Prechod medzi teplým a chladným počasím, v akom sa práve teraz nachádzame, má často za následok rýchly nástup zdravotných problémov, najčastejšie sprevádzaných typickým jesenným prechladnutím, chrípkami, či angínami. Avšak na to, v akom zdravotnom stave sa nachádzate, má do veľkej miery vplyv strava, ktorú zjete. Ako pomôcť telu, aby sa so zmenou teplôt lepšie vyrovnalo?
Termický účinok potravín
To je kľúč k tomu, ako si môžete pomôcť práve potravou. Každá potravina totiž v našom tele vyvoláva určitú reakciu. Niektoré potraviny majú tendenciu ochladzovať ľudský organizmus, iné zas ohrievať. Z toho logicky vyplýva, že počas leta by sme mali konzumovať najmä ochladzujúce potraviny, ktoré nám pomôžu lepšie znášať horúčavy. Zatiaľ čo v zime, resp. počas chladných mesiacov, by sme zas mali jesť také, ktoré nás zahrejú.
Telo je v zime vyčerpané
Jednak zo zimy a jednak z toho, že musí viac bojovať s baktériami a vírusmi, ktoré naň pôsobia. Ak sa k tomu všetkému pridá fakt, že jete vo veľkom ochladzujúce potraviny, nemôžete sa čudovať, že ste chorľaví. Telo sa totiž ich konzumáciou ochladzuje, stráca teplo, na čo sa musí dodatočne sústrediť, vynakladať energiu a to ho ešte viac vyčerpáva. V dôsledku toho sa ešte viac znižuje vaša obranyschopnosť a imunita. A rôzne chrípkové epidémie či virózy sa potom pri vás majú ako „v raji“.
Mohlo by vás zaujať: Únava či chrípka nemá šancu: Týchto 7 potravín vám dodá energiu a posilní imunitu
Ideálne potraviny na zimu
Počas jesene a zimy by ste mali vsadiť na potraviny, ktoré pomáhajú vášmu telu zahriať sa a prečkať tak zimu bez zdravotných následkov. Jedným z najlepších prostriedkov, ako to docieliť je dať si náš lokálny a sezónny zázrak – kvasenú kapustu. Tá je nielen plná živín a prospešných živých mikroorganizmov, ktoré vám poskytnú potrebnú ochranu pred bacilmi a vírusmi, ale má tak isto aj schopnosť dodávať telu teplo.
Ktoré potraviny vás zahrejú?
Okrem kvasenej kapusty si v zime do sýtosti doprajte aj:
- koreniny: kari, čili, korenie, zázvor, škoricu
- ovocný, čierny, zázvorový, škoricový čaj
- hlúbová a koreňová zelenina
- sušené ovocie
- špalda, pohánka
Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!
V zime je vhodné konzumovať tepelne spracované potraviny
Energia, ktorá sa z tepelného spracovania uchováva v danej potravine, totiž prechádza aj do vášho tela a pomáha mu brániť sa pred chladom. V zime je teda vhodnejšie jesť viac tepelne spracovaných potravín ako v lete. Vhodné je najmä varenie v pare, dusenie, či pečenie pri nižších teplotách.
Tropické plody ochladzujú
A to hneď z viacerých dôvodov. Súvisí to najmä s tým, že nepatria do prirodzenej stravy Stredoeurópanov a sú plné vody, ktorá prirodzene chladí organizmus. Sú teda stvorené pre obyvateľov tropických pásiem, žijúcich celoročne v horúčavách, počas ktorých im prirodzene poskytujú osvieženie. U nás sa v lete stačí spoľahnúť na ochladzujúci účinok uhoriek, paradajok, melóna, či iných druhov tuzemskej zeleniny a ovocia. Tieto potraviny by ste preto radšej mali nechať na letné mesiace, resp. to s nimi nepreháňať.
Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená
Čo ešte nechať na leto?
Potraviny, ktoré telo ochladzujú, konzumujte prevažne v lete, v zime striedmo:
- mlieko a výrobky z neho
- morské riasy
- baklažán, cuketa, čínska kapusta
- brokolica, paprika
- banány, kivi, citrusy, hrušky, jahody
- pšenica, jačmeň, tofu
Aké potraviny počas zimy v najväčšej miere konzumujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na