuďom trvá spánok 6-10 hodín.

  • fero 31.03.2019, 09:24

    No tieto recepty čo využívajú rôzne skratky majú za následok, že výsledok sa dá skonzumovať veď voľačo sa jesť musí. Aj gebuzina ( po slovensky sračka ) . Ak má byť chlieb ozaj kvalitný, musí sa vymiesiť a to ručne.

  • Lemra 30.03.2019, 22:53

    SKUS NOZE Z DAMASKOVEJ OCELE - JA MAM JAPONSKY Z DELLINGER-U A SOM SPOKOJNA NADMIERU

  • Lalalu 30.03.2019, 21:47

    Baby čím krájať domáci čerstvý chlieb ? Ja ho rada pečiem - milujem tú vôňu, ale doslova pílenie čerstvého chleba ma irituje. Poraďte nejaký fígeľ alebo šikovný nôž ako to ide Vám. Díky

  • Kent 30.03.2019, 20:05

    Kolosalna kravina. Tak 10 minut miesenia hoci aj s tym najlacnejsim rucnym mixerom nie, ale 18 hodin + babrat sa s tym na pomucenej doske je totalna sprostost. Najlacnejsia pekaren z Lidla za 50 ecok spravi 1,2kg spaldovy chlieb ako lusk. Tiez som saskoval s rucnym miesenim, no potom som z toho vyrastol. Niet nad domacu pekaren a ak mi tato odide, tak si rovno kupim novu z Lidla, lebo je to brutalna uspora, ak sa bavime o spaldovom chlebe, ten sa v obchodoch da kupit len vo verzii "drahy pripeceny hnoj".

  • jaAty 30.03.2019, 17:46

    Milka, moja, však na noc to nechá kysnúť

  • milka 30.03.2019, 11:46

    12-18 hodín to nemyslite vážne, veď sa dnešné mamičky, ktoré pracujú nemajú času venovať 24 hod. pečeniu chlebíka.

1

Pridať komentár