Rýchle cestovinové šaláty: Originálna chuť vás poteší nielen v lete

Cestoviny

thinkstockphotos.com

Nechce sa vám v lete stáť pri sporáku a variť zložité jedlá? Inšpirujte sa našimi cestovinovými šalátmi. Ich príprava je rýchla, chuť vynikajúca a navyše v horúcom letnom počasí nezaťažia žalúdok. Môžete použiť rôzne druhy cestovín, vhodné sú však najmä vrtuľky – fusilli.

Letný cestovinový šalát

Potrebujeme:

  • 1 balík cestovín
  • 1 väčší pór
  • 100 g masla
  • 500 g čerstvých fazuľových strukov (ak nezoženieme, môžu byť aj mrazené)
  • cherry paradajky
  • 5 vajec
  • soľ

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu, vajíčka uvaríme natvrdo. Maslo rozohrejeme na panvici a pridáme do neho pokrájaný pór. O tri minúty neskôr k póru pridáme nakrájané fazuľové struky. Potom už len veľmi krátko restujeme na masle a na záver osolíme. Uvarené vajíčka pokrájame na malé kocky, cherry paradajky na polovice alebo štvrtiny. Spolu s opraženou zeleninou premiešame s uvarenými cestovinami. Vďaka teplému maslu zostanú aj cestoviny vláčne.

Na prípravu letného cestovinového šalátu potrebujete 15 – 20 minút.


Mohlo by vás zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!


Trojfarebný letný šalát

Potrebujeme:

  • 1 balík trojfarebných cestovín
  • 1 kyslú pochúťkovú smotanu
  • 1 čajovú lyžičku horčice
  • 1 jablko
  • 100 g tvrdého syra
  • 100 g šunkovej salámy
  • ½ polievkovej lyžice citrónovej šťavy
  • šalátové listy
  • pažítku
  • korenie podľa vlastnej chuti
  • soľ

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Smotanu zmiešame s citrónovou šťavou, horčicou, osolíme a okoreníme podľa chuti. Jablko, šunku a syr nakrájame na malé kocky. Šalátové listy natrháme na menšie kúsky  a pažítku nasekáme nadrobno. Všetky nakrájané ingrediencie zmiešame so smotanovou zálievkou a neskôr pridáme na uvarené cestoviny. Spolu s nimi dobre premiešame.


Mohlo by vás zaujať: Zaklopala vám na dvere nečakaná návšteva? S týmto pohostením určite zabodujete!


Cestovinový šalát s brokolicou

Potrebujeme:

  • 1 balík cestovín
  • 1 cibuľu
  • 1 mrkvu
  • 150 g brokolice
  • 100 g údeného syra
  • 1 vajce
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 1 polievkovú lyžicu bieleho jogurtu
  • oregano

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu, vychladíme a premiešame s olejom. Uvaríme brokolicu a nakrájame ju na menšie kúsky. Cibuľu a vajce uvarené natvrdo nakrájame na kocky, mrkvu a syr postrúhame na hrubom strúhadle. Z majonézy a jogurtu urobíme zálievku, ktorú ochutíme oreganom. Všetky pripravené ingrediencie dobre premiešame so zálievkou aj s cestovinami.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáce cestoviny s dusenou kapustou: Chutný obed za pár drobných


Lososovo-špenátový cestovinový šalát

Potrebujeme:

  • 1 balík cestovín
  • lososa (množstvo podľa chuti)
  • 200 g balkánskeho syra
  • cherry paradajky
  • lístky baby špenátu
  • citrónovú šťavu
  • olivový olej
  • olej na opraženie lososa
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • bylinky podľa chuti (ideálne sú bazalka alebo provensálske korenie)

Postup: Z olivového oleja, citrónovej šťavy, korenia a byliniek vytvoríme marinádu na lososa. Nezabudneme ju osoliť. Lososa stačí marinovať 15 – 20 minút pred pražením. Na rozohriatom oleji (napríklad slnečnicovom) lososa orestujeme, potrebuje približne 2 minúty z každej strany. Medzitým si uvaríme cestoviny podľa návodu. Opraženého lososa pokrájame na kúsky, rovnako nakrájame aj balkánsky syr. Scedené cestoviny nasypeme do väčšej misy a primiešame k nim lososa a syr. Pridáme aj potrhané lístky baby špenátu a dobre premiešame. Zálievku na cestoviny pripravíme z rovnakých ingrediencií ako marinádu na lososa. Prelejeme ňou hotový šalát a na záver pridáme na polovice nakrájané cherry paradajky.

Ak chcete, aby váš cestovinový šalát pôsobil exkluzívnym dojmom, rozhodne neprehliadnite nasledujúci recept. Jeho príprava je o niečo dlhšia, nemala by však presiahnuť pol hodiny.


Mohlo by vás zaujať: Letné šaláty sú výborné na obed aj večeru: Pochutnajte si na nich aj vy!


Cestovinový šalát na víne s nivou

Potrebujeme:

  • 200 g cestovín
  • 1 väčší pór
  • 220 g zaváraných šampiňónov
  • 2 dcl suchého bieleho vína
  • 1 mäsitú žltú papriku
  • 2 paradajky
  • 2 – 3 listy ľadového šalátu
  • syr nivu
  • tavený syr v črievku
  • olivový olej
  • čierne mleté korenie
  • hrubozrnnú morskú soľ
  • oregano

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu a scedíme. Pór a šampiňóny nakrájame na kolieska a dusíme na oleji 4 – 5 minút. Pridáme soľ, korenie a oregano. Podlejeme vínom a dusíme, kým sa víno neodparí. Potom pridáme tavený syr a miešame, kým sa z neho nevytvorí jemná hmota bez hrudiek. Zmes potom nalejeme na cestoviny a premiešame. Paradajku a papriku nakrájame na menšie kúsky, časť na kolieska, ktoré použijeme na ozdobu. Drobné kúsky jemne vmiešame do šalátu. Na kocky nakrájame aj nivu. Tú môžeme použiť len tak na vrch šalátu alebo ju jemne vmiešať do neho.


Ktoré ďalšie chutné cestovinové šaláty si v lete pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zuzana Čapčíková
Odporúčame