Domáce pizzové cestá: Vyberte si to naj práve pre vás

Pizza

thinkstockphotos.com

Talianska klasika, ktorá sa teší obrovskej obľube na celom svete, rovnako ako aj u nás. Chutné trojuholníčky, s paradajkovou drťou a oblohou podľa chuti a vlastnej fantázie si zamilovali aj Slováci. Pravá talianska pizza chutí najlepšie v originálnej pizzérii, avšak priblížiť sa jej podmanivej chuti môžete aj doma. Neveríte? Skúste si pripraviť jedno z týchto ciest a presvedčte sa sami.

Pizza bez kysnutia

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 1/2 kypriaceho prášku
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice oleja
  • 1 – 2 dcl mlieka
  • olivový olej

Postup: Do múky primiešame kypriaci prášok, soľ a olej. Podľa potreby pridávame mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré by malo byť vláčne. Vyvaľkáme ho a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme olivovým olejom a na cesto naukladáme suroviny podľa vlastnej chuti.Dáme piecť pri teplote 200°C asi na 5 – 10 minút. Po dopečení potrieme olivovým olejom s prelisovaným cesnakom.


Mohlo by vás zaujať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak


Talianska pizza bez vajec

Potrebujeme:

  • 300 g polohrubej múky
  • ½ kocky droždia
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 150 ml mlieka
  • 1 lyžičku soli
  • štipku cukru

Postup: V teplom mlieku s cukrom necháme napučať droždie. Pridáme aj soľ, olivový olej a nakoniec múku. Z masy vypracujeme hutné cesto, ktoré môžeme vyvaľkať úplne natenko. Tým pádom nám vznikne dosť cesta na dva plechy. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a naukladáme naň ingrediencie podľa vlastnej chuti. Dáme piecť pri teplote 200°C asi na 10 minút. Po upečení môžeme potrieť olivovým olejom v ktorom sme rozmiešali prelisovaný cesnak.


Mohlo by vás zaujať: Máte doma starý chlieb? Vyčarujte z neho niektorú z týchto dobrôt


Pizza bez mlieka

Potrebujeme:

  • 1 droždie
  • 600 g múky
  • 1 dcl oleja
  • 1 – 2 dcl teplej vody
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 lyžičku soli

Postup: Do teplej vody s cukrom rozdrobíme droždie a necháme napučať. Následne pridáme soľ, olej a múku. Vypracujeme cesto a vyvaľkáme ho. Následne ho umiestnime na plech, ktorý sme buď vystlali papierom na pečenie, alebo vymastili maslom. Cesto potrieme olivovým olejom a naukladáme naň suroviny podľa toho, čo máme k dispozícii, alebo nám je po chuti. Dáme piecť do rúry pri teplote 200 – 220°C asi na 10 minút. Je potrebné sledovať, ako sa cesto robí a či je už hotové, pretože každá rúra pečie inak. Upečenú pizzu potrite prelisovaným cesnakom, ktorý ste rozmiešali v olivovom oleji.


Mohlo by vás zaujať: Najjednoduchší pizza recept na bežný deň: Budete prekvapení, ako rýchlo pripravíte túto pochúťku


Na aké spôsoby si doma pripravujete pizzu vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame