Ovsené vločky zdravo a chutne: Týchto 11 skvelých tipov sa oplatí vyskúšať

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi ovsené vločky?

Ovsené vločky obsahujú mnoho živín a sú ideálnou potravinou stvorenou pre zdravé a chutné raňajky

Ovsené vločky obsahujú mnoho živín a sú potravinou stvorenou pre zdravé raňajky. Ako ich pripraviť tak, aby boli naozaj chutné?


Čo všetko sa v ovsených vločkách nachádza? Sú zdrojom komplexných sacharidov, ktoré zasýtia na dlhý čas. Vláknina prospieva tráviacemu traktu i kardiovaskulárnemu systému. Zastúpené bielkoviny sú prospešné pre svaly, vlasy, nechty i pokožku. Vitamíny skupiny B majú nezastupiteľné úlohy pri fungovaní metabolizmu a nervovej sústavy. Železo je prevenciou anémie. V ovsených vločkách nechýbajú ani ďalšie minerály, ako napríklad selén, zinok či horčík.

1. Ovsené vločky s arašidovým maslom

Na prípravu potrebujete ½ šálky ovsených vločiek, 3 lyžice arašidového masla a 2 lyžice javorového sirupu. Ako na to? Vločky zalejte horúcou vodou, pridajte do nich arašidové maslo a javorový sirup. Vhodné je pridať aj niekoľko vlašských orechov či mandlí.

2. Vločky s džemom a kokosovým olejom

Vločky zalejeme horúcou vodou, pridáme podľa chuti džem, škoricu a kokosový olej. Chutia výborne! Navyše kokosový olej je zdrojom tukov so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú pre zdravie prospešné a predĺžia pocit nasýtenia. Ani s ním to však netreba preháňať.


Mohlo by vás zaujať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!


3. Ovsené vločky s jablkom a škoricou

¾ šálky ovsených vločiek zalejeme horúcou vodou, pridáme jedno nastrúhané jablko (aj so šupkou) a škoricu. Môžeme dosladiť javorovým sirupom a posypať orechmi.

4. Ovsené vločky s banánmi a čokoládou

Do vločiek, ktoré sme zaliali horúcou vodou, pridáme kúsky kvalitnej horkej čokolády, banánu a vlašských orechov.

5. Ovsená kaša s kokosom

Na prípravu potrebujeme šálku ovsených vločiek, šálku mlieka, podľa chuti kvalitnú horkú čokoládu, kokos a škoricu. Najprv zohrejeme mlieko, do ktorého pridáme ovsené vločky. Varíme zhruba pol minúty, odstavíme, pridáme strúhaný kokos a čokoládu.


Mohlo by vás zaujať: Ovsenými vločkami zabijete dve muchy jednou ranou: Schudnete a zlepšíte si zdravie


6. Ovsená kaša s banánom a škoricou

Šálku ovsených vločiek dáme do šálky zohriateho mlieka a chvíľu povaríme. Pridáme kúsky banánu, poprípade iného obľúbeného ovocia, posypeme škoricou a mandľami.

7. Ovsené vločky stvorené do jogurtu

Ak vám nechutí biely jogurt, pridajte do neho ovsené  vločky zmiešané so sušeným ovocím, strúhaným kokosom a nasekanými orechmi. Ak by vám aj napriek obsahu sušeného ovocia pripadali vločky v jogurte málo sladké, doslaďte ich javorovým sirupom alebo agáve nektárom.

8. Ovocné ovsené vločky

Jedno menšie jablko, marhule, jahody (poprípade iné obľúbené ovocie) nakrájajte na kúsky a zmiešajte s polovicou šálky ovsených vločiek. Zalejte pomarančovou šťavou. Podľa chuti môžete pridať ešte sušené ovocie a orechy.


Mohlo by vás zaujať: Chudnutie pomocou müsli a cereálií: Ktoré vám kilá uberú a ktoré skôr pridajú?


9. Koláčiky z ovsených vločiek

Ovsené vločky, roztlačený banán, orechy, med a škoricu zmiešame tak, aby vytvorili hustú masu, z ktorej sa dajú tvarovať koláčiky. Pečieme a papieri na pečenie 10-15 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

10. Kakaové cookies z ovsených vločiek

Na prípravu potrebujeme 50 g ovsených vločiek, 50 g kokosu, 2 polievkové lyžice medu, 1 polievkovú lyžicu pravého kakaa a 2 postrúhané jablká. Najskôr si zmiešame tuhé ingrediencie, teda vločky, kokos a kakao. Do nich pridáme med a jablká. Všetko spolu dokonale premiešame a tvarujeme guľky.

11. Pečené ovsené vločky

Dve jablká nastrúhame,  pridáme do nich približne dve hrste nasekaných orechov (vlašské, mandle, kešu, lieskovce), šálku ovsených vločiek, vajíčko, škoricu, pol šálky mlieka a dve polievkové lyžice trstinového cukru. Ak je zmes príliš hustá, pridáme mlieko. Naopak, ak príliš riedka, dosypeme ovsené vločky. Zmes dáme na plech vymastený maslom, vysypaný celozrnnou múkou a pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. 


Máte radi ovsené vločky? Ako často a s čím si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (15)

  • renata 20.01.2019, 18:44

    dnes sa žije zdravo. Džemy bez cukru su samozrejmost, iny ani nekupujeme.

  • Veronika 06.01.2019, 15:13

    zaujala ma kombinácia vločiek s džemom a kokosovým olejom. Prosíím, jako to chuti? Rada by som si ich doma spravila. Len mi je jasné, že to chce zdrave a naozaj kvalitne suroviny,.

  • Zuzana 21.11.2018, 10:49

    Na vločky s džemom je ideálny relax 100% nakoľko nemá pridaný cukor, tak je zdravší a chutí mi strašne takže vločky s relaxom sú moje každodenné raňajky ;)

  • eX 28.12.2017, 18:32

    Vela ludi zacne s vlockami bud zo zdravotnych alebo sportovych dovodov. Ja som zacal zo zdravotnych, inak by om to tiez asi nezral :D

  • biba 16.12.2017, 08:23

    výborné sú takto: večer vločky spolu s nakrájanými sušenými slivkami zaliať horúcou vodou, pridať škoricu a trochu kakaového prášku a nechať do rána napučať. všetky chute sa nádherne spoja, k tomu pohár mlieka a máte vyvážené raňajky...

  • Martina 16.01.2016, 17:22

    My zalievame horúcou vodou, aby sa zjemnili, ale radšej menej vody, aby vločky neplávali. A najobľúbenejšia kombinácia - vločky, lyžička kokosoveho oleja, zaliať vodou, počkať chvíľu a potom banán nakrájaný na kolieska, horké kakao a strúhaný kokos. Osladit prípadne medom alebo javorovym sirupom

  • evelina pre: liba 24.03.2015, 15:39

    recept na fašírky z ovsených vločiek... ktorý vymyslela moja teta a sú fakt dobré.... Potrebujete : pohár (100g) ovsené vločky, pohár horúcej vody, 1 ČL vegety alebo pol kocky bujónu, 2 vajíčka, 1 väčší zemiak ( 150 g) postrúhaný ako na placky, 6-8 strúčikov cesnaku (množstvo cesnaku dodržať, inak budú fašírky bez chuti), 1 PL oleja, 5 PL strúhanky, rasca, majoránka, soľ, mleté čierne korenie, bazalka, oregano podľa chuti... postup : odmerané množstvo vločiek dáme do misky, pridáme koreniny, vegetu alebo rozdrvený bujón, 1 PL oleja a zalejeme rovnakým množstvom horúcej vody (vločky- voda 1:1) a necháme vychladnúť. Medzitým očistíme a postrúhame zemiak, ku ktorému pridáme vajíčka, rozdrvený cesnak a túto zmes pridáme k vychladnutým vločkám, premiešame, zahustíme 5 PL strúhanky, aby vznikla "fašírková" konzistencia. Ak to bude potrebné, môžeme pridať 1-2 PL strúhanky. Z tohoto množstva vyformujeme 9 fašírok, ktoré obalíme v strúhanke a buď vyprážame na panvici alebo pečieme v rúre pri 180 oC najlepšie v jenskej mise do ružova. Podávame so zemiakovou kašou a s omáčkou z kyslej smotany ala tatarka. Zvyšné fašírky buď surové alebo vyprážané môžeme zamraziť .

  • NZXT 24.03.2015, 13:42

    Netreba vymyslat ziadne hluposti a gebrit do vlociek dalsie sacharidy, tuky, ani ovocie staci si dat do hrnceka napr. 50g zaliat vriacou vodou ako caj a nechat 10 minut na*****t. Ak zjete ovocie pred vlockami, lahsie ich stravite. Ked chcete schudnut dajte si mensie mnozstva a pri vacsich 100 - 200g/den uz ide vaha pekne hore. Ja som velky vlockar a problem s vlockami podla mna je hlavne s ich kvalitou. Nepoznam vyrobcu, ktory by si vedel kvalitu udrzat v kazdom baleni. Stava sa, ze ked je balenie zle, bud zaliate vlocky doslova smrdia alebo maju vela otrub, tak su vhodne akurat tak pre hydinu. Prave ta hnusna chut alebo smrad ludi odradza od ich konzumacie a montuju to s hlupostami, aby ich do seba s velkym sebazaprenim natlacili. Odporucam Tekmar, Mlyn Sturovo-vyberove(cervene balenie) alebo Dobry zivot a ked s ovocim tak Emco s brusnicami. Inak ziadne montovane s ovocim, kde sa pouzivaju siricitany tu nechcem propagovat. Dalej pri jemných vlockach je problem s otrubami, nakolko pri drveni su otruby rozstiepene a je to potom ako by ste jedli rybu. Pre zvysenie objemu svalov ich kombinujte s jogurtami greckeho typu alebo Cottage Cheese, samozrejme predtym posilnovat.

  • Maya 24.03.2015, 13:05

    Ja si vlocky - ale tie jemne, nasekane - len zalejem horucim mliekom, krasne napucia, dochutim a hotovo. Vyborne!

  • Džordžo 24.03.2015, 12:50

    Taký humus by som nezožral...

1 2 >

Pridať komentár