Zemiaky sú viac ako len príloha: Vyskúšajte naše recepty a presvedčte sa sami

Gratinované zemiaky

thinkstockphotos.com

Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie druhy slovenských potravín. Nie vždy sa im však musí ujsť miesto len ako prílohe ku hlavnému jedlu. Okrem klasických halušiek a zemiakových placiek, sa z nich dá pripraviť množstvo chutných a rýchlych jedál. Za vyskúšanie stoja napríklad aj tieto.

Osúchy

Potrebujeme:

  • ½ kg uvarených zemiakov
  • 1 vajce
  • 250 g hrubej múky
  • soľ
  • celú rascu

Postup: Zemiaky popučíme, posolíme a pridáme k nim celú rascu, ktorou netreba šetriť. Pridať jej môžeme aj celú lyžicu a dobre zamiešame. Prisypeme hrubú múku a opäť poriadne premiešame. Nakoniec pridáme rozšľahané vajce a celú zmes zmiešame. V prípade potreby dosypeme múku tak, aby bolo cesto hutné a dal sa z neho vytvarovať valec s priemerom asi 5–6 cm. Vytvarovaný valec pokrájame na asi 1–2 cm kolieska a tie následne vyprážame na oleji. Ku osúšikom sa skvelo hodí opečená slaninka.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy


Syrové zemiačky

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 smotanu na šľahanie
  • vetvičku rozmarínu
  • strúhaný syr
  • soľ
  • korenie
  • rascu
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup: Zemiaky nakrájame na hrubšie kolieska a poukladáme na maslom vymastený plech. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a posypeme korením. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 20 minút. Medzi tým si pripravíme smotanovú omáčku. Do smotany vmiešame strúhaný syr, rascu a prelisovaný cesnak a ponoríme do nej vetvičku rozmarínu. Zemiaky vyberieme z rúry a polejeme smotanovou zmesou. Dáme ešte zapiecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 – 15 minút.


Mohlo by vás zaujať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby


Zemiaková polievka

Potrebujeme:

  • 3–4 zemiaky
  • ½ cibule
  • 1 lyžicu oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžice hrubej múky
  • soľ
  • majorán

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji. Pridáme múku, chvíľku za stáleho miešania popražíme a podlejeme vodou. Pridáme pokrájané zemiaky, zalejeme vodou a dusíme asi 10 minút, resp. kým zemiaky nezmäknú. Osolíme, okoreníme, pridáme majorán a tesne pred odstavením z ohňa pridáme pretlačený cesnak.


Ktoré ďalšie chutné jedlá si doma zo zemiakov pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame