S chuťou do pečenia: Sladké drobnosti, ktorými na Vianoce zabodujete

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Vianočné pečivo neodmysliteľne patrí k najkrajším sviatkom roka

Vianoce sa nezadržateľne blížia a zhon okolo tohto najviac sláveného sviatku v roku sa stupňuje. Okrem zháňania darčekov treba začať myslieť už aj na pečenie. Aby ste sa vyhli nočným „smenám“, mali by ste začať piecť v predstihu, pokojne začnite už teraz. Tu je niekoľko inšpirácií.


Špaldové koláčiky

Potrebujeme:

  • 300 g špaldovej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • lekvár na lepenie

Postup: Špaldovú múku preosejeme. Všetky suroviny spojíme a dáme asi na 1 hod. odležať do chladu. Následne cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Vykrojené uložíme na plech na pečenie, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť pri teplote 170 – 180 °C asi na 5 – 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť a spájame marmeládou obľúbenej chuti. Môžeme ešte obaliť v cukre.


Mohlo by vás zaujať: Skvelé sladké variácie: Tieto koláče si vaša návšteva bude pamätať poriadne dlho


Škoricové rožteky

Potrebujeme:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g mandlí
  • 2 lyžice cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička škorice
  • kôru z 1 citróna

Postup: Z múky, masla, žĺtku, škorice, mandlí, cukru a citrónovej kôry vypracujeme cesto. To dáme na hodinu odpočinúť do chladu. Následne z neho tvarujeme rožteky, alebo ním plníme formu na pečenie vanilkových rožkov. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 – 15 minút. Rožteky posypeme cukrom.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Dvojčokoládové muffiny: Vydržia šťavnaté a výborné aj niekoľko dní


Likérky

Potrebujeme:

  • 450 g hladkej múky
  • 300 g tuku na pečenie
  • 150 g čokolády
  • 150 g mletých orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 6 lyžíc čokoládového likéru
  • 3 žĺtka

Plnka:

  • 300 g čokolády
  • 100 g masla
  • 3 lyžice medu
  • 3 lyžice čokoládového likéru

Postup: K mierne vychladnutej roztopenej čokoláde pridáme múku, žĺtky, likér, cukor, heru, aj orechy a vypracujeme cesto. To necháme asi 1 hod. odpočívať na chladnom mieste. Cesto následne rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrajujeme z neho hviezdičky, alebo iné ľubovoľné tvary. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 5 - 10 minút. Medzi tým, pridáme do druhej várky takmer vychladnutej roztopenej čokolády maslo, likér, aj med a poriadne vyšľaháme až do peny. Touto zmesou následne spájame upečené hviezdičky. Dozdobíme buď roztopenou čokoládou, alebo inou polevou podľa fantázie a chuti.


Aké vianočné koláčiky pečiete u vás doma? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár