Pravda o vajíčkach: Pomáhajú proti starnutiu aj počas diéty

Volské oko

photl.com

Aj vy ste ho vykázali so svojho jedálnička? Možno ste urobili chybu. Vajcia sú totiž podľa posledných prieskumov univerzálnou potravinou a vôbec by nemali vo vašom stravovaní chýbať.

Mýtus o tom, že vajcia zvyšujú cholesterol a treba ich jesť čo najmenej padol. Podľa vedcov je na ňom asi toľko pravdy, ako na tom, že od špenátu rastú svaly. Pomaly ale isto majú bližšie k niekdajšej teórii, že vajcia patria do nášho jedálnička v pravidelných intervaloch.

Všetko pod jednou škrupinkou

Naše telo použije z vajíčka úplne všetko. Nájde v ňom totiž 7g bielkovín, 6g tuku, stopy uhľohydrátov a riadnu dávku minerálov. Nechýbajú mu ani vitamíny. Okrem céčka proti virózam a únave, je v nich aj vitamín A – teda retinol, vďaka ktorému máme bohaté vlasy. Vitamín D zase spomalí starnutie našej pokožky. K tomu vajíčkom potešíte svoje telo aj vitamínmi B a K – tie vám pomôžu zbaviť sa záderov pri nechtoch. No a nezabudnime ani na jód, ktorý naše telo potrebuje kvôli štítnej žľaze.


Mohlo by vás zaujať: Sladký všeliek: Med proti nespavosti či namiesto antibiotík!


Radšej skôr ako neskôr

Pokiaľ ide o cholesterol, tak naozaj platí, že ho vajíčka obsahujú viac než dosť. Jedno môže mať aj 270mg a pritom odporúčaná denná dávka by nemala presiahnuť 300mg. No vedci nás upokojujú, že napriek tomu sa nie je čoho báť. Rovnako veľa, ak nie viac, ho majú pečená klobáska alebo bravčovinka a určite nás tým neodradia. Prirodzene, vajcia na raňajky, desiatu, obed, olovrant aj večeru asi nebude ten správny prístup. Vajíčka sú tiež dosť ťažké na žalúdok. Preto je lepšie pochutiť si na nich dopoludnia a nie večer pred spaním.

Štíhlosť pod palcom

Vajíčok sa netreba obávať dokonca ani počas diéty. Bielko je ideálnou bielkovinou, ktorá vám pomôže počas chudnutia udržať hlad na uzde. A to len za cenu 17 kalórií. Naopak žĺtku by ste sa mali vyhnúť, čím ušetríte aj 60 kalórií. Avšak ak si naň necháte rezervu, potom si môžete pripraviť chutnú praženicu. A aby ste s vajíčkami nezjedli ďalšie zbytočné kalórie, skúste si ju pripraviť bez oleja. Rozdiel chuťovými bunkami nespoznáte, zato na váhe určite áno.


Mohlo by vás zaujať: Zázrak menom čokoláda: Skvelá na mozog, nervy aj proti infarktu


Hnedá alebo biela škrupinka?

Aj vy niekedy váhate medzi kúpou vajíčok s bielou a hnedou škrupinkou? Rozdiel je naozaj len vo farbe škrupiny, ich vnútro je rovnaké. Pre vašu bezpečnosť je lepšie kupovať vajíčka v obchodoch – malo by byť isté, že sú nezávadné a boli skladované v primeraných podmienkach. Pri kúpe domácich je totiž ťažké overiť si dátum ich znesenia aj to, či boli správne skladované. Vajcia pritom vydržia pomerne dlho – až okolo 28 dní. Teplota v miestnosti či chladničke, kde sa skladujú, by sa mala pohybovať v rozmedzí 6 – 18 stupňov Celzia.

Zdroj: photl.com, Pippa
Odporúčame