FOTORECEPT Výborná a rýchla pôstna dobrota: Karfiol na rímsky spôsob

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi jedlá z karfiolu?

Karfiol s cesnakom a syrom na rímsky spôsob je chutnou pôstnou dobrotou

Vonku sa otepľuje a s odchádzajúcou zimou sa zväčša prispôsobuje aj náš jedálniček. Mastné zimné dobroty pomaly meníme za ľahšie pokrmy, ktoré nielen chutia a zasýtia, ale berú ohľad aj na našu postavu. Koniec koncov, naši predkovia dobre vedeli, prečo sa vyplatí držať po zime 40 dní pôst. Ak hľadáte jednoduchý recept na zdravú a nie priveľmi kalorickú dobrotu, možno vás osloví práve tento.


Potrebujeme:

  • jeden stredne veľký karfiol
  • 3-4 cesnakové strúčiky
  • petržlenovú vňať
  • strednú plechovku paradajkového pretlaku – cca 150 g
  • 20 dkg tvrdého syra na strúhanie
  • trochu oleja
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Najskôr si pripravíme suroviny. Petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a tiež nasekáme nadrobno. Karfiol umyjeme a rozdelíme na malé ružičky.


Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?

Dáme do hrnca olej a na miernejšom plameni chvíľku opečieme vňať a cesnak – ani jedným nešetríme. Naozaj iba chvíľu, aby nezhorkol.

   

Pridáme ružičky karfiolu a premiešame. Chvíľu počkáme kým sa olej do karfiolu vsiakne.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Cesnaková polievka: Počas zimných dní zahreje a nakopne imunitu

Pridáme paradajkový pretlak a trochu vody. Osolíme a okoreníme podľa chuti.  Môžeme prikryť a dusíme kým karfiol nezmäkne a voda sa nevyparí.

   

Medzitým si postrúhame najemno syr.


Mohlo by vás zaujať: Karfiol trikrát inak: Chutná a zdravá večera pre celú rodinu

Keď ej karfiol hotový a väčšina omáčky sa vyparí, nasypeme syr.

   

Na chvíľu prikryjeme, aby sa syr roztopil.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Diétny bojovník proti rakovine: Pripravte si karfiolovú polievku

Podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou s trochou masla. Dobrú chuť!


Aké ďalšie chutné jedlá z karfiolu si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (10)

  • Anele 20.03.2019, 21:23

    Dnes som ho robila, ale ani mňa ani rodinu nenadchol. Škoda karfiolu.

  • fero 17.03.2019, 18:43

    keď už pretlak ( niekto kečup), tak potom aj Podravku, na tú ste zabudli ?

  • Ayra 16.03.2019, 19:46

    Btw, este by som pochopila cerstve alebo aj susene paradajky. No pretlak? Dakujem, neprosim.

  • Ayra 16.03.2019, 19:44

    Aj ma tento recept zaujal. Ale iba do bodu, ked tam zase natrepali paradajkovy pretlak. Ja teda neviem, no akosi nerozumiem tej slovenskej manii strkat ho pomaly do kazdeho jedla...Ci gulas, ci spagety, ci karfiol, kapusta...vsade to pchate. A pritom to ide v pohode bez tej gebuziny.

  • bobka07 29.03.2015, 17:24

    Vyborny recept, urcite vyskusam.

  • evelina 29.03.2015, 15:42

    takýto recept s karfiolom ma nenadchol, je to "gebuzinka" lebo pridaný paradajkový pretlak v množstve 150 g zoberie akúkoľvek chuť jedla............................................... tu zaúradoval škriatok ??? :))

  • evelina 29.03.2015, 15:38

    takýto recept s karfiolom ma nenadchol, je to "gebuzinka takýto recept s karfiolom ma nenadchol, je to "gebuzinka" lebo pridaný paradajkový pretlak v množstve 150 g zoberie akúkoľvek chuť jedla...

  • fuj 28.03.2015, 21:33

    Lenze ten sklenikovy karfiol nestoji ani za fajku dymu. Dnes som kupil v jednote , ale nema to absolutne beznu karfiolovu chut. Oprazili sme to , okostovali a vyhodili.

  • maria 28.03.2015, 18:35

    Ja používam brokolicu a kečup nie pretlak a k tomu cestovinu.

  • peto166 28.03.2015, 16:05

    a brokolicka sa nemoze pouzit??? tu mam radsej.. :)

1

Pridať komentár