Medovníky sú symbolom Vianoc: Tri recepty, ktoré vám zaručia skvelý výsledok

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Sú pre vás medovníčky symbolom Vianoc?

Aké medovníky si upečiete tento rok?

Ak by ste sa opýtali kohokoľvek, aký koláč je pre neho typickým synonymom vianočných sviatkov, zrejme by ste dostali rovnakú odpoveď: medovníky. Práve tie sú neodmysliteľnou súčasťou drvivej väčšiny sviatočných stolov v slovenských domácnostiach. Aj keď do Vianoc ostávajú ešte necelé tri týždne, pripraviť si dobré cesto môžete aj dopredu, čím sa vám medovníčky odvďačia skvelou chuťou. Pripraviť sa dajú množstvom rôznych spôsobov. Vyskúšali ste už aj takéto?


Hneď mäkké medovníčky

Potrebujeme:

  • 750 gr. hladkej múky
  • 350 gr. práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 125 gr. masla
  • 1 korenie na medovníky
  • 5 lyžíc medu
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 vajce na potieranie

Postup: Sypké suroviny preosejeme cez sitko a následne ich zmiešame s ostatnými surovinami. Cesto necháme 24 hodín postáť v chladničke. Na druhý deň ho vyvaľkáme a povykrajujeme z neho rôzne tvary, potrieme ich vymiešaným vajcom a poukladáme na plech na pečenie vymastený maslom. Následne dáme do rúry a pečieme pri teplote 180°C asi 10 – 15 minút, resp. kým nebudú hotové. Po vychladnutí ich môžeme dať do uzatvárateľnej nádoby spolu s prekrojeným jabĺčkom.


Mohlo by vás zaujať: S chuťou do pečenia: Sladké drobnosti, ktorými na Vianoce zabodujete


Orechové medovníčky

Potrebujeme:

  • ½ kg. hladkej múky
  • 200 gr. cukru
  • 100 gr. pomletých orechov
  • 100 gr. medu
  • 1 prášok do perníka
  • 40 gr. masla
  • 3 vajcia +  1 vajce na potretie

Postup: Med a maslo si roztopíme. Do múky postupne pridávame všetky suroviny. Necháme v chladničke postáť min. 2 hodiny, alebo aj cez noc, potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho tvary podľa svojich zvyklostí, alebo uváženia. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 – 15 minút. Ihneď po vytiahnutí ich môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom a po vychladnutí ich odložíme do uzavretej nádoby.

Zdravé medovníčky

Potrebujeme:

  • 650 gr. špaldovej múky
  • 250 gr. masla
  • 250 gr. trstinového cukru
  • 3 lyžice medu
  • 3 vajcia + 1 na potretie
  • 1 lyžička korenia na medovníky
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

 

Postup: Vajcia s cukrom a maslom vymiešame a následne pridáme aj ostatné suroviny. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme na noc do chladničky. Čím dlhšie špaldová múka stojí, tým lepšie sa s ňou pracuje. Na druhý deň vyvaľkáme cesto a vykrajujeme medovníčky ľubovoľných tvarov. Poukladáme ich na papierom na pečenie vystlaný plech a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 10 minút.


Aké medovníky máte najradšej vy? Podeľte sa o recept s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (5)

  • Rudea 07.12.2018, 08:12

    Evelinka, ďakujem veľmi pekne, si zlatá:-)

  • evelina 06.12.2018, 13:00

    Rudea, aby si mala z čoho vyberať, posielam tento odkaz : https://varecha.pravda.sk/hladam-recepty/zlepovan%C3%A9%20medovn%C3%AD%C4%8Dky/?q=zlepovan%C3%A9%20medovn%C3%AD%C4%8Dky

  • evelina 06.12.2018, 12:54

    Rudea... ja zlepované (plnené) medovníčky nezvyknem robiť, len klasické zdobené alebo polievané... Pri zlepovaných je dôležitá hrúbka vyvaľkaného cesta na vykrajovanie, max. pol cm. Ale pozri si tieto recepty na https://varecha.pravda.sk/recepty/plnene-medovnicky-fotorecept/21903-recept.html ....... https://varecha.pravda.sk/recepty/plnene-cokoladove-pernicky-fotorecept/22871-recept.html .......Ja by som použila tento recept :https://varecha.pravda.sk/recepty/plnene-medovnicky-fotorecept/21903-recept.html len by som pridala do cesta 60-70 g masla (palmarínu) aby boli lahodnejšie...

  • Rudea 05.12.2018, 13:06

    Evelinka...a nemáš recept na zlepované medovníčky?

  • evelina 05.12.2018, 12:48

    Mám svoj osvedčený recept na medovníčky s použitím iba 30 dkg hl. múky a je ich na tri- štyri plechy :) Cesto mi už zreje v chladničke. Ak by chcel niekto piecť podľa týchto receptov, doporučujem piecť iba z polovičnej dávky, bude ich mať dosť aj na rozdávanie pre rodinu aj známych !

1

Pridať komentár