Vynovte svoj jedálniček: Skúste recepty z osviežujúceho melóna

Melón

thinkstockphotos.com

Najobľúbenejšia letná pochúťka je nepochybne melón. Je šťavnatý, sladký a zdravý – obsahuje množstvo vitamínov (A, D, C, B6) a minerálov (draslík, sodík, vápnik, železo, horčík) a len veľmi málo cukru, iba 10 %. Práve vďaka vysokému obsahu vitamínov melón pôsobí aj ako antioxidant. Dužina melóna pozostáva najmä z vody, preto má močopudné účinky a používa sa pri problémoch s obličkami. Takisto pomáha pri zápche a to vďaka jemnej vláknine. Navyše má kalorickú hodnotu iba 35 kalórií na 100 gramov, takže je ideálnym doplnkom nielen ovocných šalátov, ale i rôznych diét.

Melón pritom vôbec nie je ovocie – radí sa medzi zeleninu, čeľaď tekvicovité, a v skutočnosti je to bobuľa. To mu však vôbec neuberá na popularite medzi deťmi i dospelými. Existujú dva hlavné druhy melónov – vodný melón s typickou červenou dužinou a zelenou-žltou šupkou a cukrový melón, známy aj ako honeydew, ktorý má viacero odrôd – kantalup (ananásový melón), galia (melón z Ázie s popraskanou šupou), honeydew (medový melón s žltou šupkou a zelenou dužinou)  a charentais (oranžová dužina a bledá šupka). V našich končinách najčastejšie dostať práve vodný melón, no rastúcej obľube sa teší aj cukrový melón. Hoci väčšina ľudí si najradšej pochutnáva na čerstvom melóne, rozhodne by ste mali vyskúšať zaujímavé tipy ako si ho pripraviť.


Mohlo by vás zaujať: Potraviny vás môžu zahriať aj ochladiť: Ktoré si v zime dopriať a ktoré skôr obmezdiť?


Melónový šalát s prosciuttom a mätou

Potrebujeme:

  • 100 gramov natenko nakrájaného prosciutta
  • 1 malý cukrový melón (asi 1,5 kg aj so šupkou)
  • 6 reďkoviek
  • 6 šalotiek
  • čerstvú mätu
  • hrsť solených arašidov
  • čerstvú limetkovú šťavu
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Predhrejte rúru na 200 stupňov. Poukladajte plátky prosciutta na plech a pečte, dokiaľ nie sú chrumkavé, približne 8 až 10 minút. Očistite melón a pokrájajte dužinu na malé trojuholníčky. Nakrájajte nadrobno reďkvičky a šalotku. V mise zmiešajte melón, reďkvičky, šalotku, nasekanú mätu a arašidy. Pokvapkajte limetkovou šťavou a olivovým olejom. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Pred podávaním polámte chrumkavé prosciutto a posypte ním šalát.  


Mohlo by vás zaujať: Prírodná Viagra menom melón: Skúsite jeho účinky aj vy?


Melónové ražniči

Potrebujeme:

  • 2 veľké paradajky
  • ¼ menšieho melóna
  • 200 gramov syra feta
  • 2 lyžičky limetkovej šťavy
  • 2 lyžičky čerstvej mäty
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Nakrájajte paradajky, melón a syr na drobné kocky. Potom všetky suroviny spoločne premiešajte v miske, zakryte a nechajte polhodinu v chladničke. Následne napichnite na špajdľu kúsok melóna, paradajky a syra a položte na podnos. Všetky špajdle polejte zvyšnou šťavou s limetkou a mätou.


Mohlo by vás zaujať: Výborné letné občerstvenie: Vyskúšajte svieže limonády a dobroty na zahryznutie


Pikantná melónová salsa s broskyňami a paradajkami

Potrebujeme:

  • 25 gramov chilli omáčky
  • 1 lyžicu limetkovej kôry
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 100 gramov dužiny z cukrového melóna
  • 50 gramov broskýň bez kôstok
  • čerstvú bazalku
  • čerstvú pažítku
  • 150 gramov paradajok
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Zmiešajte dohromady chilli omáčku, limetkovú šťavu a kôru v miske, pridajte melón, broskyne, bazalku a pažítku. Paradajky prekrojte na polovicu, osoľte a okoreňte a na každú dajte lyžicu melónovej salsy.


Mohlo by vás zaujať: Cukrový melón pre zdravie i na ozdobu: Má miesto aj na vašom stole?


Letný krevetový šalát

Potrebujeme:

  • 400 gramov mrazených kreviet
  • 1 stredne veľkú červenú cibuľu
  • 200 gramov červeného melóna
  • 2 feferónky
  • 2 avokáda
  • šťavu z jednej limetky
  • 1 lyžicu medu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Rozmrazené krevety zmiešajte v miske s pokrájanými kúskami melóna, nasekanou cibuľou, feferónkami a avokádom. V druhej miske si vymiešajte limetkovú šťavu, med, olej, soľ a čierne korenie. Nalejte na šalát a premiešajte. Nechajte postáť v chladničke, aby sa chute premiešali.


Mohlo by vás zaujať: Najdrahšie jedlá na svete: Veľa zaplatíte za hľuzovky, zlato, ale aj melóny


Melónovo-bazalkový ľadový čaj

Potrebujeme:

  • čierny čaj
  • vodný melón
  • čerstvú bazalku
  • cukor (podľa chuti)

Postup: Uvarte čierny čaj a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho dajte do chladničky. Nakrájajte melónovú dužinu na malé kocky. Do pohárov vložte melón, nasekané lístky čerstvej bazalky a ľad a zalejte vychladeným čajom.


Aké chutné jedlá si z melónu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame