Vyberáme kávovar: Ktorý je pre vás ten pravý?

Kávovary

archív

Ak si svoj deň neviete predstaviť bez šálky kvalitnej kávy, raňajkujete zásadne capuccino alebo by ste návštevy radi pohostili voňavým „pressíčkom“, v kuchyni by vám nemal chýbať kávovar. Poradíme vám, ako sa zorientovať v širokej ponuke a podľa čoho vybrať ten, ktorý presne splní vaše očakávania.

Pákové kávovary

Kávovary s pákou sú vhodné pre pravých milovníkov kávy, ktorým nevadí, že pre svoju vytúženú šálku budú musieť spraviť viac, ako len stlačiť jeden gombík. Kávu totiž musíte najprv zomlieť (alebo môžete použiť už zomletú kávu na espresso), odmerať, vložiť do sitka, utlačiť, nasadiť a zatiahnuť páku. Niektoré kávovary vám presne nadávkujú množstvo vody podľa typu zvolenej kávy, iné musíte manuálne zapnúť a zastaviť vtedy, keď máte v šálke už dosť kávy.

Pákový kávovar

No a potom páku zase vybrať, očistiť a ak chcete robiť ďalšiu kávu celý proces zopakovať. Ak máte radi cappucino, vyberte si kávovar s dvoma nezávislými vykurovacími okruhmi, kde jeden je určený na ohrievanie vody na kávu a druhý na paru, s ktorou našľaháte mlieko do cappuccina. Znie to možno zložito a zdĺhavo, ale v skutočnosti treba len trochu cviku a šálku máte hotovú za menej ako minútu. Veľkou výhodou pritom je, že ak vás príprava kávy baví, môžete sa pri pákovom kávovare vyblázniť a každú šálku pripraviť originálne a presne podľa svojho gusta.

Výhody: nižšia cena, možnosť pripraviť si kávu presne podľa seba, možnosť striedať rôzne druhy káv
Nevýhody: náročnejšia príprava kávy
Ceny od 60 Eur


Mohlo by vás tiež zaujať: Čas na čaj: Ktorý je pre vás ten pravý?


Automatický kávovarAutomatické kávovary

Automatické kávovary sú určené pohodlnejším milovníkom kávy, ktorým sa nechce babrať s dávkovaním, utláčaním, vymieňaním, či šľahaním. Ich heslom je „rýchlo a jednoducho – ale dobre“! Stačí vsypať kávu do zásobníka, vybrať si či chcete jednu alebo dve kávy, malú alebo veľkú, s penou či bez a kávovar už všetko spraví za vás. Upozorní vás, keď dochádza voda, treba vysypať usadeninu, doplniť kávu, či spustiť odvápnenie. Väčšina má okrem zabudovaného mlynčeka aj možnosť použiť už zomletú kávu alebo nastaviť si hrubosť mletia. Vzhľadom na vyššiu cenu prístroja sa pred kúpou podrobne informujte, aké funkcie ponúka, či sa s ním ľahko manipuluje, ako sa vyberá zásobník na vodu a odpad a zvážte aj jeho rozmery. Ak nechcete, aby vám prístroj zaberal miesto na kuchynskej linke, zvoľte zabudovaný kávovar. Cena je síce vyššia, no plusom je elegantný a moderný vzhľad. Čerešničkou na torte automatických kávovarov je časovač zapnutia, vďaka ktorému môžete mať čerstvú kávu pripravenú presne 5 minút po tom, ako ráno vstanete.

Výhody: Vysoký komfort prípravy kávy, množstvo funkcií, jednoduchá obsluha
Nevýhody: Vyššia cena
Ceny od 250 Eur


Mohlo by vás tiež zaujať: Klasické mýty o káve: Čo je na nich pravdy?


Kapsulový kávovarKapsulové kávovary

Hitom minulého roka boli jednoznačne kapsulové kávovary, ktoré sú jednoduché na obsluhu i údržbu. Stačí do kávovaru vložiť vhodnú kapsulu, stlačiť gombík a za pár sekúnd máte v pohári nadávkovanú vašu obľúbenú kávičku. Výrobcovia kapsulových kávovarov stále vymýšľajú niečo nové a tak si môžete okrem klasického pressa pripraviť aj latte, moccachino, cappuccino, kávu s rôznymi príchuťami, či horúcu čokoládu. No hoci je ponuka pomerne široká a káva vždy čerstvá s aromatická, nevýhodou je, že pri väčšine kávovarov nie je možné použiť kapsule iného výrobcu. Skôr ako kúpite kapsulový kávovar si teda zistite, aký sortiment kapsúl k nemu existuje, koľko stoja a kde ich zoženiete.

Výhody: jednoduchá obsluha i údržba kávovaru, nízka cena
Nevýhody: vyššia cena kapsúl, obmedzený výber druhov káv a kapsúl
Cena od 35 Eur.


Mohlo by vás tiež zaujať: Zahrejte sa skvelou chuťou: Tieto horúce nápoje zvládnete pripraviť aj vy


Prekvapkávací kávovarPrekvapkávacie kávovary

Pokiaľ vám viac ako o lahodnú penu na vrchu malého pressa ide o prípravu častú prípravu väčšieho množstva kávy, možno pre vás bude vhodný kávovar na prekvapkávanú kávu. Na rozdiel od pressomatu vyrába kávu pomalým zalievaním a prekvapávaním do kanvice, čím vznikne jemnejšia káva s menej výraznou arómou.

Výhody: nízka cena, vyrobí väčšie množstvo kávy na jeden raz
Nevýhody: nepripravíte s ním presso ani iné kávové špeciality, káva má slabšiu arómu a chuť, potreba vymieňať alebo čistiť sitko filtrujúce kávu.
Cena už od 10 Eur.


Mohlo by vás tiež zaujať: Vychytávky v kuchyni: Tieto štýlové doplnky si ihneď zamilujete!


Čo si všímať

•    Pracovný tlak
Tlak kávovaru sa údáva v baroch a jeho výška je dôležitá pre prípravu ideálnej šálky kávy. Na presso je ideálny tlak 9 barov. Pri nižšom tlaku nemusí byť káva dostatočne napenená i príliš vysokom zas dochádza k jej spáleniu.

•    Rýchlosť nahriatia
Ak si kávičku chcete vychutnať ráno pred odchodom do práce, vyberajte kávovar, ktorý sa rýchlo nahreje. Orientujte sa podľa príkonu – platí, že čím vyšší príkon, tým skôr sa kávovar nahreje.

•    Príslušenstvo
Chcete sa s prípravou kávy vyhrať? Všímajte si, aké príslušenstvo má kávovar. Na prípravu cappuccina alebo latte budete potrebovať napeňovač mlieka. Výhodou je aj adaptér na PODy a kapsule, s ktorým môžete okrem klasickej mletej kávy využiť aj vopred pripravenú, zomletú a stlačenú kávu vo vákuovo uzavretých obaloch. Skutočných labužníkov poteší zabudovaný mlynček, ktorý pred každým servírovaním zomelie čerstvú kávu so silnou arómou.

Zdroj: archív, Viktória
Odporúčame