Poznáte to. Keď nás prepadne chuť na sladké, nedáme si chutný zákusok, pretože upiecť ho trvá dlho, ale radšej siahneme po prvej tyčinke s obsahom cukru, ktorú zbadáme. Pripravte si s nami rýchly a veľmi jednoduchý perníkový koláč, ktorý očarí nielen váš mlsný jazýček, ale aj prípadnú nečakanú návštevu. A aby ste nemali zbytočnú prácu s vážením, jednotlivé ingrediencie budeme merať šálkou.
Potrebujeme:
- 1 šálku cukru
- 2 vajcia
- 1 šálku oleja
- 1 šálku mlieka
- 2 šálky múky
- 1 kypriaci prášok
- 1 prášok do perníka
- vanilínový cukor
- pomleté alebo nasekané orechy
- kúsky čokolády
- džem
- hrozienka
Postup:
Vo väčšej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom až do peny. Postupne pridáme pripravený olej a mlieko. | |
Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč |
|
Múku, kypriaci prášok, prášok do perníka a vanilínový cukor zmiešame v osobitnej miske a pridáme do pripravenej zmesi. | |
Nakoniec pridáme orechy, kúsky čokolády, hrozienka i džem podľa toho, na čo práve máme chuť. Fantázii sa v tomto prípade medze nekladú. Zmes musíme dôkladne vymiešať, aby bol koláč nadýchaný. | |
Mohlo by vás zaujať: Sladké pochúťky pre šikovné kuchárky: Chutia výborne nielen na Veľkú noc |
|
Poriadne vymiešanú zmes vylejeme na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180° približne na 20 minút. | |
Hotový perník natrieme pripraveným džemom. | |
Mohlo by vás zaujať: Sladkosti bez cukru: Nájdu si tieto pochúťky miesto aj na vašom stole? |
|
Polejeme čokoládou. Podľa chuti môžeme posypať kokosom. | |
Koláč podávame až keď stuhne čokoláda. Môžeme ozdobiť šľahačkou. |
Na aký spôsob si doma perník pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na