Guláš trochu inak: Vyskúšajte niektorú z našich variácií na toto obľúbené jedlo

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Skúsili by ste aj iný ako klasický guláš?

Guláš patrí medzi typické jedlá slovenskej kuchyne

Spolu s haluškami a pravou slovenskou kapustnicou či zemiakovými plackami, dotvára práve guláš štvorlístok typických slovenských jedál. Istotne sa tu nájde veľa ľudí, ktorí ho priam milujú. Dobrý guláš sa však dá pripraviť na veľa spôsobov, nielen tým klasickým z bravčového mäsa. Vyskúšať preto môžete, či by vám nezachutil aj v inej forme – napríklad z hlivy či rýb.


Guláš z hlivy

Potrebujeme:

  • 400 g hlivy ustricovej
  • ½ kg zemiakov
  • 3 cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • mletú červenú papriku
  • gulášové korenie
  • vegetu
  • olej

Postup: Cibuľu nakrájame na kúsky a dáme opražiť na olej. Pridáme pokrájané zemiaky, aj hlivu. Posolíme, pridáme ostatné koreniny. Zmes chvíľu, asi 5 minút pražíme a následne zalejeme vriacou vodou. Na miernom ohni varíme asi 20 minút. Pred koncom pridáme prelisovaný cesnak, necháme prevrieť a môžeme podávať.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Klasika menom segedínsky guláš: Spoznajte chuť a pýchu Maďarska


Guláš s pivom

Postup:

  • 1 kg bravčového mäsa
  • 1 kg zemiakov
  • ½ l piva
  • ½ kg cibule
  • mletú červenú papriku
  • korenie
  • soľ
  • majorán

Postup: Nakrájanú cibuľu speníme na oleji, alebo masti, posypeme paprikou a chvíľku popražíme. Pridáme mäso, ktoré krátko opečieme, podlejeme pivom, pridáme prelisovaný cesnak a zvyšné koreniny, okrem majoránu a dusíme. Pár zemiakov nastrúhame na strúhadle a pridáme ku gulášu, aby sa zmes zahustila. Pridáme aj zvyšok piva. Po zhruba 1hodine pridáme ku gulášu aj pokrájané zemiaky a dolejeme vodu. Varíme, kým zemiaky nezmäknú, ešte zhruba ½ hodiny, potom odstavíme a pridáme majorán.


Mohlo by vás zaujať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


Guláš z rýb

Potrebujeme:

  • ½ kg rybích filiet (treska, pangasius a pod.)
  • ½ kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 5 lyžíc kečupu
  • 100 g slaniny
  • 1 paradajka
  • 1 paprika
  • drvenú rascu
  • soľ
  • červenú papriku
  • mleté korenie
  • majoránku

Postup: Nakrájanú cibuľu opražíme so slaninkou na oleji. Pridáme červenú papriku a ešte chvíľku popražíme, potom podlejeme vodou, pridáme nakrájané zemiaky, okrem jedného ktorý si odložíme na záverečné zahusťovanie, pridáme aj kečup a všetky koreniny okrem majoránu. K polouvareným zemiakom pridáme na kocky pokrájané filety z rýb, samozrejme ak treba, zbavíme ich kostí. Pridáme aj prelisovaný cesnak a podľa potreby prilejeme vodu. Pred dovarením zahustíme nastrúhaným zemiakom, chvíľku povaríme, pridáme majoránku a odstavíme.


Máte radi guláš? Na aké spôsoby a ako často si ho doma pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (7)

  • fero 02.01.2019, 06:14

    choďte už do prdele s tou vegetou a gulášovým korením., v tej hlivovej polievke musia byť zemiaky za 20 minút na sračku Majte zľutovanie s blond, ktoré nevedia variť a tieto sprostosti čítajú

  • LUPO370 27.11.2014, 16:45

    guláš ostane gulášom........nemiešajte tam sprostosti .-)))

  • topkos 27.11.2014, 16:24

    KEČUP a vegeta ako ingrediencia do varenia je dehonestácia kuchyne ! Taliani by vás rozniesli na kopytách. Kto dáva kečup do varenia je magor.

  • bohus 27.11.2014, 16:18

    Z týchto sra...k veru guláš nevaríte . Nazývajte si tie kulinárske zázraky ako chcete , ale guláš nimi neurážajte..

  • jussuf 26.11.2014, 14:23

    vegetu? kečup? kam na tieto reštauračné sračky chodíte ? Jedine s tou majoránkou je to o.k.

  • najkrajsia na svete 26.11.2014, 11:37

    trhgruzghi ugibjtrbhigb hgijrthguighr hgurthgi rjth rtuhgiurthg jtjghrt tuhgurthu hhituhgu h gihrrhgrh iurhuh igh h eighrhriug hehrihh rheiruheiurheiuheouheuhh eurhgiurh gjh uhr hiugh hherhghreh ieurhirhgirhh eighrgh hh h erzg frzghiuezrg g uezrg ruzrg zgrrz euzrggzr uezrg geuzrg r ezrguzeg riheiurzheg ergzgrherghrhgeih uuuh v bb v v b rhrhggrrieg rhgrhgiegr rrg eerzttuhriurhr eug zur qqqwe ezrrg geregiueurr reghr gfirfh egerh uirgeriurhruh eurgh ieeh iuh reuhgiureehheghehgu rrgh uehrgurh h ueuhr hueh h erguirurhiurghergh e ieuuieurg ieurhurhghurgeiurgh ur ghuhrgeiuh erhuirhhehergehruhueg erhghruhgurheuhh hheighr e eihrguirhreghug e ehgrih rure hrieuhrg ueiurh urrhg eughrhher gurh rgehgihghurghe g uhrgurhehrg iuhrgurhregrhuihf e eurhg rhuheuirhgiuehg euhrghrheihgrer eruhrghhrgh eurhg e euh eurh ihr iuerhrgurh hrruhge gehrehurhg ruhrgeherhe eriughreuhgeurgh reiur uehgug uuer heurh eiuhreighr ih uerh guhg h heer rueurhgurgh ruhg r eihgiuhg eerhg eghegiguirghhgrrg ehg e h eriu reruhg egehigu iiuerhegu h ruhr huihigiuehrgurg ruhghe hereug gurhgrhugheugr ueg eugrhiuheruhug herrugh uehgurhg uueureherzguh erhhiuhre uehugrhg uhgeugh ueugheiugh u hurghuhreuehrguhgre urhrg ureuhgurh uhguhgiuhg iu huihgrurhiurhgriug ehr rhgruieghhgehghuhrhug gerhgieurhg uu heruhg hiuhg uh heuhrhrhrruhgreighu eurhguhrguhg u uhrghiu uirhg urhg iureô ure u rhurhg huierhguegrhuhre ruehghruigehg iurheruhgruehg iuurehuhrehruguh uerhguhg iuheguh hhrgurherhg hiurhiuuhrguerhguruh huihrurhuighghuuhrehuh ue hhru ehr u ureuhhhu hreugh g uhiegruhg uhrh euh er ureh u grugh ueh riue h ure hgerhreuhiuhh e e uhgg ierhgeuhgreuhg eu h iuhrehug erh ug gherhighh heurghrg uh rehuhr hr eru ??

  • Emília 26.11.2014, 11:03

    Vraj guláš z hlivy, ale toto je recept na hlivovú polievku, prebitú cesnakovou chuťou.

1

Pridať komentár